Του Νεκτάριου Αθ. Φαρμάκη
Περιφεριάρχη Δυτικής Ελλάδας
Το Ταμείο Ανάκαμψης, που δημιουργήθηκε για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα.
Μια ευκαιρία για να ολοκληρώσει πολύ σημαντικές υποδομές, να επιταχύνει τον εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα, να δώσει ώθηση σε επενδύσεις αλλά και να διαμορφώσει ένα νέο παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια.
Αυτό το νέο μοντέλο ανάπτυξης όμως είναι βέβαιο ότι περνάει μέσα από τη διψασμένη για επενδύσεις και προκοπή ελληνική περιφέρεια, η οποία διαθέτει πολύ μεγάλες δυνατότητες.
Μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης δίνεται μια πολύ σημαντική ευκαιρία να σχεδιαστούν δράσεις που θα αμβλύνουν τις κοινωνικές ανισότητες αλλά και τις περιφερειακές ανισότητες.
Δράσεις που θα αφορούν στοχευμένες πολιτικές και θα έχουν μετρήσιμα αποτελέσματα, με βάση τις κατά τόπους δυνατότητες, δεδομένου ότι μια ισχυρή περιφερειακή πολιτική ανάπτυξης πρέπει να στηρίζει και να αναδεικνύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιφέρειας.
Έτσι, το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία, αφενός, να… ισορροπήσει (γεωγραφικά) η χώρα και ο δυτικός της άξονας να ισχυροποιηθεί σε ποσοστό αντίστοιχο του ανατολικού και, αφετέρου, να ισχυροποιηθεί η περιφερειακή διακυβέρνηση ούτως ώστε να σχεδιαστούν δράσεις bottom up (από τα κάτω προς τα πάνω), ενταγμένες σε έναν συνολικό εθνικό σχεδιασμό, που θα δίνει τις κατευθυντήριες γραμμές για την ανάπτυξη όλων των περιφερειών πάνω σε συγκεκριμένους στρατηγικούς άξονες.
Μόνο ως ένα παράδειγμα αναφέρω τη μετάβαση της χώρας σε μια ενεργειακή εποχή, στην οποία η Δυτική Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο, ως η περιοχή με το μεγαλύτερο υδάτινο δυναμικό στη χώρα.
Είμαι πεπεισμένος ότι η ενίσχυση της περιφερειακής διακυβέρνησης, με την αξιοποίηση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, θα έχει πολύ μεγάλα και πολλαπλασιαστικά οφέλη για την Ελλάδα, ενώ, επιπλέον, θα διαμορφώσει εκείνες τις συνθήκες που θα επιτρέψουν στην ελληνική περιφέρεια να συγκρατήσει τον πληθυσμό της και ιδιαίτερα τους νέους, ώστε να μην υπάρχει άλλη υπερσυγκέντρωση στα μεγάλα αστικά κέντρα ή και συνέχιση της φυγής νέων στο εξωτερικό.
Τα έργα υποδομής, τα σύγχρονα ενεργειακά, μεταφορικά και επικοινωνιακά δίκτυα, η απλοποίηση των καθημερινών συναλλαγών των πολιτών, η μετατροπή της πρωτογενούς παραγωγής σε σύγχρονο επιχειρηματικό κλάδο, η ενίσχυση της εξωστρέφειας και η παροχή ποιοτικών τουριστικών υπηρεσιών αποτελούν πολιτικές που πρέπει να διαχυθούν σε όλη τη χώρα και να γίνουν κτήμα όλων.
Η πανδημία δημιούργησε πολλές πληγές στο σώμα της ελληνικής κοινωνίας και της ελληνικής οικονομίας. Έχουμε όμως την ευκαιρία όχι για μια απλή ανάταξη, αλλά για μια ουσιαστική αναγέννηση, που θα διαμορφώσει την Ελλάδα του 21ου αιώνα και θα συμβάλει ώστε να ξεπεράσουμε γρήγορα τα ελλείμματα και τις αγκυλώσεις δεκαετιών.
Ας οραματιστούμε από τώρα την Ελλάδα του 2030 ως μια σύγχρονη και ισχυρή ευρωπαϊκή δύναμη…