Σε τέταρτη μείωση προχώρησε χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χαλαρώνοντας την νομισματική πολιτική αφού ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη οδηγήθηκε στο 2%.
Μετά από τη μείωση αυτή εκτιμάται πως θα ξεπαγώσουν σταδιακά και τα παγωμένα επιτόκια των στεγαστικών δανείων στην ελληνική αγορά αφού θα υποχωρήσουν κάτω από το επίπεδο στο οποίο είχε λάβει χώρα η ρύθμιση των τραπεζών, με την οποία τα συγκεκριμένα επιτόκια σταμάτησαν να παρακολουθούν την ανιούσα των επιτοκίων της ΕΚΤ.
Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε χθες και μείωσε τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης. Το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων διαμορφώθηκε πλέον στο 3% και είναι αυτό που δίδει την κατεύθυνση στην νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Η εξέλιξη αυτή δίδει τη δυνατότητα να υποχωρήσουν τα κυμαινόμενα επιτόκια στεγαστικών δανείων.
Οι προηγούμενες τρεις μειώσεις δεν τα είχαν επηρεάσει καθώς οι τράπεζες εδώ και 17 μήνες περίπου πάγωσαν τις δόσεις των δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου αρχικώς για 12 μήνες και στη συνέχεια και άλλους 12. Στην περίπτωση ωστόσο που τα επιτόκια υποχωρούσαν κάτω από το επίπεδο του παγώματος, η απόφαση αυτή θα έπαυε να ισχύει. Αναμένεται λοιπόν πως από την νέα χρονιά η υποχώρηση των δόσεων των στεγαστικών δανείων θα αρχίσει να γίνει αντιληπτή στους δανειολήπτες με κυμαινόμενο επιτόκιο.
Η παραπάνω απόφαση είχε βρει στο 2,7% τα επιτόκια που ήταν συνδεδεμένα με το Euribor μηνός, 2,85% με το Euribor τριμήνου και στο 3,30% τα επιτόκια που ήταν συνδεδεμένα με το επιτόκιο της ΕΚΤ.
Η νέα μείωση του επιτοκίου της ΕΚΤ οδηγεί τα επιτόκια αναφοράς κάτω από τα επίπεδα που είχαν κλειδώσει και το όλον μιλάει για περίπου 420.000 δάνεια συνολικής αξίας περί τα 18 δισ. ευρώ.
Η πτώση αυτή θα είναι σταδιακή και αναμένεται να φανεί εντονότερη στο πορτοφόλι των καταναλωτών με τις επόμενες μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ.
Λοιπά επιτόκια
Εννοείται πως αντίστοιχη μείωση θα υπάρξει και στα καταναλωτικά αλλά και στα επιχειρηματικά δάνεια και σε όλα τα προϊόντα που είναι συνδεδεμένα με τα δάνεια αυτά
Σημασία έχει πάντως πως η σταδιακή απελευθέρωση της νομισματικής πολιτικής θα πρέπει να στηρίξει την ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης.