Ερευνητές στην Ιαπωνία παρουσίασαν ένα σύστημα με τεχνητή νοημοσύνη που συνθέτει νέα αρώματα, μια τεχνολογία που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο στην αρωματοποιεία αλλά και στις βιομηχανίες τροφίμων και οικιακών προϊόντων.
Η δημιουργία νέων αρωμάτων είναι μια χρονοβόρα διαδικασία που απαιτεί υψηλή εξειδίκευση και απαιτεί πολλές δοκιμές και σφάλματα.
Τεχνητή νοημοσύνη δημιουργεί νέα αρώματα… κατά παραγγελία
Για να αυτοματοποιήσουν τη διαδικασία, ερευνητές του Ινστιτούτου Επιστήμης του Τόκιο ανέπτυξαν ένα μοντέλο παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης με την ονομασία OGDiffusion.
To μοντέλο βασίζεται στην τεχνική της διάχυσης (diffusion), η οποία λειτουργεί μειώνοντας τον θόρυβο σύμφωνα με τα δεδομένα που εισαγάγει ο χρήστης.
Η ίδια προσέγγιση εφαρμόζεται σε συστήματα ΑΙ που παράγουν εικόνες, μέχρι σήμερα όμως δεν είχε χρησιμοποιηθεί στον σχεδιασμό αρωμάτων.

Όπως αναφέρει η ερευνητική ομάδα στην επιθεώρηση IEEE Access, το OGDiffusion βασίζεται σε δεδομένα φασματοσκοπίας μάζας που περιγράφουν τα χημικά προφίλ 166 αιθέριων ελαίων, καθένα από τα οποία περιγράφεται με βάση εννέα χαρακτηριστικά, όπως η ομοιότητα με τη μυρωδιά των εσπεριδοειδών ή του ξύλου.
Όταν ο χρήστης εισαγάγει τα επιθυμητά χαρακτηριστικά του αρώματος, το σύστημα ΑΙ παραγάγει ένα χημικό προφίλ που ταιριάζει στην περιγραφή. Στη συνέχεια υπολογίζει το μείγμα αιθέριων ελαίων που θα έδινε ένα τέτοιο αποτέλεσμα.
«Καταργώντας την ανάγκη για ανθρώπινη παρέμβαση και μοριακή σύνθεση, προσφέρουμε μια γρήγορη, γενική και αποτελεσματική μέθοδο για την παραγωγή αρωμάτων» δήλωσε ο καθηγητής Τακαμίτσι Νακαμότο, επικεφαλής της μελέτης.
Η ομάδα του απευθύνθηκε σε 14 εθελοντές για να εξετάσει την αξιοπιστία του συστήματος, οι οποίοι συμφώνησαν ότι οι συνθέσεις του συστήματος ταιριάζουν με τις περιγραφές των αρωμάτων.
Όπως σχολίασε ο Νακαμότο, «το μοντέλο OGDiffusion δείχνει ότι οι υπολογιστές πράγματι έχουν την κατάλληλη μύτη για καινοτομία».
