Όπως έγινε γνωστό ενεργοποιούνται άλλα 70 άτομα από τη Ζ΄ΜΑΚ και δύο λόχοι από την 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών με 24 λέμβους.
Παράλληλα τρία ελικόπτερα μετασταθμεύουν σε 111ΠΜ και 110ΠΜ ενώ τίθενται σε διάθεση του Διοικητή 1ης Στρατιάς το σύνολο των Χιούι UH-1H της περιοχής.
Με διαταγή του ΓΕΕΘΑ τέλος τίθεται το σύνολο του προσωπικού Σχεδίου «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ» στην περιοχή Θεσσαλίας από τις 5 το απόγευμα σήμερα σε άμεση ετοιμότητα εντός μονάδων ενώ το προσωπικό στις περιοχές Αττικο-Βοιωτίας και Θεσσαλονίκης τίθεται σε δίωρη ετοιμότητα από τις 17:00 το απόγευμα σήμερα και από αύριο το πρωί στις 7 σε άμεση ετοιμότητα εντός μονάδων.
Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία η κακοκαιρία θα επηρέασει τη χώρα μας με τη μορφή «ψυχρής λίμνης» που πλησιάζει με τα έντονα φαινόμενα να αναμένονται από αύριο, Δευτέρα, έως τουλάχιστον και την Πέμπτη.
Σύμφωνα με τον προγνώστη Σάκη Αρναούτογλου «ένα σύμπλεγμα καταιγίδων επηρεάζει από το πρωί σήμερα (Κυριακή) αρκετές περιοχές του βορείου Ιονίου και των βορειοδυτικών τμημάτων της Ηπείρου, φαινόμενα που προς το μεσημερι και μέχρι τις απογευματινές ώρες (σήμερα Κυριακή) θα πρέπει να επηρεάσουν και τους νομούς Αρτας και Πρεβέζης ίσως και τη Λευκάδα, όπου και δεν αποκλείεται τοπικά να έχουν και έντονο χαρακτήρα!».
Προσωπικό από το ΓΕΕΘΑ μέχρι σήμερα Κυριακή
– 108 άτομα ως χειριστές των διατιθέμενων μέσων.
– 12 άτομα Ειδικού Διακλαδικού Λόχου Αντιμετώπισης Πυρηνικής – Βιολογικής – Χημικής Άμυνας σε 2 ομάδες (εντός της ημέρας, πρόκειται να συμπληρωθούν με 3 επιπλέον ομάδες των 5 ατόμων και να ανέλθει το προσωπικό στα 29 άτομα.
– 19 πτυχιούχοι Πολιτικοί Μηχανικοί.
– 1 Αξιωματικοί Υγειονομικού – Κτηνιατρικού.
– 70 άτομα της Ζ’ ΜΑΚ με 10 λέμβους και τον απαιτούμενο εξοπλισμό είναι σε κίνηση για το Στρατόπεδο Μπουγά (Λάρισα).
– 120 άτομα (2 Λόχοι) της 32 ΤΑΞΠΝ, με 24 λέμβους στο Στρατόπεδο Γεωργούλα
Παράλληλα έγινε γνωστό ότι το σύνολο του διατιθέμενου προσωπικού πρόκειται να αναπτυχθεί περαιτέρω αν αυτό απαιτηθεί σε πλήρη συντονισμό με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Σε επίπεδο μέσων
Χερσαία μέσα
– Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ): 3
– Οχήματα γενικής χρήσης: 11
– Ειδικά Οχήματα με Εξοπλισμό Απολύμανσης: 3
– Προωθητές γαιών: 3
– Φορτωτές γαιών: 3 (βρίσκονται σε κίνηση και πρόκειται αφιχθούν εντός της ημέρας επιπλέον 14 φορτωτές, τελικό σύνολο 17)
– Ισοπεδωτής γαιών: 1
– Εκσκαφείς τάφρων: 2
– Φορτωτές/εκσκαφείς τάφρων: 3
– Ανατρεπόμενα Οχήματα: 7 (βρίσκονται σε κίνηση και πρόκειται αφιχθούν εντός της ημέρας επιπλέον 14 ανατρεπόμενα, τελικό σύνολο 21)
– Ρυμουλκά Οχήματα: 7
– Φορτωτές μικρού μεγέθους: 2
– Γέφυρες: 2 Μπέλεϋ (Καλά Νερά Μαγνησίας και Στουρναραίικα Τρικάλων)
– Γεννήτριες: 2
– Λέμβοι: 12 (επιπλέον 10 λέμβοι της Ζ’ ΜΑΚ και 24 λέμβοι της 32 ΤAΞΠΝ όπως έχει προαναφερθεί στην παράγραφο προσωπικό, τελικό σύνολο 46)
– Λεωφορεία: 2
– Μηχάνημα Εξυγίανσης Ύδατος: 1
– Φωτιστικοί Πύργοι:4 αναπτύσσονται εντός της ημέρας.
Ελικόπτερα
– Ελικόπτερο UH-1H: 3
– Πρόκειται να αναπτυχθούν σήμερα απογευματινές ώρες 1 CH-47D, 1 S-70, 1 SUPER PUMA στην 111ΠΜ και 110ΠΜ (αναλόγως διαθεσιμότητας υποστέγων στα Α/Δ).
– Επιπλέον τίθενται σε διάθεση του Διοικητήκτη 1ης Στρατιάς το σύνολο των Χιούι UH-1H της περιοχής.
Πολεμικό Ναυτικό
– Βρίσκεται ήδη στον λιμένα Βόλου το αρματαγωγό ΙΚΑΡΙΑ
– Σε ετοιμότητα 1 Φ/Γ (Κάρυστο) και 1 Πλοίο Ταχείας Μεταφοράς-ΠΤΜ (ΝΣ)
Δομές
– Ετοιμότητα διάθεσης ΚΑΑΥ Πλαταμώνα, Μαλακίου, Λεπτοκαρυάς και ΚΕΔΑ Σκοτίνας για φιλοξενία πληγέντων.
Προσωπικό σε ετοιμότητα
– Τίθεται το σύνολο του προσωπικού Σχεδίου «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ» στην περιοχή Θεσσαλίας από τις 5 το απόγευμα σήμερα σε άμεση ετοιμότητα εντός μονάδων
– Το σύνολο του προσωπικού Σχεδίου «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ» στις περιοχές Αττικο-Βοιωτίας και Θεσσαλονίκης από τις 17:00 το απόγευμα σήμερα τίθεται σε δίωρη και από αύριο το πρωί στις 7 σε άμεση ετοιμότητα εντός μονάδων.
Το τελευταίο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού
Σε επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου επιδείνωσης καιρού που εκδόθηκε την Παρασκευή προχώρησε η ΕΜΥ σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή της.
Πιο συγκεκριμένα:
Επιδείνωση προβλέπεται να παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας από τη Δευτέρα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα επηρεάσουν τη δυτική, την κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα. Την Τρίτη και την Τετάρτη θα επηρεαστούν περισσότερες περιοχές.
Πιο αναλυτικά:
Τη Δευτέρα (25-09-2023) βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν στην Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τη δυτική και κεντρική Στερεά και πιθανώς στο Ιόνιο, τη βόρεια Πελοπόννησο και τα δυτικά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας. Σημειώνεται ότι στη Θεσσαλία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας και Τρικάλων καθώς και στα δυτικά και βόρεια του νομού Λάρισας.
Την Τρίτη (26-09-2023) βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές προβλέπονται στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά (πλην της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης) και προς τις βραδινές ώρες στις Σποράδες και τη βόρεια Εύβοια. Στη Θεσσαλία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων, Μαγνησίας και στα νότια τμήματα του νομού Λάρισας.
Την Τετάρτη (27-09-2023) σε όλη σχεδόν τη χώρα προβλέπονται βροχές, ενώ καταιγίδες τοπικά ισχυρές θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο, την ηπειρωτική χώρα (κυρίως στη Θεσσαλία, τη Στερεά και την Πελοπόννησο), στις Σποράδες, την Εύβοια, τη δυτική Κρήτη και πιθανώς στις δυτικές Κυκλάδες. Επισημαίνεται ότι στη Θεσσαλία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στο νομό Καρδίτσας και στα ανατολικά τμήματα του νομού Μαγνησίας.
Τα έκτακτα δελτία της ΕΜΥ ανανεώνονται ανά δωδεκάωρο και για περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού ανατρέξτε στα τακτικά δελτία καιρού και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr).
Δύο ώρες η ευρεία σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία ενόψει της κακοκαιρίας
Στο μεταξύ ολοκληρώθηκε μετά από δύο ώρες η ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ενόψει του νέου κύματος κακοκαιρίας. Στην σύσκεψη συμμετείχαν όλα τα συναρμόδια υπουργεία, ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας, της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), καθώς κι ομάδα μετεωρολόγων. Αντικείμενο της σύσκεψης είναι η ενημέρωση και ο συντονισμός, μετά την επικαιροποίηση των δεδομένων για την επικείμενη επιδείνωση του καιρού.