Ο πιο ξακουστός και μυστηριώδης μηχανισμός της αρχαιότητας επανέρχεται στο προσκήνιο καθώς, σύμφωνα με δημοσίευμα του Live Science, δεν πρόκειται για έναν επιστημονικό μηχανισμό αλλά για ένα περίτεχνο παιχνίδι. Επιστήμονες του Εθνικού Πανεπιστημίου της Μαρ ντελ Πλάτα δημιούργησαν μια προσομοίωση του Μηχανισμού των Αντικυθήρων σε υπολογιστή και εξετάζοντας τα τριγωνικά δόντια των γραναζιών διαπίστωσαν ότι οι κατασκευαστικές ανακρίβειες θα προκαλούσαν εμπλοκή και άρα εκ των πραγμάτων αυτό το περίτεχνο κατασκεύασμα δεν προσφερόταν για επιστημονική χρήση.
Κατόπιν τούτου, η ερευνητική ομάδα επιμένει ότι ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων θα κατέληγε να χρησιμεύει μονάχα για παιχνίδι, που απλώς ήταν πολύ πιο έξυπνο για την εποχή του, με τα συστήματά του να μη λειτουργούν σαν ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής-πλανητάριο της εποχής, αλλά απλώς ως ένα μέσο ψυχαγωγίας.
Το συγκεκριμένο δημοσίευμα από τους Αργεντίνους επιστήμονες πολύ σύντομα πήρε τεράστια έκταση, αφού αναπαράχθηκε από κορυφαία έντυπα του κόσμου, με τους επιστήμονες ωστόσο που εμπλέκονται εδώ και χρόνια στη μελέτη του να επιμένουν ότι η πολυπλοκότητα του μηχανισμού δεν μπορεί, εκ των πραγμάτων, να αφορά ένα παιχνίδι.
Το μυθιστορηματικό ναυάγιο
Δεν είναι όμως μόνο ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων που είναι τόσο μυθιστορηματικός, αλλά και το ομώνυμο ναυάγιο που έφερε στο φως αμέτρητους θησαυρούς, μεταξύ των οποίων και τον μηχανισμό, και εξακολουθεί να έλκει το επιστημονικό ενδιαφέρον. Το ναυάγιο, που βρέθηκε τυχαία για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 1900 από μια ομάδα σφουγγαράδων από τη Σύμη που βουτούσαν με πρωτόγονα σκάφανδρα και κράνη, κατέληξε να φέρει στο φως, ύστερα από προσπάθειες ενός ολόκληρου έτους, θησαυρούς που στολίζουν ακόμα τις περίοπτες προθήκες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Πρόσφατα μάλιστα χαρήκαμε πολλά από αυτά τα πρόσκαιρα ευρήματα στην περιοδική έκθεση «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων: 124 χρόνια υποβρύχιας αρχαιολογικής έρευνας» στο ισόγειο της Ιστορικής Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, που τόσο χρόνια ενισχύει με τις χορηγίες τις επιστημονικές έρευνες που σχετίζονται με το ναυάγιο. Στο ναυάγιο επανήλθε μετά από 75 χρόνια ο Ζακ Ιβ Κουστό και να πραγματοποιήσει έρευνα στην περιοχή το 1976, ανακαλύπτοντας μάλιστα μια σειρά από τέχνεργα – κυρίως νομίσματα.
Στην περιοχή που πάντοτε είχε κόντρα τον καιρό -το περίφημο σημείο του Καβομαλιά δυσκόλεψε ακόμα και τον Οδυσσέα!- επιχείρησε εκ νέου ο ενάλιος αρχαιολόγος, Μπρένταν Φόλεϊ, ξεκινώντας προκαταρκτική έρευνα με τη βοήθεια των rebreathers (αναπνευστική σύσκεψη κλειστού κυκλώματος) ώστε να επιτύχει την πληρέστερη παραμονή σε βάθος 70 μέτρων σε μια σειρά από έρευνες που πραγματοποιήθηκαν με την άδεια του ελληνικού κράτους και τη συμμετοχή μελών της Ελληνικής Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, όπως του Θεοτόκη Θεοδούλου.
Πρόβλεψη των άστρων και των αγώνων
Το τελευταίο και πιο αποτελεσματικό κομμάτι της επιχείρησης που λέγεται Ναυάγιο των Αντικυθήρων ονομάστηκε «Επιστροφή στα Αντικύθηρα» και πραγματοποιείται μέχρι σήμερα με τη συμμετοχή μιας πολυπληθούς ομάδας, αποτελούμενης από καταδυόμενους αρχαιολόγους, τεχνικούς βυθού και δύτες, αλλά και επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων, όπως γεωλόγους, χημικούς και φυσικούς. Κύριος στόχος της παρούσας έρευνας -που στηρίζουν το Ιδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, το ίδρυμα Nereus Research, η ελβετική ωρολογοποιία Humblot και η Cosmote στην επικοινωνία- ήταν όχι μόνο να βρει νέα ευρήματα, όπως γινόταν μέχρι τώρα, αλλά με τη βοήθεια της τεχνολογίας να λύσει πολλά προβλήματα αναφορικά με τον ακριβή εντοπισμό του ναυαγισμένου πλοίου, την κατεύθυνσή του, αλλά και τις συνθήκες βύθισής του, κάτι άγνωστο έως τώρα.