Το πρώτο, κρατικό δείπνο μετά τον κορωνοϊό παρέθεσε χθες το Προεδρικό ζεύγος των Ηνωμένων Πολιτειών, επιστρέφοντας δυναμικά σε μια πάγια τακτική ήπιας ισχύος στη διπλωματία. Στην πρεμιέρα του κρατικού δείπνου, συνδαιτημόνες ήταν το ζεύγος Μακρόν, με ένα πλούσιο μενού που περιλάμβανε από τις ανοιχτές πληγές στις αμερικανογαλλικές σχέσεις, τις «ωμότητες» του ρωσικού στρατού στον πόλεμο της Ουκρανίας, τη στρατηγική της Δύσης απέναντι στην Κίνα και την καθαρή ενέργεια. Άλλωστε, στην πρώτη επίσημη επίσκεψή τους επί Προεδρίας Μπάιντεν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι Μακρόν έθεσαν στο επίκεντρο όλες τις τρέχουσες παγκόσμιες προκλήσεις, ιδίως όταν το δείπνο έλαβε χώρα λίγα εικοσιτετράωρα μετά την Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, την ατζέντα της οποίας σχεδόν μονοπώλησε η έκβαση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τους επόμενους -χειμερινούς- μήνες.
Μέτωπο διαρκείας
Ενόψει ενός δύσκολου επιχειρησιακά και κλιματολογικά χειμώνα για το Κίεβο, η χθεσινή συνάντηση των δύο ηγετών επαναβεβαίωσε τη στήριξη αμφότερων «για όσο χρειαστεί» προς την Ουκρανία, συγκροτώντας επισήμως ένα κοινό μέτωπο διαρκείας κατά του συνεχιζόμενου πολέμου στο βόρειο ημισφαίριο. Την ίδια ώρα, ωστόσο, η κοινή επιδίωξη των δύο ηγετών, δηλαδή ο άμεσος τερματισμός του πολέμου προσκρούει στη διαφορετική στάση που τηρούν Ουάσιγκτον και Παρίσι απέναντι στο Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος συνιστά το μέρος του ουκρανικού προβλήματος. Κατά τη διάρκεια της κοινής Συνέντευξης Τύπου των δύο ηγετών, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν απάντησε πως «είμαι έτοιμος, αν είναι πρόθυμος να μιλήσει, να μάθω τι είναι διατεθειμένος να κάνει, αλλά θα το κάνω μόνο σε συνεννόηση με τους συμμάχους μου στο ΝΑΤΟ. Δεν πρόκειται να το κάνω μόνος μου» στο ενδεχόμενο συνάντησής του με τον ισχυρό άνδρα του Κρεμλίνου, με τον Εμανουέλ Μακρόν να κρατά διαφορετική στάση. Ειδικότερα, ο Γάλλος Πρόεδρος διαμήνυσε πως είναι πρόθυμος να συναντήσει το Ρώσο ομόλογό του, μόλις η Ουκρανία θέσει τους όρους της για μια ειρηνευτική συμφωνία, έχοντας, όμως, δηλώσει νωρίτερα στο δίκτυο ABC πως δε σκοπεύει να μιλήσει με τον Ρώσο πρόεδρο τις επόμενες ημέρες. Αντίθετα, υποστήριξε, στο ίδιο δίκτυο, πως ο Ρώσος Πρόεδρος έκανε «τεράστιο λάθος» εισβάλλοντας στην Ουκρανία, αλλά οι διαπραγματεύσεις εξακολουθούν να είναι «πιθανές», όπως επισήμανε.
Σε κάθε περίπτωση, ο Γάλλος Πρόεδρος εκτίμησε ως «πολύ σημαντική, όχι μόνο για τους Ουκρανούς» την σταθερή υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Κίεβο, καθώς «αν σκεφτούμε ότι μπορούμε να εγκαταλείψουμε τη χώρα και να εγκαταλείψουμε τον πλήρη σεβασμό αυτών των αρχών, σημαίνει ότι δεν υπάρχει πιθανή σταθερότητα σε αυτόν τον κόσμο», σχολίασε.
Προχωρώντας ένα βήμα περαιτέρω, σε συνέχεια των όσων δήλωσε και η Πρόεδρος της Κομισιόν για τη σύσταση ειδικού δικαστηρίου για τα εγκλήματα στην Ουκρανία, οι δύο ηγέτες επανέλαβαν «τη σταθερή αποφασιστικότητά τους να καταστήσουν τη Ρωσία υπόλογη για ευρέως τεκμηριωμένες θηριωδίες και εγκλήματα πολέμου, που διαπράχθηκαν τόσο από τις τακτικές ένοπλες δυνάμεις της όσο και από συμμάχους τους, συμπεριλαμβανομένων μισθοφόρων», σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν. Στο ίδιο κείμενο, οι δύο Πρόεδροι «επιβεβαιώνουν εκ νέου τη συνεχή υποστήριξη των χωρών τους στην Ουκρανία», ενώ δεσμεύτηκαν ιδίως να της παρέχουν «πολιτική, ασφάλεια, ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια για όσο διάστημα είναι απαραίτητο».