Μια ολιγοήμερη παράταση ως τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας ζήτησε η Ρούλα Πισπιρίγκου προκειμένου να καταθέσει τις εξηγήσεις της ως ύποπτη για τους θανάτους της Μαλένας και της Ιριδας.
Η 33χρονη μητέρα, που επρόκειτο σήμερα να παραδώσει τις εξηγήσεις της, έλαβε τελικά μια μικρή παράταση, καθώς δεν έχει προετοιμάσει το υπόμνημα που θα καταθέσει, αφού απομακρύνεται το ενδεχόμενο να το κάνει με φυσική παρουσία ενώπιον των Αρχών.
Φυσικά, βασική θέση στο υπόμνημα της κατηγορουμένης θα είναι η επιμονή στην αθωότητά της, υποστηρίζοντας πως δεν έχει καμία σχέση με τους θανάτους της Μαλένας και της Ιριδας. Εντός του υπομνήματος θα επιχειρήσει να αμφισβητήσει μέσω των τεχνικών της συμβούλων το πόρισμα των ιατροδικαστών Νίκου Καρακούκη και Νίκου Καλογρηά, που κατέληξαν στον βίαιο και ασφυκτικό θάνατο των παιδιών.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ρούλα Πισπιρίγκου θα εστιάσει στις ώρες των δύο θανάτων και θα υποστηρίξει πως, όταν πέθαναν τα δύο παιδιά της, εκείνη δεν βρισκόταν κοντά. Αναφορικά με τις εκδορές στο πρόσωπο της Μαλένας, η Πισπιρίγκου αναμένεται να υποστηρίξει ότι όσο ήταν κοντά της δεν είχε τίποτα.
Για τη δολοφονία της Ίριδας θα σταθεί στην κατάθεση της αδελφής της, η οποία είναι ο βασικός μάρτυρας που της δίνει άλλοθι. Επίσης, στις γραπτές εξηγήσεις της θα γίνεται λεπτομερής αναφορά στη σχέση της με τον Μάνο Δασκαλάκη, όπως έχει ήδη πει ο δικηγόρος της Όθων Παπαδόπουλος.
Από την άλλη πλευρά, ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων, που έχει βρεθεί για τις τοποθετήσεις του στο στόχαστρο της Ρούλας Πισπιρίγκου, εξήγησε ότι το να αποδομήσουν το πόρισμα Καρακούκη – Καλογρηά οι τεχνικοί της σύμβουλοι δεν είναι και τόσο εύκολο έργο.
«Στο πρώτο παιδί ο παθολογοανατόμος που είδε τα όργανα της Μαλένας στο μικροσκόπιο κάνει λόγο για εγκληματική ενέργεια και ασφυκτικό θάνατο» είπε στην ΕΡΤ ο κ. Λέων. «Διάσταση απόψεων πλέον δεν υπάρχει για τα δύο πρώτα παιδιά. Το πόρισμα Καρακούκη – Καλογρηά είναι άρτιο επιστημονικά και έχει χρησιμοποιήσει μια μεθοδολογία που είναι μοναδική για τα ελληνικά δεδομένα, γιατί επιβεβαιώνει με ευρήματα την αιτία θανάτου και αποκλείει οποιαδήποτε άλλο αίτιο θανάτου» επισήμανε ο ιατροδικαστής.
Παράλληλα μίλησε και για το δύσκολο έργο που θα έχουν οι τεχνικοί σύμβουλοι της 33χρονης. «Όταν ο τεχνικός σύμβουλος βρεθεί απέναντι στα τεχνικά δεδομένα, φαντάζομαι ότι έχει ανυπέρβλητο εμπόδιο στο να γράψει κάτι διαφορετικό» είπε, τονίζοντας ότι η υπεράσπιση έχει κάθε δικαίωμα να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που της δίνει η νομοθεσία.
Ο ίδιος, μιλώντας για τη διάσταση που έχει πάρει σε ΜΜΕ η υπόθεση, δήλωσε ότι «όλοι οι επιστήμονες να πορευόμαστε ανάλογα με τις γνώσεις μας, με την εμπειρία μας και τις ηθικές μας αρχές». Πρόσθεσε μάλιστα σε όσους αναφέρονται στη συμμετοχή του στην εξιχνίαση της υπόθεσης ότι «το μόνο που έκανα ήταν να διαβάσω ορθά τα επιστημονικά ευρήματα».
Στο μεταξύ και ο ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης εκτίμησε ότι στο δικαστήριο και οι ιατροδικαστές που συνέταξαν τις αρχικές εκθέσεις υπό το φως των νέων δεδομένων θα πάρουν άλλη θέση. «Τώρα με τα νέα δεδομένα θα ταχθούν υπέρ της ασφυξίας όλοι οι ιατροδικαστές, γιατί αυτά τα στοιχεία έχουμε στη διάθεσή μας. Είναι και λογικό η υπεράσπιση να στηριχτεί στις πρώτες ιατροδικαστικές, γιατί απαλλάσσει την πελάτισσα του συνηγόρου. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα παραβλέψουμε την αλήθεια ή τα επιστημονικά δεδομένα που καταλήγουν σε ένα συμπέρασμα» είπε.