Τα Μετέωρα ανάμεσα στα κορυφαία 100 γεωλογικά μνημεία του πλανήτη

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Είναι ένας από τους πιο γνωστούς και εντυπωσιακούς προορισμούς της Ελλάδας, καθώς υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο περίπου 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι τα επισκέπτονται. Ο λόγος για τα Μετέωρα, που κατέχουν την δεύτερη θέση των κορυφαίων ταξιδιωτικών προορισμών της ηπειρωτικής Ελλάδας.

    ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Ωστόσο, πλέον, εκτός από αγαπημένο place tο be και Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, τα Μετέωρα «κέρδισαν» και μια θέση  στη λίστα με τα 100 σημαντικότερα Γεωλογικά Μνημεία του πλανήτη, μετά από αξιολόγηση της Διεθνούς Ένωσης Γεωλογικών Επιστημών (ΙUGS) και της UNESCO.

    Το νέο ανακοινώθηκε στο πλαίσιο του 37ου Παγκόσμιου Γεωλογικού Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Μπουσάν της Νότιας Κορέας. Τη γεωλογική σημασία των Μετεώρων παρουσίασε, στην τελετή ανακήρυξης, ο καθηγητής Νικόλαος Ζούρος, κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, ο οποίος είχε και την ευθύνη για την κατάθεση του σχετικού φακέλου υποψηφιότητας.

    Τα Μετέωρα ανάμεσα στα κορυφαία 100 γεωλογικά μνημεία του πλανήτη

    Τα Μετέωρα έχουν, ήδη, αναγνωρισθεί από την UNESCO ως Μνημείο Παγόσμιας Κληρονομιάς

    Η διαδικασία της αξιολόγησης

    Η Διεθνής Ένωση Γεωλογικών Επιστημών, η κορυφαία παγκόσμια οργάνωση στις γεωεπιστήμες, σε συνεργασία με την UNESCO, ανέλαβε την πρωτοβουλία διαμόρφωσης καταλόγου με τις κορυφαίες περιοχές γεωλογικού ενδιαφέροντος παγκοσμίως.

    Στο πλαίσιο αυτό, η Διεθνής Επιτροπή Γεωλογικής Κληρονομιάς (ΙUGS-IGC) της Διεθνούς Ένωσης Γεωλογικών Επιστημών υλοποιεί σε συνεργασία με την UNESCO ένα Διεθνές Πρόγραμμα τα τελευταία 4 χρόνια με σκοπό την καταγραφή, αξιολόγηση και ανάδειξη των σημαντικότερων Μνημείων Γεωλογικής Κληρονομιάς. Οι πρώτες 100 θέσεις παρουσιάστηκαν τον Οκτώβριο του 2022.

    Είναι ιδιαίτερα τιμητικό για τη χώρα μας το γεγονός ότι μεταξύ των 174 θέσεων από 64 χώρες που υποβλήθηκαν στην Διεθνή Επιτροπή Γεωλογικής Κληρονομιάς και αξιολογήθηκαν φέτος, περιλαμβάνονται τα Μετέωρα στις 100 σημαντικότερες. Περισσότεροι από 400 γεωεπιστήμονες συμμετείχαν στη δεύτερη φάση της αξιολόγησης, προερχόμενοι από 55 χώρες.

    DEAR SANTA – COFFEE ISLAND

    Η διαδικασία της αξιολόγησης πραγματοποιήθηκε το 2023-2024 και ο κατάλογος των νέων 100 θέσεων, που ανακοινώθηκε στο Παγκόσμιο Γεωλογικό Συνέδριο, περιλαμβάνει εξαιρετικής αξίας γεωλογικά μνημεία με διεθνή αξία.

    Σύμφωνα με την Επιτροπή, ως Μνημείο Γεωλογικής Κληρονομιάς (IUGS Geological Heritage Site) ορίζεται μία περιοχή που φέρει γεωλογικά στοιχεία ή/και γεωλογικές διεργασίες διεθνούς επιστημονικής εμβέλειας, που χρησιμοποιείται ως σημείο αναφοράς και/ή έχει συνεισφέρει καθοριστικά στην ανάπτυξη των Γεωεπιστημών στο πέρασμα του χρόνου.

    Από το 2022 στα 100 Μνημεία Γεωλογικής Κληρονομιάς περιλαμβάνονται άλλες δύο θέσεις από την Ελλάδα, το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου και η ηφαιστειακή καλντέρα της Σαντορίνης.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Η μάχη του Μόντε Κασίνο το 1944 και οι χιλιάδες βιασμοί Ιταλίδων από Μαροκινούς και Αλγερινούς

    Μια από τις μεγαλύτερες και πιο αιματηρές μάχες του...

    Επαφή με Δρόσο η ΠΑΕ Παναχαϊκή!

    Αλλαγή σκηνικού είχαμε στις διαπραγματεύσεις της νυν διοίκησης της...

    Επί ποδός ο Θέμης Μπάκας

    Με… 100 τρέχει ο Θέµης Μπάκας. Βρίσκεται συνεχώς στην...

    Βενζίνη και πετρέλαιο θέρμανσης: Πώς διαμορφώνονται οι τιμές μετά τις γιορτές – Δείτε πού είναι πιο “τσιμπημένες”

    Για το πώς διαμορφώνεται η μέση τιμή  της βενζίνης σε πανελλαδικό...
    Best Shop