H αγωνία και ο φόβος είναι τα κύρια συναισθήματα στην Κωνσταντινούπολη μετά την δοκιμασία των 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ της Τετάρτης.
Ο διχασμός μεταξύ των τούρκων σεισμολόγων για το εάν η δόνηση – που είχε επίκεντρο στα ανοιχτά της Σηλυβρίας, στη Θάλασσα του Μαρμαρά – ήταν ο κύριος σεισμός ή, αντίθετα, προάγγελος του εφιαλτικών προβλέψεων πως, αργά ή γρήγορα, την Πόλη θα πλήξει ένας μεγασεισμός πάνω από 7 βαθμούς, κρατά σε διαρκή εγρήγορση τους κατοίκους.
Περίπου 40.000 υπολογίζονται αυτοί, που διανυκτέρευσαν το βράδυ της Παρασκευής έξω από τα σπίτια τους, φοβούμενοι έναν μεγάλο σεισμό. Πάρκα, τζαμιά, σχολεία, γυμναστήρια και άλλες δομές έγιναν προσωρινά η πρώτη κατοικία τους υπό τον φόβο μιας νέας επίσκεψης του Εγκέλαδου.
Με τις αρχές σε 24ωρη επιφυλακή και με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – παρόντα στην Κωνσταντινούπολη – να τονίζει ότι είναι ώρα εθνικής ενότητας και όχι πολιτικοποίησης του σεισμού, η ανησυχία είναι διάχυτη στα 16 και πλέον εκατομμύρια των κατοίκων της τουρκικής μητρόπολης.
Διχογνωμία μεταξύ των επιστημόνων για μεγασεισμό στην Κωνσταντινούπολη
Η σεισμική ακολουθία δεν έχει κοπάσει με δεκάδες δονήσεις να καταγράφονται στους σεισμογράφους τις τελευταίες 24ώρες με ελάχιστους από αυτούς να ξεπερνούν τα 3 Ρίχτερ και έναν μόνο να είναι μια ανάσα από τα 4.

Ένα μεγάλο μέρος των επιστημόνων υποστηρίζει ότι η δόνηση των 6,2 Ρίχτερ την περασμένη Τετάρτη ήταν ο κύριος σεισμός ενώ ένα άλλο μέρος των σεισμολόγων υποστηρίζει ότι άμεσα θα σημειωθεί ένας πολύ μεγαλύτερος σεισμός, αυτόν, που όλοι περιμένουν και με βεβαιότητα λένε ότι θα γίνει στην Κωνσταντινούπολη, χωρίς όμως οι περισσότεροι να μπορούν να προσδιορίσουν το πότε.
Συνεχίζονται οι έλεγχοι
Με τον χορό των Ρίχτερ να μην έχει κοπάσει κανονικά συνεχίζονται οι έλεγχοι στα κτίρια. Οι αρμόδιες υπηρεσίες εντόπισαν 101 κτίρια, τα οποία χρειάζονται παρεμβάσεις. Παρουσιάζουν μικρές ζημιές αλλά κρίνεται σημαντικό αυτό που είπε ο καθηγητής του Τεχνικού Πανεπιστημίου Κωνσταντινούπολης, αρμόδιος για θέματα κίνησης του εδάφους σε συνδυασμό με κατασκευές. Υποστήριξε ότι το 70% των 1.2 εκατομμυρίων κτιρίων που διαθέτει η Κωνσταντινούπολη βρίσκονται σε κίνδυνο.
«Όλοι γνωρίζουμε ότι 1,5 εκατομμύριο κτίρια στην Κωνσταντινούπολη βρίσκονται σε κίνδυνο, ότι το 30% αυτών αποτελούν άμεση απειλή και πρέπει να ανακατασκευαστούν χωρίς καθυστέρηση» τόνισε με τη σειρά του ο Τούρκος υπουργός, χωρίς να αναφερθεί στις ανησυχίες και για τη στατικότητα της Αγίας Σοφίας, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη έργα συντήρησης.
