Τα μεγάλα deals που έρχονται στα τρόφιμα το 2024

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Ετος των μεγάλων deals στον χώρο των τροφίμων και των ποτών θα είναι το 2024, όπως φαίνεται από τις εξελίξεις που ήδη κυοφορούνται σε μια σειρά από κλάδους αλλά και σε εταιρείες leaders. Κάτι που φαίνεται και από την αυξητική δυναμική που παρουσιάζει η τάση εξαγορών το τελευταίο δίμηνο, με σειρά συμφωνιών που έκλεισαν, όπως η τριανδρία Σπύρου Θεοδωρόπουλου, Νίκου Καραμούζη και Απόστολου Ταμβακάκη για την εταιρεία εμφιάλωσης νερού Σ. Μεντεκίδης Α.Ε. (Διός, Σέλι) και η Μπάρμπα Στάθης για την εξαγορά της Χαλβατζής Μακεδονική ABEE. Η δυναμική αυτή αναμένεται να ενισχυθεί έτι περαιτέρω, με δεδομένο ότι, εκτός από τα πωλητήρια που ήδη έχουν μπει σε κάποιες εταιρείες, αυξάνονται και τα εγχώρια private equity funds τα οποία αναζητούν στόχους εξαγορών. Μόλις την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε η ενεργοποίηση του Halcyon Equity Partners με διαχειριστική ομάδα τα αδέλφια Ελένη και Γιάννη Μπαθιανάκη και τον Λυκούργο Γαλανόπουλο, το οποίο κομίζει φρέσκα κεφάλαια 160 εκατ. ευρώ.

    ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Τα ηχηρά πωλητήρια

    Στις ζυμώσεις που ήδη διενεργούνται κυρίαρχο ρόλο φαίνεται ότι θα έχει ο μεγαλύτερος όμιλος τροφίμων της χώρας Vivartia, καθώς ο ιδιοκτήτης του, το fund CVC Capital, υπεύθυνος για τις δραστηριότητες του οποίου στην Ελλάδα είναι ο κ. Αλέξανδρος Φωτακίδης, πλέον θεωρεί ότι οι δύο από τους τρεις επιχειρηματικούς πυλώνες που συγκρότησε είναι έτοιμοι να βγουν στην αγορά προς αναζήτηση νέου ιδιοκτήτη ή ιδιοκτητών ξεκλειδώνοντας υπεραξίες.

    Η πρώτη έξοδος, όπως φαίνεται, θα αφορά τον κλάδο των κατεψυγμένων που έχει χτιστεί υπό την Μπάρμπα Στάθης (Αλεσις ΑΒΕΕ: Μακεδονική Σφολιάτα – Χρυσή Ζύμη, Μιχ. Αραμπατζής ΑΒΕΕ: Ελληνική Ζύμη κ.ο.κ.). Οι πρόσφατες εξαγορές του 80% της Χαλβατζής Μακεδονική, καθώς και του υπολοίπου της Μιχ. Αραμπατζής ΑΒΕΕ έχουν διαμορφώσει ένα σχήμα με αδιαμφισβήτητη ηγετική θέση στον χώρο των κατεψυγμένων λαχανικών και ζυμών με σημαντικά περιθώρια κέρδους. Σημειωτέον ότι ο όμιλος ήδη από τη χρήση του 2022 είχε ξεπεράσει για πρώτη φορά σε κύκλο εργασιών τα 200 εκατ. ευρώ (205 εκατ. ευρώ), τα EBITDA ήταν στα 28,7 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 12,5 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες του «business stories», έχουν εξεταστεί ήδη κάποια σενάρια για τον τρόπο με τον οποίο θα μπει το πωλητήριο στον όμιλο. Η αγορά πάντως προδικάζει εξελίξεις τους επόμενους μήνες, ενώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η αποτίμηση της καθαρής θέσης σε πιθανό deal είναι γύρω στα 150 εκατ. ευρώ. Το επενδυτικό ενδιαφέρον για τον συγκεκριμένο όμιλο αναμένεται να είναι μεγάλο τόσο από funds όσο και από στρατηγικούς επενδυτές. Υπενθυμίζεται ότι υπάρχουν εταιρείες από το εξωτερικό που τα τελευταία χρόνια καλοβλέπουν την επέκτασή τους στην ελληνική αγορά. Μία εξ αυτών είναι και η Bonduelle, αντίστοιχη γαλλική εταιρεία της Μπάρμπα Στάθης με ιστορία άνω των 150 ετών.

    Τα μεγάλα deals που έρχονται στα τρόφιμα το 2024

    Η αγορά όμως περιμένει εξελίξεις και για τον κλάδο της εστίασης του ομίλου που έχει διαμορφωθεί κάτω από την ομπρέλα της Goody’s – Everest (Hellenic Catering κ.ο.κ.). Η αναδιάρθρωση που ξεκίνησε προ διετίας και κλιμακώνεται έως σήμερα και η άνοδος-ρεκόρ του τουρισμού έχουν βοηθήσει ώστε το ενοποιημένο σχήμα να κάνει δυναμικό comeback και να ξαναμπεί σε κερδοφόρα τροχιά. Σημειωτέον ότι στη χρήση του 2022, για την οποία υπάρχουν δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις, ο όμιλος είχε κύκλο εργασιών σχεδόν 220 εκατ. ευρώ, EBITDA 23,5 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 1,1 εκατ. ευρώ. Η δε εντατικοποίηση της συγκέντρωσης και απορρόφησης διάσπαρτων εταιρικών σχημάτων το τελευταίο τρίμηνο και η απλοποίηση της εταιρικής δομής δείχνουν ότι η φάση της αναδιάρθρωσης ολοκληρώνεται, οπότε και θα ενεργοποιηθούν οι σχεδιασμοί της εξόδου του CVC.

    Για τον τρίτο πυλώνα του ομίλου Vivartia, τη ΔΕΛΤΑ Τρόφιμα, υπάρχει ακόμα δρόμος με βάση το σχέδιο αναδιάρθρωσης και μετασχηματισμού που ξεκίνησε να εκτελείται τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, αν και κατά καιρούς διακινούνται διάφορα σενάρια περί πώλησης, εφόσον ενδιαφερθεί επενδυτής.

    DEAR SANTA – COFFEE ISLAND

    Πωλητήριο, όπως είχε αποκαλύψει το «b.s.» στις αρχές του μήνα, αναμένεται να μπει και στη ΜΙΝΕΡΒΑ, ιδιοκτησίας των funds Diorama Investments Sicar, συμφερόντων του πρώην προέδρου του ΣΕΒ Δημήτρη Δασκαλόπουλου, EOS Capital του κ. Απόστολου Ταμβακάκη και Elikonos (Πέτρος Κατσούλας, Παντελής Παπαγεωργίου, Τάκης Σολωμός, Δημήτρης Βιδάκης), με ποσοστά συμμετοχής 68%, 16% και 16% αντίστοιχα.

    Από το 2019 που τα τρία funds εξαγόρασαν την «παλαιότερη ελαιουργική εταιρεία της χώρας» αντί 45 εκατ. ευρώ έχουν προχωρήσει σε σημαντικό γύρο εξαγορών, συγκέντρωσης της παραγωγής και επέκτασης του προφίλ της σε εταιρεία τροφίμων με τη γενικότερη έννοια του όρου. Το πωλητήριο θα μπει διότι υπάρχει η πεποίθηση ότι το comeback που κάνει η ΜΙΝΕΡΒΑ αυτό το το χρονικό διάστημα έχει φτάσει σε εξαιρετικό επίπεδο αποδόσεων προκειμένου να γίνει αποεπένδυση. Βέβαια το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα των σχεδιασμών δεν είναι τυχαίο, αφού έως το τέλος του 2024, βάσει καταστατικού, το Diorama Investments Sicar S.A., του οποίου τη διαχείριση έχει η Deca Investments υπό τον κ. Νίκο Κούλη, πρέπει να ρευστοποιηθεί ολοκληρώνοντας τον δεκαετή του κύκλο.

    Ηδη ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι το fund είναι στην τελική ευθεία να πουλήσει τις συμμετοχές που έχει στην εταιρεία συσκευασίας Adam Pack (100%) και τη βιομηχανία πλαστικών Lariplast (20%), με την τελευταία να οδηγείται πίσω στα χέρια του βασικού μετόχου της Γιάννη Τσερέπα.

    Επίσης, αναζητείται αγοραστής και για την πολύπαθη Ζυθοποιία Αταλάντης (ΕΖΑ). Καταλύτης θα είναι το νέο σχέδιο ανάκαμψης που άρχισε να υλοποιεί η εταιρεία αλλά και η πρόθεσή της να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στο φυσικό μεταλλικό νερό ή ακόμα και στο αναψυκτικό με κλειδί την εκμετάλλευση της πηγής φυσικού μεταλλικού νερού που διαθέτει – βήμα που εξετάζεται να γίνει μέσω συνέργειας με άλλες εταιρείες.

    Η τριανδρία

    Ούτως ή άλλως, τόσο ο χώρος της εμφιάλωσης νερού όσο και αυτός των αναψυκτικών έχουν αποκτήσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και συγκεντρώνουν σημαντική κινητικότητα τους τελευταίους μήνες.
    Μάλιστα η εξαγορά της ΕΨΑ το περασμένο καλοκαίρι από το fund SMERemediumCap του κ. Νίκου Καραμούζη είναι μία από τις πιο σημαντικές της χρονιάς όχι τόσο λόγω του αντιτίμου, όσο διότι φιλοδοξεί να ταράξει τα νερά σε μια αγορά που λίγο πολύ έχει παγιωμένα μερίδια.

    Το deal αφενός έδωσε χείρα βοηθείας στην οικογένεια Τσαούτου, που πάσχιζε να κρατήσει την ΕΨΑ όρθια, και αφετέρου ήταν σύμφωνο με τις προοπτικές που, σύμφωνα με την πλευρά Καραμούζη, έχει η βιομηχανία του Βόλου, καθώς κουβαλά μαζί της μια διόλου ευκαταφρόνητη προίκα στο real estate της ευρύτερης περιοχής. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη αναζητούνται νέες συνεργασίες, ακόμα και συνέργειες, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν την ΕΨΑ να επανατοποθετηθεί με μεγαλύτερες προοπτικές στην αγορά.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Ερευνα για τα σούπερ μάρκετ: Στα 10 δισ. ευρώ εκτοξεύτηκαν οι πωλήσεις – Τι αγοράζουν οι καταναλωτές (λίστα)

    Πάνω από 10 δισ. ευρώ οι πωλήσεις των σούπερ μάρκετ σε αξία...

    ΠΑΤΡΑ: Εκλεισε κεντρικότατο καφέ! ΦΩΤΟ

    Άλλη μία διακοπή λειτουργίας καταστήματος εστίασης στο κέντρο της...

    Καφές: Ερχονται ανατιμήσεις έως και 25% στα σούπερ μάρκετ

    Για σημαντικές αυξήσεις στις τιμές του καφέ στα ράφια των σούπερ μάρκετ, προειδοποιούν...

    ΑΑΔΕ: Κυνήγι για «εκτός δικτύου» POS και ταμειακές

    Αντιμέτωποι με πρόστιμα που κυμαίνονται από 5 έως 20 χιλιάδες ευρώ -και...
    Best Shop