Θαλασσοτιτάνας: Ανακαλύφθηκε απολίθωμα γιγάντιας θαλάσσιας σαύρας

    Ημερομηνία:

    Οι επιστήμονες ανακάλυψαν στο Μαρόκο το απολίθωμα μιας γιγάντιας θαλάσσιας σαύρας, η οποία «κυβερνούσε» τους ωκεανούς πριν 66 εκατομμύρια χρόνια, την εποχή του τέλους των δεινοσαύρων. Πρόκειται για έναν τεράστιο νέο μοσάσαυρο, τον Θαλασσοτιτάνα (Thalassotitan atrox). Είχε πολύ μεγάλα σαγόνια και δόντια, με τα οποία κυνηγούσε άλλα θαλάσσια ερπετά. Τα θαλάσσια «τέρατα» ήταν μια πραγματικότητα πριν δεκάδες εκατομμύρια χρόνια. Ενώ στην ξηρά κυριαρχούσαν οι δεινόσαυροι, στη θάλασσα οι μοσάσαυροι, γιγάντια θαλάσσια ερπετά, είχαν το «πάνω χέρι».

    Οι μοσάσαυροι δεν ήταν δεινόσαυροι, αλλά τεράστιες θαλάσσιες σαύρες που έφταναν σε μήκος τα 12 μέτρα και αποτελούσαν μακρινούς συγγενείς των σημερινών ιγκουάνα και ορισμένων σαυρών. Υπήρχαν πολλά είδη μοσάσαυρων, που έτρωγαν είτε μικρά ψάρια, είτε αμμωνίτες, είτε άλλα θαλάσσια ερπετά.

    Η ανακάλυψη του νέου είδους, που είχε τεράστιο κρανίο μήκους 1,4 μέτρων με μεγάλα κωνικά δόντια όπως της σύγχρονης όρκας, έγινε σε απόσταση μιας ώρας από την Καζαμπλάνκα, σε μια περιοχή την οποία είχε πλημμυρίσει ο Ατλαντικός προς το τέλος της Κρητιδικής περιόδου. Ο Θαλασσοτιτάν ζούσε στα τελευταία εκατομμύρια χρόνια της εποχής των δεινοσαύρων και ήταν σύγχρονος ζώων όπως ο Τυραννόσαυρος (T.rex) και ο Τρικεράτωψ.

     

    ICECAP

    Εκτιμάται ότι ο Θαλασσοτιτάν βρισκόταν στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας ως ο πιο τρομερός θηρευτής, κατέχοντας θέση ανάλογη με τις σημερινές φάλαινες δολοφόνους (όρκες) και τους μεγάλους λευκούς καρχαρίες.

    Οι επιστήμονες από τέσσερις χώρες (Βρετανία, Γαλλία, Ισπανία, Μαρόκο), με επικεφαλής τον δρ Νικ Λόνγκριτς του Κέντρου Milner για την Εξέλιξη του βρετανικού Πανεπιστημίου του Μπαθ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο παλαιοντολογικό περιοδικό «Cretaceous Research», εκτιμούν ότι ο Θαλασσοτιτάν συνιστούσε απειλή για ό,τι κολυμπούσε εκείνη την εποχή, ακόμα και για άλλους Θαλασσοτιτάνες και γενικότερα μοσάσαυρους.

     

    «Ο Θαλασσοτιτάν ήταν ένα εντυπωσιακό τρομερό ζώο. Φανταστείτε έναν Δράκο του Κόμοντο διασταυρωμένο με έναν μεγάλο λευκό καρχαρία διασταυρωμένο με ένα Τυραννόσαυρο διασταυρωμένο με μια φάλαινα δολοφόνο», ανέφερε ο Λόνγκριτς.

     

    Φλίγκος

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Πάτρα: Η παράσταση “Λίγεια” το Σαββατοκύριακο 12 και 13-4 στο θέατρο Μπάρρυ

    Η παράσταση "Λίγεια" του Έντγκαρ Άλαν Πόε, πρόκειται να...

    Ροζ πανσέληνος σήμερα Σάββατο 12 Απριλίου – Αυτά είναι τα 3 ζώδια που επηρεάζονται περισσότερο

    Η πανσέληνος της 12ης Απριλίου -γνωστή και ως Ροζ Φεγγάρι- έρχεται...

    Μαστοράκου για τις «μαιμού ειδικότητες»: «Πρόκειται για παραποίηση του ιατρικού επαγγέλματος

    Για τις «μαιμού-ειδικότητες» και την ανακοίνωση του ιατρικού συλλόγου...

    Ημέρα Καριέρας στην Καλαμάτα από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

    Το Γραφείο Διασύνδεσης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) συνεχίζει...