Σε ανακοίνωση του ο Δημοτικός Σύμβουλος του σπιράλ, Θάνος Δούρος αναφέρει:
Με αφορμή τη συζήτηση για τον καθορισμό των ανταποδοτικών τελών του 2023 στην Οικονομική Επιτροπή και την πολιτική εισήγηση του αντιδημάρχου οικονομικών -μια ακόμα ιδεολογική προσέγγιση χωρίς αντίκρισμα- αξίζει να γίνουν οι παρακάτω παρατηρήσεις:
Στα οικονομικά και την ανάγνωσή τους, ιδιαίτερα όταν μιλάμε για Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δεν έχουν τόσο μεγάλη σημασία τα απόλυτα μεγέθη αλλά τα πολλαπλασιαστικά οφέλη τους και η προοπτική που δίνουν. Επομένως, η διατήρηση ή ακόμα και η μείωση των συντελεστών των ανταποδοτικών τελών και των τελών κοινόχρηστων χώρων μπορεί μεν να ηχούν ευχάριστα στα αυτιά πολλών δημοτών και επιχειρήσεων, όμως είναι μια ανάγνωση επιφανειακή.
Τα ανταποδοτικά τέλη είναι ακριβώς αυτό που ο χαρακτηρισμός τους ορίζει. Δηλαδή ό,τι εισπράττεται, επιστρέφεται στους πολίτες σε υπηρεσίες, έργα υποδομής, εξοπλισμό κ.α. Επομένως, το γεγονός ότι οι συντελεστές παραμένουν στάσιμοι ή μειώνονται δεν αποτελεί απαραίτητα μια θετική εξέλιξη για την πόλη και για τους δημότες. Για να το θέσω διαφορετικά, σε μια πόλη που ευημερεί, με πολλές θέσεις εργασίας και ικανοποιητικές απολαβές, με κερδοφόρες επιχειρήσεις, δεν θα ήταν παράλογο ακόμα και να αυξηθούν, όπως γίνεται εξάλλου σε πολλές περιοχές που αναπτύσσονται. Σίγουρα πάντως οι μειώσεις αυτές δεν αποτελούν «κατάκτηση», την οποία θα πρέπει να πανηγυρίζουμε.
Τι από τα παραπάνω χαρακτηριστικά έχει σήμερα η Πάτρα; Ή, έστω, πώς σχεδιάζει ο Δήμος Πατρέων να οδεύσει προς αυτή την κατεύθυνση; Αυτή τη συζήτηση θα έπρεπε να κάνουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο για το 2023, όχι αν θα παραμείνουν οι συντελεστές οι ίδιοι ή θα μειωθούν- αυτό το θέμα θα έπρεπε να είναι μια τυπική διαδικασία. Πώς θα βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής στην πόλη μας, πώς θα την κάνουμε όμορφη, καθαρή, πώς θα δημιουργηθούν οι συνθήκες για να προσελκύσουμε επισκέπτες και επιχειρήσεις σε αυτή και, τέλος, πώς θα γίνουν τα ανταποδοτικά τέλη… ανταποδοτικότερα. Αυτά απασχολούν τον πολίτη.