Μέρα με τη μέρα η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες, «σοκάροντας» ουσιαστικά τα ελληνικά νησιά και πλέον όχι μόνο τις βραχονησίδες, αλλά και μια σειρά κατοικημένων νήσων. Ακόμα και στους πιο αδαείς περί τα Ελληνοτουρκικά, είναι σαφές ότι το κλίμα επιβαρύνεται όλο και περισσότερο, ενώ αρμόδιες πηγές εξηγούν στο protothema.gr ότι η Αθήνα προετοιμάζεται για ένα θερμό καλοκαίρι.
Πότε ο Ερντογάν, πότε ο Τσαβούσογλου, πότε άλλος αξιωματούχος, οι Τούρκοι φροντίζουν κάθε μέρα να ρίχνουν «προσάναμμα» στη φωτιά. Χθες ήταν η σειρά του Μεβλούτ Τσαβούσογλου να εξαπολύσει ένα ανθελληνικό παραλήρημα, μιλώντας για αμφισβητούμενη κυριαρχία στα νησιά και λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι καλή «στο κλάμα». Στο ίδιο μήκος κύματος, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας που βλέπει εκατοντάδες παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου, αλλά και επισκέψεις Ελλήνων υπουργών σε «αμφισβητούμενης» κυριαρχίας νησιά, βάζοντας ιδιαιτέρως στο στόχαστρο τις επισκέψεις σε ακριτικά νησιά του υφυπουργού Άμυνας Νίκου Χαρδαλιά.
Στην Αθήνα αντιλαμβάνονται ότι ο νέος γύρος του τουρκικού κρεσέντο θα κρατήσει αρκετά, υπαγορευόμενος σε μεγάλο βαθμό και από τις εθνικές ανάγκες του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει εκλογές μπροστά του το 2023 και βλέπει την εθνικιστική του συμμαχία να υφίσταται φθορά λόγω και της οικονομίας. Αυτό είναι που προκαλεί και ανησυχία, για το τι μπορεί να περιλαμβάνει το μενού των προκλητικών κινήσεων της Άγκυρας, η οποία έχει εστιάσει τον αναθεωρητισμό της στα νησιά αυτή την περίοδο.
Από το συνέδριο του Ygeiamou και του Πρώτου Θέματος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντως, έκανε λόγο για «γραφικότητες» της Τουρκίας, αν και εκτίμησε ότι δεν θα έχουμε σε καμία περίπτωση την κλιμάκωση του θέρους του 2020. «Εγώ δεν κρατάω μούτρα. Αλλά ταυτόχρονα θα υπερασπίζομαι τις ελληνικές θέσεις με αυτοπεποίθηση και με απόλυτη σιγουριά ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, αν και κανείς δεν περιμένει στο αμέσως επόμενο διάστημα κάποια επαφή με τον κ. Ερντογάν, όσο και αν θα συμπέσουν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.
Χωρίς επικοινωνία
Αν υπάρχει κάτι που προκαλεί επιπρόσθετη ανησυχία, πάντως, είναι ότι Μέγαρο Μαξίμου και Προεδρικό Παλάτι στην Τουρκία δεν έχουν επαφή μέσω ενός καναλιού, σε επίπεδο χαμηλότερο των δύο ηγετών. Οι επαφές έχουν παγώσει σε όλα τα επίπεδα, αν εξαιρέσει κανείς το γεγονός ότι την Παρασκευή θα έρθει στη Θεσσαλονίκη για τη Σύνοδο των χωρών της ΝΑ Ευρώπης ο υφυπουργός Εξωτερικών για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις της γείτονες Φαρούκ Καϊμακτσί.
Μετά την αποχώρηση της Ελένης Σουρανή από τη θέση της διπλωματικής συμβούλου του πρωθυπουργού, έχει ατονήσει ο δίαυλος με τον σύμβουλο του κ. Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν. Η κ. Σουρανή είχε προσπαθήσει, στην επίσκεψη που έγινε στην Κωνσταντινούπολη, να φέρει σε επαφή τον κ. Καλίν με τη νέα διπλωματική σύμβουλο του πρωθυπουργού Άννα Μαρία Μπούρα. Κάτι τέτοιο, ως τώρα, δεν έχει λειτουργήσει, όχι με υπαιτιότητα της ελληνικής πλευράς.
Παράλληλα, είναι «παγωμένα» όλα τα fora διαλόγου, αφενός γιατί η Άγκυρα κλιμάκωσε απρόκλητα την ένταση, αφετέρου γιατί, μετά το ξέσπασμα Ερντογάν, η Τουρκία έβαλε «στον πάγο» ακόμα και τις επαφές για τη λεγόμενη «θετική ατζέντα» που έκαναν οι υφυπουργοί Εξωτερικών Φραγκογιάννης και Ονάλ.
Αναβολή
Την ίδια ώρα, λόγω κορωνοϊού δεν θα έρθει σε Αθήνα και Άγκυρα η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ, η οποία σε δήλωσή της πριν την αναχώρησή της από το Βερολίνο είχε επαναλάβει την πάγια θέση της γερμανικής διπλωματίας για αποφυγή των εντάσεων μέσω του διαλόγου. Βεβαίως, είχε εξάρει τη θέση της Ελλάδας ως πυλώνα ασφαλείας, ενώ δεν δίστασε να κάνει κριτική σε μια σειρά επιλογών της Τουρκίας, από τη στάση της στο ΝΑΤΟ έως την καταπάτηση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στην κ. Μπέρμποκ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε προετοιμαστεί να παρουσιάσει σειρά χαρτών με τις αναθεωρητικές και μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις της Άγκυρας, ενώ η Πράσινη πολιτικός θα περνούσε και το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου, πριν ταξιδέψει για την Τουρκία.
Κανονικά, πάντως, αναμένεται στη χώρα μας το απόγευμα της Παρασκευής, ερχόμενος από το Βελιγράδι, ο Γερμανός Καγκελάριος Σολτς, ο οποίος θα συμμετάσχει στο δείπνο της Συνόδου της ΝΑ Ευρώπης.