Τα σπουδαία για το deal της Intrasoft και το αλαλούμ με τις εκποιήσεις

    Ημερομηνία:

    Mavropoulis
    • Ιδιαίτερα αισιόδοξα ήταν όσα ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας, στη χθεσινή εκδήλωση για την απονομή των Growth Awards 2021. Τι είπε ο τραπεζίτης; Ότι βρισκόμαστε σε ένα σημείο ορόσημο, «γιατί δεν περιμένουμε απλώς τη μετάβαση σε μια αναπτυξιακή φάση, κάτι το φυσιολογικό και αναμενόμενο μετά από τόσα χρόνια ύφεσης και διαρκών υποτροπών. Περιμένουμε τους υψηλότερους ρυθμούς μεγέθυνσης της οικονομίας που έχει δει η Ελλάδα από τη δεκαετία του ’60 – και μάλιστα σταθερούς και διατηρήσιμους για πολλά, συνεχή έτη».
    • Τεκμηριώνοντας το συλλογισμό του πρόσθεσε ότι όλοι οι πρόδρομοι οικονομικοί δείκτες υπογραμμίζουν το κλίμα καταναλωτικής και επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, ενώ υπάρχει σημαντική πρόοδος στην μείωση των κόκκινων δανείων. Η Eurobank διαθέτει μονοψήφιο δείκτη NPLs, στο 7,5%, ενώ το σύνολο του τραπεζικού συστήματος θα έχει μονοψήφιο δείκτη εντός του 2022, όπως εκτίμησε. Το άλλο σημαντικό κομμάτι του παζλ της αναμενόμενης ανάπτυξης προέρχεται από την «αφθονία διαθέσιμων κεφαλαίων και χρηματοδότησης που αναζητούν βιώσιμα επενδυτικά έργα».
    • Είδηση είχε πει ο Ουμπέρτο Έκο δεν είναι εάν σκύλος δαγκώσει άνθρωπο, αλλά το αντίθετο. Κατ΄ αντιστοιχία, είδηση θα ήταν να υπάρξει, κάποια στιγμή, νόμος στην Ελλάδα που να μην έχει γκρίζες ζώνες οι οποίες μπορεί να ερμηνευτούν κατά το δοκούν. Όπως για παράδειγμα με το νέο πτωχευτικό κώδικα του οποίου η μεταβατική διάταξη του άρθρου 263, σε συνδυασμό με τα άρθρα 162 έως 166, έχει τορπιλίσει τις λεγόμενες παλιές πτωχεύσεις. Τις εταιρείες δηλαδή, που κηρύχθηκαν σε πτώχευση βάσει του Ν. 3588/2007. Πόσες είναι αυτές; Πολλές και περιλαμβάνουν την Ατλάντικ, τη Shelman, την Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία, τη ΔΙΕΚΑΤ και πολλές ακόμη εταιρείες των οποίων τα ακίνητα, που ξεπερνούν συνολικά τα 100 σε όλη τη χώρα, είναι καταδικασμένα να παραμείνουν χωρίς αγοραστή.
    • Κι αυτό καθότι η εκποίησή τους δεν είναι δυνατή. Ο λόγος; Το άρθρο 263 αναφέρει ότι «με απόφαση της συνέλευσης των πιστωτών, εκκρεμής πτωχευτική διαδικασία μπορεί να τραπεί σε πτωχευτική διαδικασία του παρόντος νόμου στο στάδιο εξέλιξης στο οποίο βρίσκεται η εκκρεμής διαδικασία». Για να το κάνουμε ταλιράκια, οι εκποιήσεις των παλιών πτωχεύσεων για τις οποίες έχουν γίνει πέντε αποτυχημένες απόπειρες θα μπορούν, με απόφαση της γ.σ. να γίνονται διαδικτυακά μέσω του γνωστού e-auction. Και τι συμβαίνει εάν δεν υπάρξει γ.σ. πιστωτών, όπως συμβαίνει κατά κανόνα; Κατά την ερμηνεία που έχει δοθεί, υπάρξει, δεν υπάρξει γ.σ., όταν έχουμε να κάνουμε με παλιούς πλειστηριασμούς, εφόσον αυτοί είναι άγονοι, θα πρέπει να γίνονται διαδικτυακά.
    • Και στο σημείο αυτό αρχίζει το σκληρό ροκ. Εάν γίνει εκποίηση μέσω διαδικτύου χωρίς να το έχει αποφασίσει η γενική συνέλευση των πιστωτών, τότε όσοι έχουν έννομο συμφέρον μπορούν να καταθέσουν μία αίτηση ανακοπής και να «παγώσουν» τη διαδικασία έως και πέντε χρόνια. Κι αυτό λόγω των αργών ρυθμών απονομής δικαιοσύνης κ.ο.κ. Αυτός, λοιπόν, είναι ο λόγος που δεν κουνιέται ούτε φύλλο στους πλειστηριασμούς ακινήτων χρεοκοπημένων εταιρειών σημειωτέον βάσει του 3588/2007. Και γι’ αυτό, για παράδειγμα, τα περίπου 20 ακίνητα της Ατλάντικ ρημάζουν.
    • Για να λυθεί αυτό το πρόβλημα που σε ένα βαθμό συνιστά και τραγική ειρωνεία, αφού σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για τα βιομηχανικά ακίνητα, έστω και με καθυστέρηση, εξετάζεται η δημιουργία τροπολογίας. Θα προβλεφθεί δηλαδή ότι εάν οι συνελεύσεις των πιστωτών αποφασίσουν να «γυρίσουν» τις εκποιήσεις, που εκκρεμούν, σε ηλεκτρονικές, τότε αυτές θα γίνονται μέσω e-auction. Σε αντίθεση, θα πραγματοποιηθούν παραδοσιακά, ενώπιον του δικαστηρίου, βάσει δηλαδή, των διατάξεων του προηγούμενου πτωχευτικού (Ν. 3588/2007).  Για να δούμε.
    • Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, ενδεχομένως σήμερα να ανακοινώσει ο όμιλος Intracom τη συμφωνία για την πώληση ποσοστού πλειοψηφίας της Intrasoft στην Netcompany με έδρα την Κοπεγχάγη. Τα βλέμματα είναι στραμμένα, μεταξύ άλλων, στο τίμημα έναντι του οποίου θα αλλάξει χέρια το «πακέτο» μετοχών. Μένει να φανεί πόσες φορές θα είναι πολλαπλάσιο των Ebitda των οποίων το ύψος ανήλθε σε 18,02 εκατ. ευρώ το 2020, με την Intrasoft να εμφανίζει, την περασμένη χρήση, καθαρό δανεισμό της τάξεως των 32 εκατ. ευρώ και τζίρο 197 εκατ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρουν πληροφορίες, το deal συνάδει με τη στρατηγική της Intracom ως ομίλου συμμετοχών που θα αξιοποιήσει την επιπρόσθετη ρευστότητα για την υλοποίηση νέων επενδύσεων. Όπως και με τη στρατηγική της Netcompany για τη διεκδίκηση νέων έργων στην Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο ότι το «μότο» του διευθύνοντα συμβούλου και συνιδρυτή της André Rogaczewski είναι ότι από το 2000 η εταιρεία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του ψηφιακού μετασχηματισμού.
    • Φιλόδοξα σχέδια έχει η διοίκηση της Lamda Flisvos Marina για την μαρίνα Φλοίσβου. Ο CEO της εταιρείας Σταύρος Κατσικάδης ανέφερε, χθες, κατά την παρουσίαση της τρίτης έκθεσης βιώσιμης ανάπτυξης ότι στα σχέδια υπάρχει η τοποθέτηση οπτικής ίνας, δικτύου φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων, φωτοβολταϊκών συστημάτων, και πλωτών ανεμογεννητριών.  Πέρυσι, η μαρίνα εμφάνισε πληρότητα 100%, με περισσότερα από 300 σκαφάτοι να έχουν ελλιμενιστεί στον Φλοίσβο.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Τι δίνει δημοσκοπικά ο Μπελέρης

    Ηυποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη έχει προκαλέσει μεγάλη αισιοδοξία στο...

    Αυτές οι τροφές βοηθούν τον εγκέφαλο που γερνάει -Και δεν είναι της μεσογειακής διατροφής

    Η παραδοσιακή ιαπωνική διατροφή μπορεί να αποτρέπει την άνοια...

    Ερχεται καλοκαιράκι… στα 2 ευρώ η βενζίνη

    Ερχεται καλοκαιράκι… στα 2 ευρώ η βενζίνη! Σύμφωνα με...

    ΑΚΡΙΒΕΙΑ: Οι πόλεις που χτυπήθηκαν περισσότερο από την ακρίβεια είναι η Λάρισα και η Πάτρα

    Το  άγριο ψαλίδισμα ή μάλλον τσεκούρωμα στις δαπάνες των...