Αυτόματα και χωρίς την ανάγκη υποβολής δήλωσης στον δήμο θα απαλλάσσονται οι πολίτες από τα δημοτικά τέλη για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα μέσω μιας νέας πλατφόρμας που βρίσκεται υπό ανάπτυξη. Πρόκειται για ένα νέο εργαλείο, το οποίο, σε συνδυασμό με τη σχετική νομοθετική ρύθμιση, στοχεύει στην επίλυση ενός προβλήματος που ταλαιπωρεί χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι λόγω άγνοιας συνεχίζουν να επιβαρύνονται με δημοτικά τέλη παρά τη διακοπή της ηλεκτροδότησης.
Με τη νέα ρύθμιση που θα τεθεί σε εφαρμογή μέσα στο προσεχές διάστημα, η διακοπή των δημοτικών τελών θα ισχύει από την ημέρα διακοπής της ηλεκτροδότησης του ακινήτου. Το σύστημα θα διασφαλίζει την αυτόματη ενημέρωση των δήμων μέσω της διασύνδεσής του με τον ΔΕΔΔΗΕ, εξαλείφοντας έτσι τη γραφειοκρατία και τα λάθη που επιβαρύνουν τους πολίτες.
Σήμερα, πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων -κατοικιών, γραφείων, καταστημάτων, αποθηκών, ακόμη και υπόγειων χώρων στάθμευσης- συνεχίζουν να χρεώνονται δημοτικά τέλη λόγω άγνοιας της ισχύουσας νομοθεσίας. Οι περισσότεροι θεωρούν πως εφόσον το ακίνητο δεν έχει ρεύμα και δεν εκδίδεται λογαριασμός ηλεκτρικής ενέργειας δεν υπάρχουν και υποχρεώσεις για δημοτικά τέλη. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει.
Ενδεικτικά, στον Δήμο Αθηναίων τα ετήσια δημοτικά τέλη για μια κατοικία 100 τ.μ. ανέρχονται σε 165 ευρώ, ενώ για ένα κατάστημα ή μια αποθήκη ίδιας επιφάνειας φτάνουν τα 650 ευρώ. Σε περίπτωση μη καταβολής, τα πρόστιμα μπορεί να διπλασιάσουν το ποσό, εκτοξεύοντας τις οφειλές σε δυσθεώρητα επίπεδα, ακόμη και για ακίνητα που παραμένουν αχρησιμοποίητα.
Για παράδειγμα, κάποιος κληρονομεί από τους γονείς του ένα διαμέρισμα 80 τ.μ. στην Καλλιθέα. Το ακίνητο παραμένει κενό, καθώς ο ίδιος δεν σκοπεύει να το χρησιμοποιήσει ή να το ενοικιάσει άμεσα. Διακόπτει την ηλεκτροδότηση τον Ιανουάριο του 2023, πιστεύοντας ότι δεν οφείλει δημοτικά τέλη. Δύο χρόνια αργότερα, όταν επιχειρεί να το πουλήσει και ζητά βεβαίωση μη οφειλής δημοτικών τελών, διαπιστώνει ότι του έχουν καταλογιστεί τέλη ύψους 330 ευρώ, συν πρόστιμα για μη έγκαιρη πληρωμή. Ο λόγος; Δεν είχε υποβάλει τη σχετική δήλωση στον δήμο, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η χρέωση κανονικά.
Το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο για τους ιδιοκτήτες κενών επαγγελματικών ακινήτων, καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις τα δημοτικά τέλη είναι υψηλότερα από εκείνα των κατοικιών, ενώ τα πρόστιμα για μη καταβολή μπορούν να οδηγήσουν σε οφειλές χιλιάδων ευρώ.
Το υπουργείο Εσωτερικών εξετάζει την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης που θα υλοποιήσει αυτήν την αλλαγή, μειώνοντας σημαντικά τη γραφειοκρατία και τις αδικαιολόγητες επιβαρύνσεις για τους πολίτες. Με το νέο σύστημα, όταν ένα ακίνητο δηλώνεται ως μη ηλεκτροδοτούμενο στον ΔΕΔΔΗΕ, η πληροφορία θα διαβιβάζεται αυτόματα στον δήμο, ο οποίος θα προχωρά στη διακοπή της χρέωσης δημοτικών τελών.
Η προτεινόμενη λύση, που προέκυψε έπειτα από διαβουλεύσεις της ΠΟΜΙΔΑ με τις αρμόδιες αρχές, προβλέπει την αυτόματη απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για κενά ακίνητα με τη διακοπή της ηλεκτροδότησης. Παράλληλα, οι δήμοι θα έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν την πραγματική κατάσταση των ακινήτων είτε μέσω αυτοψιών, είτε ζητώντας σχετικά αποδεικτικά στοιχεία.