Καλεσμένος στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1 ήταν την Δευτέρα ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος στις επικείμενες εθνικές εκλογές θα είναι για πρώτη φορά υποψήφιος, στην εκλογική περιφέρεια του νότιου τομέα της Αθήνας.
Σχετικά με τις εκλογές και τις μετεκλογικές συνεργασίες, ο κ. Θεοδωρικάκος είπε, μεταξύ άλλων, ότι «Η πρώτη κάλπη είναι η καθοριστική. Είναι ώρα για σταθερότητα. Δεν πρέπει να επαναληφθούν λάθη που οδήγησαν την χώρα στην αποτυχία, όπως η 4ετία του ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να δοθεί η δύναμη στην Νέα Δημοκρατία από την πρώτη Κυρακή. Ο στόχος μας είναι η αυτοδυναμία. Στις εκλογές ο λαός είναι κυρίαρχος και αυτό που θα αποφασίσει ο λαός πρέπει άπαντες να το σεβαστούν».
Για την επίσκεψη του στον Έβρο μαζί με τους πρέσβεις των χωρών της ΕΕ, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε ότι «έγινε πολύ ουσιαστική συζήτηση με τους πρέσβεις. Τους ενημερώσαμε για όλα. Πήγαμε και στο σημείο που έχει κατασκευαστεί ο Φράχτης. Συνειδητοποίησαν πόσο οξύ ήταν το πρόβλημα. Το 2022 θα είχαν περάσει πάνω από 260.000 παράνομοι μετανάστες στην Ελλάδα αν δεν ήταν ο Φράχτης, που αν ανοίγαμε τα σύνορα και δίναμε λάθος μήνυμα θα ήταν εκατομμύρια και θα δημιουργούσαν και ένα θέμα ασφαλείας σε ολόκληρη την Ευρώπη».
Συμπλήρωσε ότι «είναι πιο δύσκολη η αντιμετώπιση του προβλήματος τώρα, διότι η απειλή εκτείνεται σε ένα μήκος 160 χιλιομέτρων, δεν είναι συγκεντρωμένη σε ένα σημείο (ενν. σε σχέση με τον Μάρτιο του 2020), επομένως χρειάζεται εγρήγορση. Το προσωπικό ενισχύεται συνεχώς».
Απαντώντας σε αιχμές από διάφορες πλευρές σχετικά με την στάση των ελληνικών Αρχών στον Έβρο, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη επεσήμανε ότι «Οι δυνάμεις μας στον Έβρο σέβονται εμπράκτως το διεθνές δίκαιο. Η Ελληνική Αστυνομία φυλάσσει τα σύνορα και τα έχει κάνει απροσπέλαστα, επιλύοντας και το Μεταναστευτικό. Σώζουν και ανθρώπινες ζωές όποτε χρειαστεί. Πέρσι σώθηκαν εκατοντάδες μετανάστες στα χειμαρρώδη νερά του ποταμού».
Σχετικά με την υπόθεση των «38» και την «νεκρή Μαρία», στην σκιά των αποκαλύψεων και των νέων δημοσιευμάτων, ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι «είναι προκλητικά και πρωτοφανή όσα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, στο μέλλον θα ντρέπονται για αυτά που λένε», συμπληρώνοντας πως «Ο κ. Τσίπρας αμφέβαλλε αν υπάρχουν σύνορα στην θάλασσα. Τώρα με τις δηλώσεις του κ. Τζανακόπουλου φαίνεται πως κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ αμφιβάλλουν αν υπάρχουν σύνορα και στην στεριά. Μήπως ήθελαν να ανοίξουμε τις πόρτες διάπλατα και να μπαίνουν ανεξέλεγκτα εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες από τον Έβρο;».
Για την καταγγελία περί νεκρού παιδιού ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι «εκείνες τις ημέρες του Αυγούστου ξεκαθαρίσαμε στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και στον ελληνικό λαό, ότι οι συντεταγμένες της νησίδας που βρίσκονταν οι 38 δεν ήταν στην ελληνική επικράτεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ μας κατηγορούσαμε ότι παραχωρήσαμε εθνικό έδαφος. Ο κ. Τσίπρας να αναλάβει ο ίδιος την ευθύνη και να ζητήσει συγγνώμη από τους αστυνομικούς, τους συνοριοφύλακες και τους Εβρίτες που φυλάνε τα σύνορα».
Αναφερόμενος στην βία των νέων ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε πως «αν κάποιος δεν νοιάζεται τι συμβαίνει μέσα στο σπίτι του, μετά δεν μπορεί να περνάει την ευθύνη σε κανένα Κράτος, σε κανένα σχολείο ή στην Αστυνομία. Κάνουμε δράσεις, με στελέχη της Αστυνομίας μέσα σε σχολεία για τους κινδύνους στο διαδίκτυο. Η Αστυνομία το μόνο που μπορεί να κάνει εκτός αυτού, είναι να επεμβαίνει με αστυνομικό τρόπο. Αλλά το θέμα είναι να μην φθάνουμε εκεί, με παραβατικά παιδιά και επέμβαση της Αστυνομίας».
Για την ενδοοικογενειακή βία και την γυναικοκτονία στην Νίκαια, ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε ότι «το 2022 η ΕΛ.ΑΣ. σχημάτισε 11.500 δικογραφίες ενδοοικογενειακής βίας, δηλαδή 11.500 ζευγάρια μηνύθηκαν. Στην συντριπτική πλειονότητα είναι γυναίκες τα θύματα. Όταν πάνε στο Αστυνομικό Τμήμα είναι υποχρεωτικό να σχηματιστεί δικογραφία. Η Αστυνομία συνεργάζεται και με την ειδική γραμμή 15900 του Υπ. Εργασίας για θέματα ισότητας και κοινωνικής πολιτικής. Μετά την πανδημία το θέμα έχει χειροτερέψει».
Σχετικά με την συζυγοκτονία στην Νίκαια ανέφερε πως υπήρξε επέμβαση της Αστυνομίας σε προηγούμενες περιπτώσεις ξυλοδαρμού της γυναίκας, σε περιστατικά το 2017 και το 2019. Η Αστυνομία προχώρησε σε αυτεπάγγελτη μήνυση, αλλά η γυναίκα πήγε στις δικαστικές Αρχές και είπε ότι δεν επιθυμεί την δίωξη του δράστη».