Πτώση σε πληρότητες και τιμές στην Αθήνα, χαμηλές τιμές όλο το χρόνο στη Θεσσαλονίκη, εξορθολογισμός τιμών και πτώση επίσης Κυκλάδες, είναι μερικά μόνο από χαρακτηριστικά της φετινής χρονιάς σε ό,τι έχει να κάνει με τη μέχρι σήμερα πορεία της βραχυχρόνιας μίσθωσης ανά την Ελλάδα. Στον κορυφαίο προορισμό της Κρήτης, ναι μεν η αυξημένη προσφορά έφερε μείωση στις πληρότητες, ωστόσο το γεγονός ότι διατέθηκαν προς μίσθωση περισσότερες πολυτελείς κατοικίες έφερε βελτίωση των τιμών. Η θετική έκπληξη, τόσο από πλευράς πληροτήτων όσο και τιμών, ήταν η Δυτική Ελλάδα και το Ιόνιο που φαίνεται ότι θα συνεχίσει «δυνατά» και την επόμενη χρονιά.
Τα στοιχεία προέρχονται από την εφετινή ανάλυση των κρατήσεων των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης που διαχειρίζονται στην ελληνική επικράτεια οι πελάτες της Hosthub, η εταιρεία που βοηθά ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης να «ανεβάζουν» τα ακίνητά τους σε πολλαπλές πλατφόρμες. Παρότι η ελληνική αγορά είναι μόλις το 30% επί του συνόλου (σ.σ. η Hosthub έχει πελάτες σε 87 χώρες), το πελατολόγιο της εταιρείας μεγαλώνει περαιτέρω με ταχείς ρυθμούς στην Ελλάδα. Ετσι φέτος η Hosthub έχει ένα ιδιαίτερα σημαντικό δείγμα της ελληνικής αγοράς που αντιστοιχεί σε πολλές χιλιάδες καταλύματα και μπορεί να αντιπροσωπεύει, σύμφωνα με τους επιτελείς της εταιρείας το 5-7% περίπου της ελληνικής αγοράς – κάτι που προσδίδει και την ανάλογη σημασία στην ανάλυση των στατιστικών για τη φετινή χρονιά.
Στο σύνολο της ελληνικής Επικράτειας φαίνεται πως το 2024 κινήθηκε πολύ κοντά στα νούμερα του 2023 σε όλα τα επίπεδα. Το ποσοστό πληρότητας έχει μια μικρή βελτίωση (2%), λίγο χαμηλότερα του 70%, ενώ οι τιμές πανελλαδικά έπεσαν κατά 6,91% στην περιοχή πέριξ των 130 ευρώ ανά διανυκτέρευση για την υψηλή σεζόν Ιουλίου- Αυγούστου και κοντά στα 55 ευρώ για τη χαμηλή περίοδο του Ιανουαρίου. Χονδρικά, ως προς το μέσο έσοδο ανά κατάλυμα αυτό υπολογίζεται για την ίδια περίοδο κοντά στα 2.800 ευρώ, ενώ για την περίοδο του Ιανουαρίου πέφτει λίγο πάνω από τα 800 ευρώ.
Το κέντρο της Αθήνας φαίνεται πως είχε πτώση φέτος και στο ποσοστό πληρότητας (-7,69%) αλλά και στις μέσες τιμές (-12,1%) ρίχνοντας έτσι συνδυαστικά το Εσοδο ανά Διαθέσιμο Δωμάτιο κατά 17,2%. Για πρώτη φορά φέτος η εταιρεία εισάγει στατιστικά για τα νότια προάστια της Αθήνας, καθώς η “Αθηναϊκή Ριβιέρα” δείχνει μεγάλη ανάπτυξη: Όπως προκύπτει, έστω κι αν τα ποσοστά πληρότητας στα νότια μένουν σταθερά (-1,09%), όμως, αυτό οφείλεται κυρίως στην είσοδο πολλών νέων καταλυμάτων, ενώ το μέσο μηναίο έσοδο ανα κατάλυμα φτάνει τα 3.000 ευρώ τους καλοκαιρινούς μήνες επιτυγχάνοντας αύξηση από πέρυσι κατά 9,6%.
Στο δεύτερο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας, «είναι εμφανές ότι η Θεσσαλονίκη είναι η περιοχή με τις μικρότερες εποχικές διακυμάνσεις, καθώς το ποσοστό πληρότητας διατηρείται σχετικά σταθερό όλη την χρονιά. Σε σχέση με το 2023 βλέπουμε μια ελαφριά πτώση στο ποσοστό πληρότητας το οποίο όμως δείχνει πως θα βελτιωθεί τους επόμενους μήνες, ενώ η μέση τιμή ανά βραδιά παραμένει και φέτος από τις χαμηλότερες για τις περιοχές που εξετάζουμε». Η υψηλότερη μέση τιμή ανά διανυκτέρευση στη συμπρωτεύουσα ήταν τον Αύγουστο και διαμορφώθηκε κάτω των 70 ευρώ.
Η Κρήτη ανέβασε ψηλότερα από όλες τις άλλες περιοχές τη μέση τιμή ανά βραδιά, σε ποσοστό πάνω από 12%, με τη μέση τιμή τον Αύγουστο πάνω από το μέσο όρο της Επικράτειας. Αιτία, είναι κυρίως οι πολλές καινούργιες βίλες που έχουν χτιστεί που ανεβάζουν συνολικά για το νησί τις μέσες τιμές, αλλά ρίχνουν τις πληρότητες (-2,87%).
Σύμφωνα με την Hosthub, τα νησιά του Ιονίου αλλά και περιοχές όπως η Πάργα και τα Σύβοτα είναι η ευχάριστη έκπληξη της χρονιάς. «Με άνοδο σε όλους τους δείκτες το Ιόνιο φαίνεται πως τράβηξε φέτος αρκετούς από τους λάτρεις των Κυκλάδων, και οι προκρατήσεις για το 2025 δείχνουν παρόμοια πορεία». Η μέση τιμή για τον Αύγουστο σε αυτή την περίπτωση ήταν πάνω από τα 220 ευρώ ανά διανυκτέρευση.