Τα «μαζεύουν» σήμερα με νέα επιστολή τους, οι τεχνικοί σύμβουλοι του Συλλόγου “Τέμπη 2023”. Το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις, αντιπαραθέσεις και πολλές συζητήσεις.
Το θέμα ξεκίνησε την Πέμπτη 6 Ιουνίου του 2024, όταν η πρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων των Τεμπών, Μαρία Καρυστιανού, μίλησε στον Focus FM της Θεσσαλονίκης και την εκπομπή “Κόντρα στο Σύστημα”, όπου έκανε μια απολύτως ξεκάθαρη όσο και σοκαριστική δήλωση: «Από μαρτυρίες και από πραγματογνώμονες τα θύματα είναι περισσότερα από 57. Βρέθηκαν 85 διαφορετικά DNA».
Την επόμενη μέρα, ο Χρήστος Κωνσταντινίδης, συγγενής θύματος των Τεμπών κατέθεσε στην Εισαγγελία Λάρισας μια νέα συμπληρωματική τεχνική έκθεση (την 7η κατά σειρά…) της ομάδας των τεχνικών συμβούλων με επικεφαλής τον απόστρατο πυροσβέστη Βασίλη Κοκοτσάκη, η οποία αποδείχθηκε ότι ήταν η πηγή της πληροφορίας που είχε ήδη αρχίσει να κυκλοφορεί σε αναπαραγωγές στο διαδίκτυο. Σε αυτή την τεχνική έκθεση, οι διορισμένοι τεχνικοί σύμβουλοι (που εκπροσωπούν και τον Σύλλογο “Τέμπη 2023”) δίνουν τη δική τους αυθαίρετη ερμηνεία στην αρίθμηση των ευρημάτων και της διασταύρωσης των δειγμάτων DNA και θέτουν τις σοβαρές επιφυλάξεις τους για την επίσημη ταυτοποίηση των 56 θυμάτων (επιπλέον της 57ης αγνοούμενης).
Άμεση ήταν η αντίδραση συγγενών των θυμάτων με σχετικές αναρτήσεις στο διαδίκτυο: ο Βαγγέλης Βλάχος, ο Νίκος Πλακιάς και ο Θοδωρής Ελευθεριάδης έσπευσαν να καταδικάσουν την διασπορά εντελώς αστήρικτων φημών που, κατά τη γνώμη τους, κάνουν ζημιά στην υπόθεση.
Όπως γράφει ο Βαγγέλης Βλάχος: «Τα έχουμε εξηγήσει πάρα πολλές φορές, με όλους τους τρόπους, και είναι θέματα λυμένα εδώ και ένα χρόνο. Δεν θα καθίσω να εξηγήσω κάτι παραπάνω επειδή κάποιοι που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να δουν την πραγματικότητα συνεχίζουν να μην βλέπουν την πραγματικότητα και στο θέμα του αριθμού των νεκρών» ενώ ο Νίκος Πλακιάς απαντά σε σχόλιο: «Εάν εμείς γνωρίζαμε κάτι θα το αφήναμε έτσι; Θα ήταν σημαία στον αγώνα που κάνουμε. Αλλά εμείς θα πάμε με την αλήθεια και όχι με θεωρίες και σαχλαμάρες».
Ο Θοδωρής Ελευθεριάδης συνοψίζει: «Προς όλους τους εμπλεκόμενους της υπόθεση παρακαλώ να είστε προσεκτικοί. Στο τέλος δεν θα μπορεί ο κόσμος να ξεχωρίσει την αλήθεια. Έτσι κι αλλιώς αυτό που έχει κάνει η κυβέρνηση είναι εγκληματικό. Δεν χρειάζονται ψέματα και σάλτσες για να ενισχυθεί αυτό».
Ούτε 24 ώρες αργότερα, οι ίδιοι τεχνικοί σύμβουλοι σπεύδουν να “μαζέψουν” εντελώς το θέμα, παραδεχόμενοι ότι «κατόπιν τούτου πλέον δεν εγείρεται θέμα περί του αριθμού των νεκρών θυμάτων», αφού φαίνεται ότι διαπίστωσαν ότι η αντιστοίχιση υπάρχει και είναι πλήρης, όπως, άλλωστε, προκύπτει από τα στοιχεία που ήδη υπάρχουν στη δικογραφία από πέρυσι. Το προφανές ερώτημα είναι: αφού τα στοιχεία ήδη περιέχονταν στη δικογραφία, γιατί οι συγκεκριμένοι τεχνικοί σύμβουλοι δεν κατάφεραν να τα εντοπίσουν και να τα ερμηνεύσουν σωστά, παρά χρειάστηκαν τη συνδρομή “ιδιώτη εθελοντή” (μάλλον συγγενής θύματος, όπως προκύπτει από άλλη ανάρτηση σε τοπική ιστοσελίδα της Κρήτης);
Σε κάθε περίπτωση, οι συγγενείς των θυμάτων φαίνεται ότι είναι χωρισμένοι σε δύο στρατόπεδα: σε αυτούς που αδιαφορούν εντελώς για την ακρίβεια και την τεκμηρίωση των όποιων καταγγελιών, θεωρώντας ότι το “μπάχαλο” ωφελεί την υπόθεση γιατί δεν αφήνει το θέμα να ξεχαστεί, αλλά και σε αυτούς που κρατούν πιο χαμηλούς τόνους θεωρώντας ότι τα fake news και οι ανακρίβειες κάνουν ζημιά στην υπόθεση, αφού θα είναι βασικό το όπλο της άλλης πλευράς όταν θα έρθει η ώρα για το δικαστήριο.