Η σταδιακή απελευθέρωση των ξενοδοχείων από την υποχρέωση να προσφέρουν τιμές όχι χαμηλότερες από αυτές που έχουν δώσει σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες κρατήσεων όπως η Booking.com και, κυρίως, η ανάπτυξη από τα ξενοδοχεία αναβαθμισμένων, δικών τους ιστοσελίδων online κρατήσεων, οδηγούν σε μεγάλη αύξηση των απευθείας κρατήσεων.

Οι απευθείας ξενοδοχειακές κρατήσεις στους σημαντικότερους προορισμούς της Ελλάδας για το Πάσχα του 2025, σε σχέση με τα επίπεδα της πασχαλινής περιόδου του 2024, καταγράφουν άνοδο της τάξης του 18,3%, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε και δημοσιοποίησε η εταιρεία Nelios. Παράλληλα, η χρονική σύμπτωση του Καθολικού με το Ορθόδοξο Πάσχα έχει οδηγήσει ψηλότερα τις πληρότητες συνολικά. Μέχρι και πριν από ένα έτος περίπου, εταιρείες όπως η Booking.com στις συμβάσεις με τους ξενοδόχους περιελάμβαναν ρήτρες που απαγόρευαν στους τελευταίους να προσφέρουν χαμηλότερες τιμές από αυτές που είχαν δώσει σε αυτές. Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, το ποσοστό προμήθειας στις ψηφιακές πλατφόρμες κυμαίνεται, τουλάχιστον μέχρι πρότινος, μεταξύ 10% και 25%, ανάλογα με τη συμφωνία του κάθε ξενοδόχου ή εκμισθωτή καταλυμάτων για βραχυχρόνια μίσθωση. Η Ευρωπαϊκή Ενωση έπειτα από πολλές καταγγελίες από πολλούς κλάδους για ανάλογα θέματα, αλλά και ξενοδοχειακών και τουριστικών ενώσεων για αθέμιτες πρακτικές από τις online πλατφόρμες κρατήσεων, εξέδωσε ήδη από το 2022 την οδηγία για τις ψηφιακές αγορές της Ε.Ε. και έκτοτε καλεί όλους τους παρεκκλίνοντες από αυτήν να συμμορφωθούν.
Ολοένα και περισσότεροι Ελληνες ξενοδόχοι προχωρούν πλέον σε σημαντικές προσφορές μέσα από τις δικές τους σύγχρονες ιστοσελίδες. Ετσι εξηγούν κύκλοι της αγοράς τα ιδιαίτερα αυξημένα ποσοστά απευθείας κρατήσεων που ανακοίνωσε η εταιρεία digital marketing Nelios.
Σύμφωνα με αυτά, «η συντριπτική πλειονότητα των ελληνικών προορισμών βρίσκεται σε θετικό έδαφος και δύο στους τρεις σημειώνουν ακόμα και διψήφιο ποσοστό ανόδου, με την Κρήτη να αναδύεται ως το απόλυτο αστέρι της δυναμικής των κρατήσεων». Ωστόσο δύο από τους πιο δημοφιλείς και αναγνωρίσιμους διεθνώς προορισμούς, Μύκονος και Σαντορίνη, εμφανίζουν σημάδια κόπωσης. Η ανάλυση της Nelios βασίστηκε αποκλειστικά σε δεδομένα κρατήσεων που περιλαμβάνουν διανυκτέρευση το Μ. Σάββατο, ανεξαρτήτως διάρκειας διαμονής.

«Η εικόνα των κρατήσεων είναι ιδιαίτερα θετική σε όλες σχεδόν τις περιοχές της χώρας, με τους ταξιδιώτες να δείχνουν σαφή προτίμηση σε προορισμούς με αυθεντικές εμπειρίες. Απόλυτη πρωταγωνίστρια είναι η Κρήτη, η οποία σημειώνει θεαματική άνοδο 82,4% σε σύγκριση με την πασχαλινή περίοδο του 2024», αναφέρει η εταιρεία.
Ισχυρή δυναμική στις απευθείας κρατήσεις παρουσιάζουν τα Δωδεκάνησα (+37,6%), η Πελοπόννησος (+23,6%), η Αττική (+22,9%) και η ηπειρωτική Ελλάδα (+19,3%), ενώ και τα Ιόνια Νησιά κινούνται ανοδικά κατά 4,6%. Αντίθετα, οι Κυκλάδες σημειώνουν μείωση 11,4%, με τις κρατήσεις για Σαντορίνη να είναι μειωμένες κατά 20,2%, για Μύκονο κατά -12,1% και για Νάξο κατά -6,3%. Με εξαίρεση τα τρία αυτά νησιά και την Κεφαλονιά (-4,4%), όλοι οι υπόλοιποι επιμέρους προορισμοί κινούνται ανοδικά, με ιδιαίτερα κερδισμένους εκείνους που επενδύουν στην αυθεντικότητα και στον πασχαλινό χαρακτήρα των εμπειριών που προσφέρουν, σημειώνει η Nelios.
Τη μεγαλύτερη δυναμική παρουσιάζει η Πάτρα, με την άνοδο των απευθείας ξενοδοχειακών κρατήσεων να αγγίζει το 80,2%, αποδεικνύοντας ότι η πόλη επανατοποθετείται στον τουριστικό χάρτη της Ελλάδας. Κως και Ρόδος σημειώνουν άνοδο 38,3% και 37,6% αντίστοιχα, ενώ η Κέρκυρα, με αύξηση 32,8%, παραμένει σταθερά στους κορυφαίους προορισμούς πασχαλινών διακοπών. Στις Κυκλάδες, παρά την πτωτική πορεία της ζήτησης, όπως αυτή αποτυπώνεται στις απευθείας κρατήσεις, η Πάρος σημειώνει άνοδο 28,1%.
Αντίστοιχα, ανοδική πορεία εμφανίζουν και ηπειρωτικοί προορισμοί, όπως το Πήλιο (+31,43%), η Πάργα (+30,7%), το Λιτόχωρο (26,67%) και η Μονεμβασιά (+23,1%). Διψήφιες αυξήσεις καταγράφονται επίσης, πάντοτε από τη Nelios και πάντοτε όσον αφορά τις απευθείας κρατήσεις, στο Ρέθυμνο (+19,66%) και στη Θάσο (+19,1%), αλλά και στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας: Η αύξηση των απευθείας κρατήσεων στα ξενοδοχεία της Αθήνας ανέρχεται σε 12,9% και της Θεσσαλονίκης σε 19,3%.
Πιο ήπιες αυξήσεις στη ζήτηση καταγράφονται για το Πόρτο Χέλι (+9,8%), τις Σπέτσες (+8,1%), την Ιο (+7,25%), την Αράχωβα (+6,6%) και το Μέτσοβο (+6,2%).