Τα Καλάβρυτα τίμησαν το Σάββατο με ιδιαίτερη λαμπρότητα και με μεγάλη συμμετοχή κόσμου την 205η επέτειο απ’ την Απελευθέρωση τους, της πρώτης ελληνικής πόλης που αποτίναξε τον τουρκικό ζυγό το 1821.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν νωρίς το πρωί με πανηγυρικές κωδωνοκρουσίες και εμβατήρια στους δρόμους των Καλαβρύτων απ’ την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου και λίγο αργότερα στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου τελέστηκε Αρχιερατική Δοξολογία χοροστατούντος του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιάλειας κ.κ. Ιερώνυμου και του Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης κ.κ. Παύλου.
Ακολούθησε ομιλία για το νόημα της ημέρας από την κ. Ελένη Κατραμάδου, Δρ. Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Ζυρίχης και στη συνέχεια εψάλη τρισάγιο στο Μνημείο Πεσόντων Ηρώων, κατάθεση στεφάνων, ενός λεπτού σιγή και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου απ’ την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Καλαβρύτων.
Ο δε Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος σε δήλωση του μετά το τέλος της παρέλασης ανέφερε ότι «σήμερα τιμούμε την επέτειο της Απελευθέρωσης των Καλαβρύτων, της πρώτης ελληνικής πόλης που μετά τα γεγονότα στην Αγία Λαύρα ανέκτησε την ελευθερία της. Ένα γεγονός που έδωσε υπόσταση στον ξεσηκωμό μετά την Ύψωση του Λαβάρου στην Αγία Λαύρα, λειτούργησε εμψυχωτικά για τον απανταχού Ελληνισμό της εποχής και σηματοδότησε την αντίστροφη μέτρηση για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού και την Εθνική Ανεξαρτησία. Τιμή και δόξα στους ήρωες Αγωνιστές του ‘21».
Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΘΕΟΦΙΛΟΣ»
Στις 8 το βράδυ της Κυριακής, στο Πολιτιστικό Κέντρο Καλαβρύτων, θα παρουσιαστεί η θεατρική παράσταση «Θεόφιλος» η οποία αναφέρεται στη ζωή και στο έργο του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου, σε κείμενα Θανάση Σκρουμπέλου, σκηνοθεσία Νίκου Γκεσούλη και ερμηνεία Θοδωρή Προκοπίου.
ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΦΕΤΙΝΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΡΤΗΜΕΝΟ ΣΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: https://www.kalavrita.gr/component/k2/item/3289-programma-epeteiakon-ekdiloseon-205-xronia-ethnikis-paliggenesias









