Παρών στη συνεδρίαση ήταν και ο Έλον Μασκ, παρά το ότι δεν είναι μέλος του υπουργικού συμβουλίου.
Η είδηση, πάντως, αν δεν είναι άλλη μία από τις παλινωδίες του Τραμπ, ήταν η εκτίμησή του ότι θα βρεθεί λύση, για να τερματιστεί… αναίμακτα ο εμπορικός πόλεμος με την Κίνα, που μαίνεται με αμείωτη ένταση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε συγκεκριμένα ότι θα ήθελε πολύ να συνάψει συμφωνία με την Κίνα ώστε να τερματιστεί ο κλιμακούμενος εμπορικός πόλεμος. Προέβλεψε ότι «η μετάβαση» που συνδέεται με τη δασμολογική πολιτική του «θα έχει τίμημα» και «θα προκαλέσει προβλήματα».
Ωστόσο, «στο τέλος θα είναι κάτι καλό», εκτίμησε ο ίδιος.
Παρά το ότι οι δασμοί στην Κίνα ανέρχονται στο 145%, ο Τραμπ εκτιμά ότι «θα βρούμε λύση», γιατί «είναι φίλος μου ο Σι Τζινπίνγκ».
«Θα δούμε τι θα συμβεί με την Κίνα. Θα θέλαμε πολύ να μπορέσουμε να πετύχουμε μια συμφωνία. Πραγματικά εκμεταλλεύονται τη χώρα μας για μεγάλο χρονικό διάστημα», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, κατηγορώντας τους προκατόχους του γιατί η Κίνα «κατακλέβει τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Ωστόσο, αν και όπως είπε ο Τραμπ, «όλες οι χώρες είναι διαφορετικές», υπάρχει μια εξαίρεση για την οποία είχε να πει κάτι παραπάνω – και δεν ήταν άλλη από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Δημοσιογράφος τον ρώτησε αν θα αντιμετωπίσει την ΕΕ σαν σύνολο ή αν θα εξετάσει το ενδεχόμενο να έχει χωριστή δασμολογική ανά χώρα. «Σαν μπλοκ», ήταν η κοφτή απάντηση του Τραμπ που πρόσθεσε ότι «ήταν στο παρελθόν πολύ σκληροί».
«Κοιτάξτε, στην ΕΕ είναι πολύ έξυπνοι, αλλά για πολύ καιρό εκμεταλλεύονταν τις ΗΠΑ», είπε.
Στην ΕΕ ο Αμερικανός πρόεδρος είχε επιβάλλει αρχικά δασμούς ύψους 20%, αλλά με την απόφασή του να τους παγώσει οι δασμοί είναι στο 10%. Οι Βρυξέλλες έχουν ανακοινώσει ότι θα παγώσουν και τους δικούς τους δασμούς «για να δώσουν χρόνο στις διαπραγματεύσεις».
Τέλος, για το ζήτημα των ομήρων της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας είπε ότι επιτυγχάνεται πρόοδος στο θέμα της επιστροφής όσων κρατούνται, ενώ διευκρίνισε ότι είχε επαφές τόσο με το Ισραήλ όσο και με την «απαίσια οργάνωση» Χαμάς, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Ανέφερε πάντως ότι μόνο 24 όμηροι είναι ακόμη ζωντανοί, περίπου οι μισοί από όσους είναι κρατούμενοι στα χέρια της Χαμάς.
