Σε μια κύρωση εμπορικής συμφωνίας του υπουργείου Εξωτερικών και σε ένα νομοσχέδιο του υπουργείου Αμυνας για τη μέριμνα υπέρ του προσωπικού οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν χθες πράξη τη δέσμευση του Αλέξη Τσίπρα να μη συμμετέχουν στις ψηφοφορίες του νομοθετικού έργου της Βουλής μέχρι τις εκλογές.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ανάψει στο φουλ τις «μηχανές» και όλα στην Κουμουνδούρου κινούνται σαν οι εκλογές να έχουν προκηρυχθεί. Εξηγώντας πως η αποχή των «88» από τις ψηφοφορίες δεν θα αφορά το νομοσχέδιο για τους καταδικασθέντες χρυσαυγίτες, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε με σκληρή γλώσσα για τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και τόνισε πως «νομιμοποίησαν την εκτροπή» ψηφίζοντας κατά της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ. «Ζητάμε, συνεπώς, την άμεση διάλυση της Βουλής και την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, όπως το Σύνταγμα ορίζει, άμεσα, εντός των επόμενων τριών εβδομάδων το λιγότερο. Ζητάμε ο ελληνικός λαός να είναι αυτός που θα απαντήσει άμεσα, και όχι οι πιθανώς εκβιαζόμενοι βουλευτές της Ν.Δ., στο κρίσιμο, στο υπαρξιακό ερώτημα που ετέθη στο Κοινοβούλιο: Με τη δημοκρατία ή με την εκτροπή; Και μεταφέρουμε την πρόταση δυσπιστίας από το Κοινοβούλιο στον λαό. Τον ανώτατο κριτή».
Η αναφορά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης πυροδότησε το ήδη ηλεκτρισμένο πολιτικό κλίμα, με τον Γιάννη Οικονόμου να ανεβάζει πολύ ψηλά τους τόνους, απαντώντας στο αίτημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για «τραμπισμό α λα γκρέκα», κατηγορώντας τον κ. Τσίπρα πως προχωράει σε κινήσεις αμφισβήτησης και βαριάς υποβάθμισης των θεσμικών πυλώνων της Ελληνικής Δημοκρατίας, δηλαδή της λαϊκής κυριαρχίας, του κοινοβουλευτισμού και της συνταγματικής τάξης. Ο κ. Οικονόμου συνέχισε λέγοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ «επιχειρεί και πάλι, μετά το 2015, να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός του ευρωπαϊκού δημοκρατικού κεκτημένου και να την καταστήσει τριτοκοσμική χώρα, όπως αυτές που θαυμάζει», κατηγορώντας προσωπικά τον κ. Τσίπρα για ολοκληρωτική νοοτροπία λόγω της οποίας τελικά δεν αναλογίζεται πως «όλοι όσοι έβλαψαν τη δημοκρατία, στη διάρκεια της πολιτικής μας ιστορίας, ξεκίνησαν τα εγχειρήματα εκτροπής με επίθεση στον κοινοβουλευτισμό και προσπάθεια απονομιμοποίησης της λειτουργίας του Κοινοβουλίου». Η ανακοίνωση κατέληγε αναφέροντας πως «η κυβέρνηση, έχοντας στο πλευρό της τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, διασφαλίζει και εγγυάται τη δημοκρατική ομαλότητα και τον προσανατολισμό της Ελλάδας», απορρίπτοντας… εμφατικά κάθε πιθανότητα για εκλογές πριν από τον Απρίλιο.
Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε σαφές πως η υπόθεση των υποκλοπών σχεδόν θα συμβαδίζει το επόμενο διάστημα με την ακρίβεια και τη μάχη της καθημερινότητας. Στη μίνι συνέντευξη Τύπου επανέλαβε όλα όσα καταλόγισε στην κυβέρνηση κατά τη συζήτηση στη Βουλή, μιλώντας για «καθεστώς Μητσοτάκη» και κατηγορώντας τον πρωθυπουργό για κατάχρηση της δημόσιας εξουσίας. Σημείωσε ότι επέλεξε να ζητήσει στοιχεία για τα έξι συγκεκριμένα πρόσωπα με κριτήριο τη θεσμική τους ιδιότητα. Δηλαδή, για πέντε ανώτατους αξιωματικούς, μεταξύ των οποίων και δύο επικεφαλής των εξοπλιστικών προγραμμάτων, και για τον κ. Χατζηδάκη.
Συνεργασίες
«Ζητάμε ο λαός να είναι αυτός που θα απαντήσει στο ερώτημα που ετέθη στο Κοινοβούλιο: Με τη δημοκρατία ή με την εκτροπή;» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε πως η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ είναι η πρωτιά στις κάλπες και ο σχηματισμός «μιας κυβέρνησης των νικητών από την Κυριακή της απλής αναλογικής». Επιλέγοντας το συγκεκριμένο θετικό μήνυμα και όχι το «φρένο» που έβαζε το προηγούμενο διάστημα στο ενδεχόμενο «κυβέρνησης των ηττημένων», ο τέως πρωθυπουργός δήλωσε χωρίς «αστερίσκους» πως η καθαρή νίκη αποτελεί το «εισιτήριο» για την προοδευτική διακυβέρνηση. Στην Κουμουνδούρου είναι σαφές πως έπειτα από όλες τις τελευταίες εξελίξεις πιστεύουν απολύτως σε αυτόν τον στόχο.
Στα μαχαίρια με το ΠΑΣΟΚ
Παραπέμποντας σε όσα έχει πει ο Νίκος Ανδρουλάκης, πως η απόπειρα παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου του ήταν μια προσπάθεια για εκβιασμό του ιδίου και του κόμματός του, ο Αλέξης Τσίπρας υπερθεμάτισε σε σχέση με την αναφορά της Πόπης Τσαπανίδου στον ΣΚΑΪ για ενδεχόμενο «εκβιασμό» του ΠΑΣΟΚ σε περίπτωση μετεκλογικής συνεργασίας με τη Ν.Δ. «Είναι προφανές ότι υπάρχει απόπειρα εκβιασμού. Προφανές», δήλωσε και συμπλήρωσε πως «για την επόμενη πενταετία, η πολιτική και οικονομική ζωή του τόπου θα είναι υπό καθεστώς ομηρίας».
Σε υψηλούς τόνους από τη Χαριλάου Τρικούπη τόνιζαν πως «οι αθλιότητες της εκπροσώπου Τύπου περί “εκβιαζόμενου” Νίκου Ανδρουλάκη θύμισαν τις σταλινικές πρακτικές τους και κατόπιν εορτής προσπαθούν να εξηγήσουν τα ανεξήγητα». Συμπλήρωναν μάλιστα πως «η μόνη προσφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην υπόθεση είναι να παρέχει μονίμως άλλοθι στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ εμφανίστηκαν οι εταιρείες που σχετίζονται με το κακόβουλο λογισμικό, και μεγαλούργησαν επί Νέας Δημοκρατίας», προστίθεται.