Τέλος στην διαμάχη επιχειρεί να δώσει ο Ρίσι Σούνακ – Τι απάντησε για την ακύρωση της συνάντησης με Μητσοτάκη

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Τέλος στη διαμάχη μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας επιχείρησε να δώσει σήμερα ο Ρίσι Σούνακ, μετά την κρίση που προκάλεσε η απόφασή του να ακυρώσει την προγραμματισμένη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με φόντο τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός δέχτηκε «βροχή» ερωτήσεων από δημοσιογράφους για το ζήτημα που προέκυψε. Ερωτήθηκε συγκεκριμένα, εάν το θέμα άξιζε μια διπλωματική διαμάχη ή αν απλώς επιδίωκε να δημιουργήσει αντιπαράθεση με τους Εργατικούς.

    «Το ανέφερα χθες στη Βουλή», είπε ο Σούνακ, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, Ευδοξία Λυμπέρη. Ο Βρετανός πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας ότι «εστιάζει σε πράγματα που έχουν πραγματικά σημασία για τους πολίτες».

    Όπως είπε στη συνέχεια, θα συνομιλούσε με «δεκάδες παγκόσμιους ηγέτες» στη σύνοδο κορυφής Cop28 για το κλίμα «για τα ζητήματα που έχουν πραγματικά σημασία – διεθνή ασφάλεια, υποστήριξη της Ουκρανίας, την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης ή, μάλιστα, την κλιματική αλλαγή».

    Στο μεταξύ, ο υπουργός Ασφαλείας της Βρετανίας, Τομ Τούγκενατ, αρνήθηκε να πει εάν ο κ. Σούνακ είχε δίκιο που ακύρωσε την συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Επέμεινε στη θέση της βρετανικής κυβέρνησης για το περιεχόμενο της συζήτησης των δύο ηγετών λέγοντας πως «αν δεν έχεις συμφωνήσει για το τι θα μιλήσεις, ειλικρινά, ίσως η συνάντηση να μην αξίζει να γίνει».

    Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Sky News, ο κ. Μητσοτάκης είχε «την δική του εσωτερική πολιτική», οπότε «φυσικά θα κάνει τέτοια σχόλια», σε σχέση με την έκκλησή του να επανενωθούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Αθήνα. Οι ομάδες των πρωθυπουργών «πέρασαν εβδομάδες πριν από μια συνάντηση, όπως αυτή για να αποφασίσουν για τι θα συζητήσουν» τόνισε και πρόσθεσε: «Και φτάνεις σε ένα σημείο όπου, αν δεν έχεις συμφωνήσει για το τι θα μιλήσεις, ειλικρινά, ίσως η συνάντηση να μην αξίζει να γίνει».

    Τα βρετανικά ΜΜΕ

    Σήμερα, το θέμα του διπλωματικής κρίσης μεταξύ των δύο χωρών έχει υποχωρήσει στον βρετανικό Τύπο, ωστόσο, υπάρχουν δημοσιεύματα που αναφέρονται στο χρονικό της διαμάχης, όπως και επικριτικά άρθρα γνώμης. Σε ένα από αυτά, ο πρώην υπουργός για την Ευρώπη, Ντένις Μακ Σέιν έγραψε πως κάθε Έλληνας πρωθυπουργός ή υπουργός Πολιτισμού έχει ζητήσει να επιστρέψουν τα Γλυπτά.

    «Φυσικά ο Μητσοτάκης θα είχε επαναλάβει το μακροχρόνιο αίτημα και φυσικά ο Σουνάκ θα είχε ευγενικά αρνηθεί. Στη συνέχεια, οι δύο πρωθυπουργοί θα προχωρήσουν στη μετανάστευση, όπου ο Μητσοτάκης έχει μια καλή ιστορία, ή στην Ουκρανία ή στις ανησυχίες για τα πρωτοσέλιδα όπως στους FT αυτή την εβδομάδα σχετικά με τη διοχέτευση όπλων από την Τουρκία στον Πούτιν έγραψε ο πρώην υπουργός για την Ευρώπη (2002-2005) στην εφημερίδα The Article.

    Καυστικό σχόλιο έκανε ο Guardian επικρίνοντας τον πρωθυπουργό ότι «απλά δεν ενδιαφέρεται ή ίσως να περιορίζει τις ηπειρωτικές επαφές από φόβο μήπως αναστατώσει τους σκληροπυρηνικούς Brexiters. Είτε έτσι είτε αλλιώς, είναι ένοχος ότι παραμέλησε ένα απαραίτητο στοιχείο της δουλειάς του. Στην περίπτωση του κ. Μητσοτάκη, έχει προχωρήσει από την αμέλεια στον βανδαλισμό. Οι σχέσεις μεταξύ Βρετανίας και Ελλάδας θα ανακάμψουν. Είναι η φιλοδοξία του κ. Σούνακ να ληφθεί σοβαρά υπόψη στην παγκόσμια σκηνή που έχει υποστεί την μεγαλύτερη ζημιά».

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    SZA: H αντίδρασή της όταν τη ρώτησαν εάν ο Drake φιλούσε ωραία

    Η SZA ρωτήθηκε εάν ο Drake φιλούσε ωραία, όταν ήταν σε σχέση το...

    Ο συνταγματάρχης των KFC που ξεκίνησε την αυτοκρατορία των fast food στα 62 του χρόνια

    Μια παλιά αγγλική παροιμία αναφέρει ότι «δεν μπορείς να...

    Θρίλερ με άνδρα που βρέθηκε νεκρός μέσα στο σπίτι του

    Νεκρός βρέθηκε ένας άνδρας, περίπου 45 ετών, νωρίς το...

    Ανοίγει για το κοινό η βίλα του Ρούντολφ Ες – Ζούσε ακριβώς δίπλα στο Άουσβιτς

    Η βίλα όπου ζούσε ο διοικητής του Άουσβιτς Ρούντολφ...
    Best Shop