Ενα χάπι αλλάζει τα πάντα. Ακόμα και τη γυμναστική και τα γυμναστήρια. Οι τελευταίες έρευνες στις ΗΠΑ αλλά και σε όλη την Ευρώπη αναφέρουν μεγάλες αλλαγές στον τομέα αυτόν λόγω της αυξημένης χρήσης φαρμάκων για την απώλεια βάρους, όπως τα Ozempic, Wegovy και Zepbound. Αυτά τα φάρμακα, τα οποία αναμένεται να φτάσουν πωλήσεις ύψους 50 δισ. δολαρίων το 2024 και 130 δισ. δολαρίων το 2030, έχουν προκαλέσει μείωση στη ζήτηση για τις λεγόμενες καρδιολογικές ασκήσεις.
Τα γυμναστήρια προσαρμόζονται, μεταβαίνοντας από τις παραδοσιακές μηχανές (διάδρομος, στατικό ποδήλατο, ελλειπτικό μηχάνημα, κωπηλατική μηχανή, stepper ή σκαλοπάτια, σπιν ποδήλατο, σκοινιά γυμναστικής) σε προγράμματα προπόνησης με βάρη, τα οποία θεωρούνται πιο κατάλληλα για τους χρήστες αυτών των φαρμάκων, λόγω της ανάγκης για διατήρηση μυϊκής μάζας και ισορροπίας.
Τα φάρμακα GLP-1 επιδρούν στην απώλεια μυϊκής μάζας, κάτι που κάνει την προπόνηση με βάρη απαραίτητη για την ενδυνάμωση του σώματος και τη διατήρηση της κινητικότητας. Παράλληλα, πολλοί χρήστες γυμναστηρίων στρέφονται περισσότερο προς την προπόνηση δύναμης, απομακρύνοντας τα γυμναστήρια από τις «καρδιολογικές μηχανές» που ήταν κάποτε οι πιο δημοφιλείς επιλογές.
Η τάση αυτή συνοδεύεται από μια ευρύτερη αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο τα γυμναστήρια λειτουργούν. Πλέον, οι χώροι για προπόνηση με βάρη και οι ομάδες δυναμικών ασκήσεων κερδίζουν έδαφος, ενώ οι στατικές μηχανές, όπως τα ελλειπτικά και οι διάδρομοι, συχνά παραμερίζονται. Τα γυμναστήρια επενδύουν σε νέα εξοπλιστικά προγράμματα, με στόχο να καλύψουν τις αυξανόμενες απαιτήσεις για εξειδικευμένα εργαλεία ενδυνάμωσης, όπως ελεύθερα βάρη, μπάρες, λάστιχα και μπάλες γυμναστικής.
Επιπλέον, οι ανάγκες των καταναλωτών δίνουν περισσότερη έμφαση στη συνολική εμπειρία του γυμναστηρίου. Τα γυμναστήρια προσφέρουν πλέον όχι μόνο προγράμματα προπόνησης, αλλά και κοινωνικές δραστηριότητες, καφετέριες και ζώνες χαλάρωσης, προσπαθώντας να διατηρήσουν και να αυξήσουν τη συμμετοχή των μελών τους.
Η αγορά γυμναστηρίων προσαρμόζεται αργά, με ορισμένα γυμναστήρια να αγωνίζονται να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες, καθώς απαιτούνται μεγάλες επενδύσεις για την αναβάθμισή τους. Παρά τις δυσκολίες, η ανακατεύθυνση προς την προπόνηση με βάρη φαίνεται να έχει θετικές προοπτικές, με τη συμμετοχή να αυξάνεται από τις νεότερες γενιές.
Για τα γυμναστήρια και τους συλλόγους υγείας, ο αντίκτυπος θα είναι τεράστιος και η κατάσταση θα είναι περίπλοκη, για έναν τομέα που χρειάστηκε να ανακάμψει μετά την πανδημία, η οποία προκάλεσε το κλείσιμο του ενός τετάρτου των γυμναστηρίων στις ΗΠΑ και τις τροποποιήσεις των κατευθυντήριων γραμμών για την άσκηση.