Καλά νέα για τους (όχι λίγους) λάτρεις των ζυμαρικών που προσπαθούν να ελέγξουν το βάρος τους. Μια νέα έρευνα, από τις Lisa Sanders και Joanne Slavin, όχι απλώς τα απενοχοποιεί αλλά αναδεικνύει τα οφέλη τους ως καλή πηγή φυλλικού οξέος, ασβεστίου, μαγνησίου, σιδήρου και ψευδαργύρου, που σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα μπορεί ακόμα και να βοηθήσει στην απώλεια κιλών, όταν δηλαδή αποτελεί μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.
Το συμπέρασμά τους; «Παρά την εντύπωση που έχουν κάποιοι ότι τα λευκά ζυμαρικά είναι “παχυντικό” φαγητό, οι σύγχρονες παρατηρήσεις δείχνουν ότι γενικά δεν συνδέονται με το σωματικό βάρος ή τη σύσταση του σώματος, μπορεί μάλιστα να λειτουργήσουν θετικά στον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) ή στην κοιλιακή παχυσαρκία».
«Παρά την εντύπωση που έχουν κάποιοι ότι τα λευκά ζυμαρικά είναι “παχυντικό” φαγητό, οι σύγχρονες παρατηρήσεις δείχνουν ότι γενικά δεν συνδέονται με το σωματικό βάρος ή τη σύσταση του σώματος, μπορεί μάλιστα να λειτουργήσουν θετικά στον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) ή στην κοιλιακή παχυσαρκία».
Ένα άλλο μάλλον αναπάντεχο συμπέρασμα της νέας μελέτης είναι ότι ακόμα και τα λευκά ζυμαρικά έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, σε αντίθεση ωστόσο με το λευκό ψωμί, τις πατάτες και το ρύζι.
Όλα τα παραπάνω, βέβαια, εξαρτώνται και από παράγοντες όπως το μέγεθος μιας μερίδας και το αν, φυσικά, μιλάμε για παράδειγμα για σπαγγέτι με σκόρδο και ντομάτα ή για συνταγές όπως η καρμπονάρα.




