Τα νέα τζετ-UAV που θέλει να στείλει η Τουρκία στο Αιγαίο

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Η Τουρκία προχωρά στην κατασκευή των UAV 5ης γενιάς όπως λέει, με τζετ κινητήρες, που θα μπορούν να φέρουν όπλα.

    Με την πολεμική της αεροπορία να παραπαίει, έχοντας χαμηλές διαθεσιμότητες μαχητικών λόγω του εμπάργκο από τις ΗΠΑ και ταυτόχρονα το πρόγραμμα ανάπτυξης εγχώριου μαχητικού με τον κωδικό TF-X να έχει βαλτώσει, η Τουρκία επενδύει στην ανάπτυξη και κατασκευή UAV, με τα οποία ευελπιστεί να ανατρέψει τις σε βάρος της ισορροπίες από αέρος στο Αιγαίο, ενώ ταυτόχρονα υπολογίζει στην εισροή φρέσκου συναλλάγματος μέσω των εξαγωγών σε τρίτες χώρες.

    Ο τομέας των Μη Επανδρωμένων απειλών εκτιμάται από Στρατιωτικούς Κύκλους ως το δεύτερο στοιχείο, που αποκαλύπτει τις προθέσεις των Τούρκων για το 2023 επί του πεδίου.

    Το πρώτο στοιχείο είναι η δυναμική ανάπτυξης πυραύλων διαφόρων εκδόσεων.

    Η εγχώρια τουρκική βιομηχανία, τόσο η BAYKAR του γαμπρού του Ερντογάν, όσο και η ΤΑΙ που προσπαθεί να κατασκευάσει το TF-X, έχουν αναπτύξει δύο νέα UAV με τζετ κινητήρες, τα οποία ισχυρίζονται ότι θα μπορέσουν να είναι πλήρως επιχειρησιακά το 2023.

    Στα τέλη Αυγούστου παρουσιάστηκε το KIZILELMA ή αλλιώς «Κόκκινη Μηλιά» όπως είναι στα ελληνικά η απόδοσή του. Πριν μερικές εβδομάδες ξεκίνησαν οι δοκιμές τροχοδρόμησης κι η εταιρεία BAYKAR ισχυρίζεται ότι θα είναι ικανό να πετά σε σχεδόν υπερηχητικές ταχύτητες, τροφοδοτούμενο από τον κινητήρα AI-25TLT. Πρόκειται για κινητήρα που παράγεται από την τουρκο-ουκρανική κοινοπραξία Black Sea Shield. Βέβαια, με τους Ουκρανούς αυτή τη στιγμή να έχουν πολλά… μαζεμένα στην Τουρκία για την στάση της απέναντι στην Ρωσία, δημιουργεί ερωτήματα για το αν θα έχει συνέπεια το εγχείρημα.

    Τα νέα τζετ-UAV που θέλει να στείλει η Τουρκία στο Αιγαίο

    Ταυτόχρονα, πριν λίγες ημέρες η ΤΑΙ παρουσίασε το ΑΝΚΑ-3. Πρόκειται για την εξέλιξη του ΑΝΚΑ που πραγματοποιεί και τις παραβιάσεις του ΕΕΧ στο Αιγαίο. Το σχέδιο του ΑΝΚΑ-3 μοιάζει πολύ με το NEURON, το ευρωπαϊκό UAV που είχαν αναπτύξει 9 χώρες της ΕΕ με την συμμετοχή και της ΕΑΒ από την Ελλάδα. Και αυτό, όπως το KIZILELMA θα έχει τζετ κινητήρα.

    Τα κοινά και των δύο νέων UAV είναι ότι θα φέρουν οπλισμό. Χαρακτηρίζονται ως μαχητικά και οι Τούρκοι τα κατατάσσουν στα αεροσκάφη 6ης γενιάς με Stealth χαρακτηριστικά.

    Μπορούν τα αεροσκάφη αυτά να αποτελέσουν φόβητρο για την ελληνική αεράμυνα; Στρατιωτικοί κύκλοι επισημαίνουν στο enikos.gr ότι το πρόβλημα που προκαλούν τα drones και τα uav γενικότερα είναι ότι αφήνουν μικρό ίχνος στα ραντάρ κι ως εκ τούτου είναι δύσκολος ο εντοπισμός τους. Όχι όμως κι ακατόρθωτος, αφού ήδη έχουν αναπτυχθεί νέες τεχνολογίες που ξεκλειδώνουν και το τελευταίο τους πλεονέκτημα. Ως προς τις ταχύτητες που μπορούν να αναπτύξουν, αυτές σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να πλησιάσουν ενός μαχητικού, που σημαίνει ότι από τη στιγμή που κλειδωθούν σε στόχαστρο, εξανεμίζονται οι πιθανότητες επιβιωσιμότητας επί του πεδίου.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Αγορές: Tι προβλέπουν Goldman Sachs, JP Morgan και BofA για το 2025

    H Goldman Sachs εκτιμά ότι οι αγορές εισέρχονται σε νέα φάση διαπραγμάτευσης το...

    ΠΑΤΡΑ: Τέσσερις ανήλικοι στο στόχαστρο συμμοριών – Δύο ληστείες 13χρονων σε λίγες ημέρες

    Τρεις επιθέσεις σε ανήλικους έχουν σηµειωθεί τις τελευταίες ηµέρες,...

    ΠΑΤΡΑ: Οδηγούσε… με κοκαϊνη

    Με «βραχιολάκια» βρέθηκε µια γυναίκα όταν, σε τυχαίο αστυνοµικό...

    Διάρρηξη – μαμούθ στον Γέρακα: Άρπαξαν από μονοκατοικία 270.000 ευρώ

    Διάρρηξη με λεία 270.000 ευρώ σε μετρητά που σημειώθηκε τα...
    Best Shop