Ο Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης ΠΑΤΡΑ ΕΝΩΜΕΝΗ Θόδωρος Ξυλιάς σε ανακοίνωσή του τονίζει:
Ενώ το έργο του αποχετευτικού δικτύου στις περιοχές Αγ. Βασιλείου και Ρίου έχει ολοκληρωθεί από το 2014 δεν έχει συνδεθεί με το βιολογικό με αποτέλεσμα να συνεχίσουν να ταλαιπωρούνται δύο περιοχές.
Με δεδομένη τη ραγδαία οικιστική ανάπτυξη τα τελευταία 20 χρόνια ήταν αναγκαίο να έχουν συνδεθεί οι παραπάνω περιοχές με τον βιολογικό από χθες.
Παράλληλα η Δημοτική Αρχή, αφού επικαλείται έλλειψη προσωπικού για την εκπόνηση μελετών επέκτασης του αποχετευτικού δικτύου από τα Καμίνια έως τη Ροδινή, με προτεραιότητα κυρίως την παραλιακή ζώνη, το πραγματοποιεί επιλεκτικά. Χαρακτηριστική περίπτωση η κοινότητα του Ακταίου.
Που ενώ πριν το 2010 οι περιοχές Αγ. Βασιλείου και Ρίου εντάχθηκαν, σε χρηματοδότηση ευρωπαϊκού προγράμματος για συνοικισμούς άνω των 2.000 κατοίκων, το Ακταίο δεν ήταν επιλέξιμο.
Από το τότε τρεις και όχι μία Δημοτικές Αρχές δίνουν υποσχέσεις στους κατοίκους για την υλοποίηση του παραπάνω έργου χωρίς αποτέλεσμα και σαν να μην ήταν αρκετή η επιβάρυνση και ο εμπαιγμός στους κατοίκους της περιοχής, η Δημοτική Αρχή με απόφασή της γνωμοδότησε να κάνει δεκτό το αίτημα του Πανεπιστημίου, ώστε τα επεξεργασμένα λύματα του βιολογικού του τους χειμερινούς μήνες, να διοχετεύονται στη θάλασσα.
Αυτός και μόνο είναι λόγος ότι θα έπρεπε να προηγηθεί η υλοποίηση του αποχετευτικού δικτύου στην παραπάνω περιοχή.
Ωστόσο τα τελευταία 12 χρόνια που οι παραλιακές περιοχές και όχι μόνο έχουν ενταχθεί στο Δήμο Πατρέων με το Ν.3852/2010 ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ και έχουν δεχθεί τη ραγδαία οικιστική επέκταση της Πάτρας, όπου δυστυχώς συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται.
Η ολιγωρία της Δημοτικής Αρχής εγκυμονεί κινδύνους μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα καθώς και της θάλασσάς μας, σε μια καθαρά τουριστική περιοχή όπου κάθε χρόνο δέχεται χιλιάδες λουόμενους.
Παράλληλα και στα πλαίσια της τιμολογιακής πολιτικής της ΔΕΥΑΠ, παρά τη μείωση του τέλους συλλογής βοθρολυμάτων τα τελευταία οκτώ χρόνια, βρισκόμαστε μπροστά σε μια απαράδεκτη εικόνα όπως:
1) Οι αιτήσεις αναμονής να είναι εκατοντάδες στις Δημοτικές Ενότητες που ξεπερνούν το 4μηνο για να εξυπηρετηθούν.
2) Η διοχέτευση λυμάτων σε δρόμους και φρεάτια όμβριων με αποδέκτη τη θάλασσα και το περιβάλλον.
3) Τη συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων να απευθύνονται σε ιδιωτικά βυτιοφόρα καταβάλλοντας αρκετά χρήματα από το υστέρημά τους.
Γι αυτό η Δημοτική Αρχή να αφήσει τις απλόχερες – ανέξοδες υποσχέσεις και να υλοποιήσει με προγραμματισμό, το έργο της αποχέτευσης ΤΩΡΑ.