Στασίδι στις κηδείες έστηναν τα παιδιά της «Κιβωτού» και εθελόντριες με τα κουτιά εράνων ανά χείρας, έχοντας λάβει εντολή από τα στελέχη να μαζεύουν δωρεές υπέρ της οργάνωσης, ανοίγοντας με αυτόν τον τρόπο μια λεωφόρο όπου έρεε άφθονο μαύρο χρήμα.
Τα «κουτάκια» επιστρατεύονταν καθημερινά σε κηδείες, μνημόσυνα αλλά και έξω από καταστήματα και πολυσύχναστα σημεία, με παιδιά και εθελοντές να αναλαμβάνουν να συγκεντρώσουν χρήματα από τον οβολό των φιλεύσπλαχνων πολιτών. Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτονται, φιλοξενούμενοι της «Κιβωτού» πήγαιναν με το κουτί έως και σε πέντε κηδείες την ημέρα εισπράττοντας δωρεές συγγενών και φίλων των θανόντων.
Όμως η βιομηχανία του κουτιού δεν περιοριζόταν στην είσπραξη. Σύμφωνα με όσα διαπιστώνει η Οικονομική Αστυνομία από την έρευνά της, αποδείξεις για τα χρήματα κόβονταν για ελάχιστες από τις συνδρομές. Ακόμα, διερευνάται το ύψος των χρημάτων που συγκεντρώνονταν με αυτόν τον τρόπο, ποιος καταμετρούσε τα χρήματα και πού κατέληγαν.
«Δεν ήταν κι ό,τι καλύτερο ο άλλος να κλαίει κι εμείς να ζητάμε λεφτά. Είχε ένα κουτί, είχε κι ένα χαρτί, ένα τετράδιο, και έγραφαν τα ονόματα αυτοί που ρίξανε και τίποτε άλλο» έχει πει ένα από τα παιδιά που έκαναν αυτή τη δουλειά, κάνοντας προφανές ότι το μαύρο χρήμα έρεε συνεχώς.
«Εννοείται ότι το 99% του κόσμου που προχωρούσε σε κάποια δωρεά, είτε 5, είτε 50, είτε 100, οτιδήποτε, είχε την ευγένεια και τη διακριτικότητα να μη ζητήσει απόδειξη» λέει χαρακτηριστικά ένα φιλοξενούμενο άτομο. «Το έχω δει όλο αυτό. Αντί για στεφάνι, λέγανε, λεφτά στην “Κιβωτό”. Σε ένα τέτοιο κουτί βάζανε και γράφανε ονόματα, και τα διάβαζε ο πατήρ στην εκκλησία», όπως αποκάλυψαν τα «παιδιά των κουτιών».
Το μέγεθος της «μπίζνας» φαίνεται από τα δεδομένα που παρουσιάζει ο πρόεδρος της Ενωσης Γραφείων Τελετών Θεόδωρος Επισκοπόπουλος. «Κατά μέσο όρο γίνονται 100 κηδείες στο λεκανοπέδιο. Η συγκεκριμένη δομή έστελνε κουτιά σε πέντε κηδείες την ημέρα και κάθε κηδεία περίπου κατά μέσο όρο μάζευε 300-500 ευρώ» εκτιμά.