Tα μέτρα προστασίας, δηλαδή η χρήση μάσκας, στα αεροπορικά ταξίδια παραμένουν, παρά την άρση τους σε άλλους δημόσιους χώρους. Δεν αποκλείεται όμως και αυτή η πραγματικότητα να αντιστραφεί στο προσεχές μέλλον. Τις τελευταίες εβδομάδες δεν υπάρχει υποχρέωση χρήσης μάσκας στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου, όπως και στους αερολιμένες της Δανίας. Πολλοί βρετανικοί αερομεταφορείς, επίσης, δεν υποχρεώνουν τους πελάτες τους να καλύπτουν το πρόσωπό τους, γεγονός που προκάλεσε τον ενθουσιασμό των πληρωμάτων, καθώς δεν αναγκάζονται να επιβάλουν το μέτρο, ενώ το αεροσκάφος πετάει σε ύψος 30 χιλιάδων ποδών. Μία Βρετανή αεροσυνοδός περιγράφοντας την εμπειρία της χαρακτηρίζει «ονειρική» την πρώτη πτήση που έκανε με ακάλυπτο πρόσωπο.
Στις ΗΠΑ η Διεθνής Ενωση Αεροπορικών Μεταφορών (ΙΑΤΑ), που εκπροσωπεί 300 αεροπορικές εταιρείες και η αντίστοιχη ένωση των αμερικανικών αερομεταφορέων, ασκούν πιέσεις στον Λευκό Οίκο να μην παρατείνει την ισχύ της υποχρέωσης μάσκας, επισημαίνοντας ότι η επιβολή του μέτρου στον αέρα δυσχεραίνεται επειδή έχει αρθεί σε άλλους κλειστούς χώρους.
Χαλάρωση μέτρων
Η αλήθεια είναι ότι αρκετά κράτη έχουν χαλαρώσει το μέτρο στα αεροπορικά ταξίδια, όπως η Αγγλία, η Βόρεια Ιρλανδία, η Νορβηγία και τα Μπαρμπέιντος, το Μεξικό, η Τζαμάικα, οι Μπαχάμες και η Σάντα Λουτσία. Πολλά κράτη, όμως, εξακολουθούν να το επιβάλουν, όπως οι ΗΠΑ, η Ιταλία και η Κίνα.
Δεν αποκλείεται στις 19 Απριλίου ο Λευκός Οίκος να αποφασίσει την άρση χρήσης της μάσκας, ενδεχόμενο ωστόσο που έχει διχάσει ακόμα και τα πληρώματα των αεροσκαφών. Πολλοί νιώθουν ότι το μέτρο είναι σημαντικό, όχι μόνο για την υγεία του πληρώματος, αλλά κυρίως των πιο ευπαθών επιβατών.