Θα συνεχιστεί και το 2023 να “καίει” τα νοικοκυριά η ακρίβεια στο ράφι

    Ημερομηνία:

    Τη διατήρηση του πληθωρισμού στο ράφι για τουλάχιστον ένα 12μηνο ακόμη, έως το δεύτερο εξάμηνο του 2023, προμηνύουν οι προβλέψεις διεθνών αναλυτών, που τοποθετούν την αποσυμπίεση στα περιθώρια κέρδους στη βιομηχανία βασικών καταναλωτικών προϊόντων, λόγω της αποκλιμάκωσης του κόστους εισροών, από την ερχόμενη άνοιξη.

    Οι δυσοίωνες προβλέψεις των αναλυτών ενισχύονται και από τη νέα αισθητή άνοδο κατά 28,1% των τιμών των εισαγόμενων βιομηχανικών αγαθών, με αιχμή τα ενεργειακά αγαθά, που καταγράφηκε τον μήνα Ιούλιο. Στο δυσμενές αυτό πλαίσιο, οι στρατηγικές της εγχώριας βιομηχανίας αγαθών ευρείας κατανάλωσης που συνθέτουν το καλάθι του νοικοκυριού εστιάζουν σχεδόν αποκλειστικά σε πρακτικές διαχείρισης των έντονα πληθωριστικών πιέσεων στο λειτουργικό κόστος, προωθώντας κινήσεις όπως:

    – Επιθετικότερη βελτιστοποίηση του χαρτοφυλακίου των κωδικών,

    – Περιορισμό του στοκ και των καινοτομιών με χαμηλές επιδόσεις,

    – Χαμηλότερο όριο εκπτώσεων ποσότητας,

    – Ελκυστικότερα εμπορικά κίνητρα παράταση των ημερών πίστωσης,

    – Ανάπτυξη συνεργειών.

    Βαρόμετρο προσαρμοστικότητας αποτελεί η ευελιξία σε όρους κερδοφορίας και δεικτών ρευστότητας κάθε επιχείρησης, με την πρακτική ανατιμήσεων στα τιμολόγια χονδρικής να παραμένει, μολονότι το πεδίο των αυξήσεων στην τελική τιμή καταναλωτή έχει αρχίσει να στενεύει για όλη την αγορά.

    Παρά το θετικό αποτύπωμα του τουριστικού ρεύματος στις πωλήσεις των προϊόντων ευρείας κατανάλωσης, το μπαράζ ανατιμήσεων στο ράφι -που έχει ξεκινήσει από τον περσινό Οκτώβριοέχει ήδη σημαντικές επιπτώσεις στην πραγματική εγχώρια κατανάλωση και τα μηνύματα για την αγοραστική δυνατότητα τους επόμενους μήνες προβλέπουν ακόμα μεγαλύτερο περιορισμό δαπανών στα νοικοκυριά.

    Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών που διεξήχθη από τις 2/8 έως τις 2/9/2022, έξι στους δέκα καταναλωτές θεωρούν ότι η πληθωριστική κρίση του 2022 είναι η χειρότερη κρίση που έχουν αντιμετωπίσει έως σήμερα, με την ακρίβεια να αποτελεί το μείζον ζήτημα για τα εγχώρια νοικοκυριά. Ειδικότερα, το πρόβλημα του πληθωρισμού και των ανατιμήσεων αξιολογείται ως το σημαντικότερο από το 52% των ερωτηθέντων, ενώ ακολουθεί το κόστος ενέργειας με 39% και αρκετά χαμηλότερα έρχεται ο πόλεμος στην Ουκρανία με 4%, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις με 4% και τέλος η πανδημία Covid-19 με μόλις 1%.

    Σε σχέση με παρελθούσες κρίσεις, όπως η δημοσιονομική της δεκαετίας του 2010 ή του κορονοϊού 2020-2021, το κοινό θεωρεί σε ποσοστό 64% ότι η σημερινή πληθωριστική κρίση είναι χειρότερη. Το κόστος ενέργειας και θέρμανσης είναι το πιο επιβαρυντικό για το κοινό σε ποσοστό 56% και ακολουθούν τα προϊόντα τροφίμων σε ποσοστό 27%, τα κόστη καυσίμων και μεταφορών με 13% και τέλος τα προϊόντα εκτός τροφίμων με μόλις 1%.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Προσοχή στην κοινοποίηση παιδικών φωτογραφιών: το μήνυμα μιας καμπάνιας που έγινε viral

    Η COSMOTE μοιράζεται μαζί μας την πολυβραβευμένη καμπάνια της...

    Πρωτοφανείς καταστάσεις! Σπρωξίματα και λιποθυμίες στην πόρτα του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ

    Λιποθύμησε ηλικιωμένη έξω από τον χώρο του Συνεδρίου. Μεγάλη ένταση....

    ΧΑΜΟΣ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ: Ανεξαρτητοποιούνται Πέτρος Παππάς και Αυλωνίτης

    Με δύο απώλειες στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος ξεκίνησε...
    Best Shop