Έχει υπάρξει ήδη πολλή αρθρογραφία για την επικείμενη απογραφή του πληθυσμού σε εθνικό επίπεδο και την ανάγκη συμμετοχής του κόσμου. Στην από κοινού συνέντευξη που δόθηκε πρόσφατα από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) και το Δήμο Πατρέων, ο Δήμαρχος έκανε έκκληση στους δημότες της Πάτρας να σπεύσουν να απογραφούν ηλεκτρονικά. Προκύπτουν λοιπόν ερωτήματα ως προς τη σπουδαιότητα της επικείμενης μέτρησης.
Όπως αντιλαμβάνεται κανείς από τη μία πλευρά υπάρχει το καθαρά ψυχολογικό αντίκτυπο που έχει στον πολίτη η κατάταξη των Δήμων βάσει του πληθυσμού τους που προκύπτει από την απογραφή και από την άλλη μέσα από τη διαδικασία αποτυπώνεται ο πραγματικός αριθμός του πληθυσμού στο μητρώο της ΕΛΣΤΑΤ. Το νούμερο αυτό επηρεάζει μια σειρά από παράγοντες συνδεόμενους με το μέλλον της πόλης. Σύμφωνα και με τον επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ κύριο Θανόπουλο η απογραφή θα αποτελέσει «οδηγό για την αποτελεσματική άσκηση δημογραφικής, κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής και καλύπτει μία σειρά από διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, καθώς τα στοιχεία υποβάλλονται σε διεθνείς οργανισμούς».
Προσωπική άποψη είναι ότι κανένα από τα δύο αυτά αποτελέσματα δε μπορεί να αγνοηθεί. Δεν πρόκειται απλά για τη μόνιμη επωδό που ευρέως χρησιμοποιείται για επικοινωνιακούς ή μη λόγους ως ο ‘τρίτος μεγαλύτερος Δήμος της χώρας’ μετά από Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ο επί χρόνια δημόσια αναφερόμενος τίτλος της πόλης μας θεωρείται από τους πολίτες της ως ‘κεκτημένος’, σε βαθμό που τυχόν απώλεια του μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογία τους. Επιπλέον, αν σκεφτεί κανείς ότι, ανάλογα ποια πόλη θα μας προσπεράσει, ενδέχεται να στερήσει από την πόλη και το μητροπολιτικό της χαρακτήρα στην ευρύτερη περιοχή (Δυτική Ελλάδα – Αγρίνιο, Ήπειρος – Ιωάννινα ή Πελοπόννησος – Καλαμάτα). Ευτυχώς ο ‘κίνδυνος’ από τις προαναφερθείσες πόλεις δεν είναι ορατός, αλλά προέρχεται κυρίως από το Ηράκλειο και τη Λάρισα.
Σε αντίθεση με το μη μετρήσιμο ψυχολογικό ή επικοινωνιακό αντίκτυπο, η ακριβής εικόνα που θα δώσει μια πραγματική απογραφή, στην οποία σαφώς όλοι οι κάτοικοι της πόλης οφείλουν να συμμετέχουν, είναι απτή και πρέπει να αποτελέσει αφορμή για δημόσιο διάλογο. Δεν είμαι οπαδός της δημιουργίας πλασματικού αποτελέσματος μέσω της απογραφής ατόμων που δεν κατοικούν στην πόλη και βρίσκονται εδώ ως πρόσκαιροι επισκέπτες. Φοιτητές και εργαζόμενοι σαφώς και απογράφονται και η παρακίνηση είναι σωστή. Παρόλα αυτά, δεν πρέπει να παραβλέπουμε τον πραγματικό στόχο της απογραφής και να μένουμε μόνο στην ανάγνωση ‘μεγαλύτερος πληθυσμός – μεγαλύτερη χρηματοδότηση’ !
Τέλος, αν όντως οι φήμες περί σταδιακής μείωσης του πληθυσμού επιβεβαιωθούν, πράγμα που απεύχομαι, αυτό θα πρέπει να γίνει αιτία προβληματισμού για την πόλη μας. Αυτή όμως είναι η συζήτηση της επόμενη μέρας μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Σήμερα απογραφόμαστε όλοι!