Στο προηγούμενο άρθρο μου, για την εξέλιξη του καιρού μέσα στον Νοέμβριο, είχα επισημάνει ότι «Κανένας δεν μπορεί από τώρα να πει με ακρίβεια τι προβλέπεται για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου… αλλά τα πράγματα με το μπλοκάρισμα της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας να συνεχίζεται , δείχνουν δυσοίωνα».
Λοιπόν, πράγματι μετά την αυλαία της πρώτης φετινής κακοκαιρίας, του κατά πολλούς πολλά υποσχόμενου «Αλέξανδρου», με γενικά ήπια φαινόμενα και ευτυχώς ανώδυνα, αφού έφερε λίγα χιόνια στα ορεινά της Δυτικής Μακεδονίας και λίγα σχετικά ύψη βροχής στις πολλές διψασμένες περιοχές, εκτός τα ορεινά της Εύβοιας, τον ακολουθούν δυο ηλιόλουστες ημέρες: η Δευτέρα 18 Νοεμβρίου και η Τρίτη 19 Νοεμβρίου.
Ένα νέο βαρομετρικό χαμηλό, μας πλησιάζει από τα δυτικά, με νέες βροχές και μπόρες χαμηλότερης έντασης από τον «Αλέξανδρο», που θα επηρεάσουν πάλι τα ήδη χορτάτα δυτικά και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου την προσεχή Τέταρτη, Πέμπτη και Παρασκευή (20 – 22 Νοεμβρίου).
Παρά όμως αυτές τις βροχές, που πρόσκαιρα μπορεί να ξεδίψασαν τη γη, όμως ήταν «σταγόνα στον ωκεανό», η ουσιαστική ανομβρία και η ξηρασία συνεχίζονται και τα υδατικά αποθέματα της χώρας βαίνουν μειούμενα.
Η συνέχεια μάλιστα του «Βροχάρη» Νοεμβρίου δεν προβλέπεται και τόσο βροχερή, αφού ένας νέος αντικυκλώνας «μπάστακας», δείχνει να μπλοκάρει πάλι την ατμοσφαιρική κυκλοφορία, κόβοντας την διέλευση των βροχοφόρων βαρομετρικών χαμηλών στη χώρα μας.
Έτσι, η ανομβρία θα παραταθεί, με εξαίρεση λίγες πιθανές βροχές πάλι στα δυτικά και με ένα -κατά κανόνα αδυσώπητο- παγωμένο ξεροβόρι στο Αιγαίο, να στεγνώνει τη γη μέχρι το τέλος Νοεμβρίου το λιγότερο, για να μη πω μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου!
Κατά τα φαινόμενα, μια νέα χειμωνιάτικη εν πολλοίς καλοκαίρια μας παραμονεύει πριν από τα Χριστούγεννα, χωρίς τις βροχές που τόσο έχουμε ανάγκη, με βοριάδες και κρύο που θα απαιτήσουν κατανάλωση μεγάλης ποσότητας, πανάκριβης και ρυπογόνου ενέργειας για θέρμανση.
Εύχομαι πραγματικά να διαψευστώ, αλλά ο ανατροφοδοτούμενος φαύλος κύκλος της κλιματικής κρίσης… συνεχίζεται!