Θα αυξηθούν και στην Ελλάδα τα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση;

    Ημερομηνία:

    Mavropoulis

    Την ώρα που η Γαλλία είναι ένα «καζάνι που βράζει» μετά τη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό από τον Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, αφού η ηλικία για τη συνταξιοδότηση αυξήθηκε από τα 62 στα 64 έτη, εύλογα τίθεται το ερώτημα αν κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί και στην Ελλάδα.

    Θέση για το εν λόγω πήρε ο υφυπουργός Εργασίας, Παναγιώτης Τσακλόγλου, ο οποίος μιλώντας το πρωί της Κυριακής σε τηλεοπτική εκπομπή, είπε: «Έγινε μια προσπάθεια, η οποία δυστυχώς ήταν ανεπιτυχής, να νοικοκυρευτεί το σύστημά μας. Το αποτέλεσμα ήταν, την πρώτη δεκαετία του τρέχοντος αιώνα, οι μεταβιβάσεις από τον προϋπολογισμό στο ασφαλιστικό σύστημα αντιστοιχούσαν στα 2/3 της συνολικής αύξησης του δημοσίου χρέους».

    Ακόμα, ο ίδιος πρόσθεσε: «Στα προηγούμενα χρόνια, αυτό το οποίο έχει θεσμοθετηθεί και στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είναι μια αυτόματη σύνδεση της ηλικίας συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο της επιβίωσης. Το 2013 αυξήσαμε το όριο συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 χρόνια. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν πρόκειται να δούμε άμεσα αύξηση στα όρια συνταξιοδότησης στην Ελλάδα».

    Ο υφυπουργός Εργασίας τόνισε πως, μέχρι τα τέλη Μαρτίου, πάνω από 1 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχοι θα δουν στους λογαριασμούς τους να πιστώνεται το εφάπαξ βοήθημα ύψους 200 με 300 ευρώ.

    «Το 2022 είχαμε οικονομική μεγέθυνση υψηλότερη απ’ ό,τι περιμέναμε, είχαμε πτώση ανεργίας, περισσότερους απασχολούμενους, περισσότερα έσοδα στον ΕΦΚΑ και μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο. Αυτά μας επέτρεψαν να δώσουμε το εφάπαξ βοήθημα αυτή την περίοδο», δήλωσε ο Παναγιώτης Τσακλόγλου και συμπλήρωσε: «Εάν συντρέχουν οι ίδιες συνθήκες και φέτος, η κυβέρνηση θα εξετάσει το ζήτημα».

    «Τα πρώτα σημάδια που έχουμε από το πρώτο τρίμηνο του 2023, δείχνουν ότι τελικά το ποσοστό της οικονομικής μεγέθυνσης που θα έχουμε, θα είναι υψηλότερο από αυτό που είχε καταγραφεί στον προϋπολογισμό, το οποίο σημαίνει ότι πράγματι θα έχουμε μια πραγματικά καλή αύξηση στις συντάξεις στο τέλος της χρονιάς», τόνισε ο ίδιος.

    Τι είπε για τον κατώτατο μισθό

    Πάντως, αναφερόμενος στον κατώτατο μισθό, ο υφυπουργός Εργασίας δήλωσε πως κατά τη διάρκεια της θητείας της Ν.Δ. «έχουν σημειωθεί τρεις αυξήσεις», ενώ αναφέρθηκε στο δίπολο που καλείται η κυβέρνηση να ισορροπήσει.

    «Ο πρωθυπουργός ήταν σαφέστατος, ο αγώνας που θα δώσουμε την επόμενη τετραετία είναι για τη βελτίωση του κατώτατου μισθού. Η κυβέρνηση έχει να ισορροπήσει σε δύο πράγματα: Θέλει να προφυλάξει όσο το δυνατόν καλύτερα το βιοτικό επίπεδο των χαμηλόμισθων, από την άλλη δεν θέλει να δώσει μεγάλες αυξήσεις, ώστε να μειωθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας», δήλωσε ο Παναγιώτης Τσακλόγλου και τόνισε πως – επί της Ν.Δ. – σημειώθηκε σημαντική μείωση της ανεργίας.

    Επίσης, ο ίδιος σημείωσε πως η αύξηση του κατώτατου μισθού συμπαρασύρει θετικά μια σειρά επιδομάτων, επομένως οι αυξήσεις στα επιδόματα αυτά θα εμφανιστούν τον Απρίλιο.

    GYMALL

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Η Κέιτ Μίντλετον πυροδοτεί «αλλαγή στο πρωτόκολλο της βασιλικής οικογένειας»

    Η πριγκίπισσα της Ουαλίας, Κέιτ Μίντλετον, μοιράστηκε την συγκλονιστική διάγνωση καρκίνου...

    Ζάκυνθος: «Άστραψε και βρόντηξε» ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος για το «Ναυάγιο» – Προανήγγειλε ασφαλιστικά μέτρα

    «Άστραψε και βρόντηξε» ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος για το...

    Κατώτατος μισθός: Στα 830 ευρώ από την 1η Απριλίου – Επηρεάζει 18 επιδόματα, τριετίες και το Δώρο Πάσχα

    Αυξήσεις στις αποδοχές τους θα δουν περίπου 550.000 μισθωτοί...

    Εμπορικός Σύλλογος Πάτρας: Ζητά παράταση της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS

    Ο Εμπορικός Σύλλογος Πατρών, σχετικά με το φλέγον ζήτημα...