Στην αναζήτηση νέων μέτρων, με στόχο να μειωθεί ακόμη περισσότερο το κόστος που πληρώνουν τα νοικοκυριά για ρεύμα, βρίσκεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Σύμφωνα μάλιστα με τα όσα δήλωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του RealFM ο αρμόδιος υπουργός Θόδωρος Σκυλακάκης, μετά τα μπλε, τα πράσινα και τα κίτρινα τιμολόγια, το φθινόπωρο θα εφαρμοστούν και τα πορτοκαλί, που θα αφορούν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που έχουν έξυπνους μετρητές. Επίσης, μέχρι το τέλος του χρόνου θα ισχύσουν οι αλλαγές στις χρεώσεις για όσους είναι δικαιούχοι νυχτερινού τιμολογίου. Βασικός στόχος του σχεδίου που επεξεργάζεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι να αξιοποιηθεί στο έπακρον η μεγάλη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), δηλαδή από φωτοβολταϊκά, κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Προς αυτή την κατεύθυνση εξετάζεται:
– Να αλλάξουν οι ζώνες χαμηλής χρέωσης και από τις βραδινές ώρες να «μεταφερθούν» στις μεσημβρινές.
– Επίσης -και πάντα για όσους είναι δικαιούχοι του νυχτερινού τιμολογίου- εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρξουν διαφορετικές χρεώσεις τα Σαββατοκύριακα, καθώς και να αλλάζουν οι χρεώσεις ανάλογα με τις εποχές.
Στόχος είναι να αξιοποιηθεί η αυξημένη παραγωγή «φθηνού» και «πράσινου» ρεύματος κατά τη διάρκεια της ημέρας, ωθώντας τους καταναλωτές να κάνουν μεγάλη κατανάλωση του ρεύματος τις ώρες που υπάρχει και μεγάλη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ.
Την ίδια στιγμή, με τις αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος να φτάνουν τον Ιούνιο ακόμη και σε ποσοστό 65% σε σχέση με τα αντίστοιχα του Μαΐου, αρκετά νοικοκυριά αναζητούν τον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας με τις πιο ανταγωνιστικές χρεώσεις. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), οι αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος του Ιουνίου κυμαίνονται από 11,66% έως 64,87% σε σχέση με τον Μάιο. Οι πάροχοι προχώρησαν σε αυτές τις αυξήσεις, καθώς τον Μάιο η μέση τιμή στο Χρηματιστήριο Ενέργειας έκλεισε στα 81 ευρώ ανά μεγαβατώρα έναντι 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Απρίλιο. Σύμφωνα με γνώστες της αγοράς ενέργειας, οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα οφείλονται στην άνοδο της χονδρικής τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος στο ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας, κυρίως εξαιτίας της αύξησης του φυσικού αερίου. Η Realnews, με τη βοήθεια του Μιχάλη Χριστοδουλίδη, μηχανολόγου-μηχανικού, ενεργειακού επιθεωρητή και μέλους του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Συλλόγου Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών, παραθέτει έναν αναλυτικό οδηγό, μέσα από τον οποίο αποτυπώνονται οι λόγοι που οδήγησαν στην αύξηση της τιμής των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος και οι εκτιμήσεις για τη διαμόρφωση των τιμών τους επόμενους μήνες.
1. Γιατί αυξήθηκαν οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος τον Ιούνιο έως και 65%;
Οι τιμές του ρεύματος αυξήθηκαν τον Ιούνιο από περίπου 12% έως και 65%, λόγω της αύξησης της χονδρικής-χρηματιστηριακής τιμής του ρεύματος τον Μάιο. Ειδικότερα, η χονδρική τιμή ρεύματος τον Απρίλιο ανήλθε στα 60,11 ευρώ ανά μεγαβατώρα και τον Μάιο αυξήθηκε στα 81,05 ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 35%.
2. Για ποιο λόγο υπήρξε αύξηση της χονδρικής τιμής ρεύματος τον Μάιο;
Διότι υπήρξε μια σημαντική αύξηση της χρηματιστηριακής τιμής του φυσικού αερίου στον κόμβο της Ολλανδίας (δείκτης TTF), σχεδόν κοντά στο 20%. Η τιμή του αερίου τον Απρίλιο κινήθηκε κάτω από τα 27 ευρώ η θερμική μεγαβατώρα, ενώ τον Μάιο κινήθηκε πάνω από τα 33 ευρώ. Επίσης, οι μονάδες ΑΠΕ που συμμετείχαν στο ενεργειακό μείγμα, αναφορικά με την ηλεκτροπαραγωγή, τον Απρίλιο ήταν σε ποσοστό πάνω από 50%, ενώ οι θερμικές μονάδες που χρησιμοποιούν ως καύσιμο το ακριβό φυσικό αέριο ήταν κάτω από 36%. Αντίθετα, τον Μάιο οι πράσινες μονάδες παραγωγής ρεύματος, κυρίως οι φωτοβολταϊκές, υποχώρησαν έναντι των θερμικών, επειδή δεν υπήρχε ηλιοφάνεια για πολλές ημέρες.
3. Σε ποια τιμολόγια έχουν αυξηθεί οι χρεώσεις και σε ποια έχουν μείνει αμετάβλητες;
Οι αυξήσεις στις τιμές χρέωσης της κιλοβατώρας σημειώθηκαν στα πράσινα και στα κίτρινα τιμολόγια. Στο αντίποδα, σταθερή χρέωση, ανεξαρτήτως των μεταβολών στις χονδρικές τιμές, έχουν τα μπλε τιμολόγια εξάμηνης διάρκειας.
4. Τι μπορεί να κάνει ο καταναλωτής όταν υπάρχουν αυξήσεις στη χονδρική τιμή ρεύματος;
Οπως έχει αναφέρει και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι καταναλωτές πρέπει να επιλέγουν ένα τιμολόγιο ανάλογα με τις καταναλώσεις που πραγματοποιούν και γενικότερα ανάλογα με τις ενεργειακές τους ανάγκες.Σε κάθε περίπτωση, το μπλε σταθερό τιμολόγιο εξάμηνης διάρκειας προσφέρει μια ασφάλεια όταν υπάρχουν έντονες διακυμάνσεις στην τιμή χονδρικής και προτείνεται σε νοικοκυριά με μεγάλες καταναλώσεις, για παράδειγμα πάνω από 500 κιλοβατώρες τον μήνα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
5. Πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές του ρεύματος τους επόμενους μήνες;
Το ρεύμα είναι ένα αγαθό πλήρως εκτεθειμένο στην ελεύθερη αγορά ενέργειας και η διαμόρφωση της τιμής του εξαρτάται από πολλούς αστάθμητους παράγοντες, όπως οι γεωπολιτικοί. Επίσης, μεταξύ άλλων, παρατεταμένα ακραία καιρικά φαινόμενα συντελούν σε απρόβλεπτες διακυμάνσεις της χονδρικής του ρεύματος. Συνεπώς, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα διαμορφωθεί η τιμή του ρεύματος τους επόμενους μήνες.
6. Τι είναι το πορτοκαλί τιμολόγιο;
Με το πορτοκαλί τιμολόγιο οι πάροχοι θα μπορούν να ενεργοποιήσουν την υπηρεσία ωριαίας χρέωσης της κιλοβατώρας μέσα στο 24ωρο. Για να μπορέσει κάποιος να έχει πορτοκαλί τιμολόγιο θα πρέπει να έχει εγκαταστήσει στο ακίνητό του και «έξυπνο» μετρητή. Ουσιαστικά, τα πορτοκαλί τιμολόγια θα προσφέρουν χαμηλότερες τιμές κατά τις μεσημεριανές ώρες, όταν η παραγωγή των φωτοβολταϊκών είναι υψηλή και η χρηματιστηριακή τιμή της ενέργειας μειώνεται, ενώ τις ώρες αιχμής, όπως τα απογεύματα, όταν η παραγωγή των φωτοβολταϊκών μειώνεται, οι χρεώσεις θα είναι υψηλότερες. Σημειώνεται ότι τα πορτοκαλί τιμολόγια παρουσιάστηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο μαζί με τα μπλε, τα πράσινα και τα κίτρινα, ωστόσο δεν εφαρμόστηκαν εξαιτίας της έλλειψης «έξυπνων» μετρητών.
7. Τι είναι οι «έξυπνοι» μετρητές;
Οι «έξυπνοι» μετρητές θα παρακολουθούν τη χρήση ενέργειας σε πραγματικό χρόνο, με στόχο την εξοικονόμηση πόρων, ενώ οι καταναλωτές θα μπορούν να προγραμματίζουν καλύτερα τις δραστηριότητές τους, να συμμετέχουν σε οικονομικά επωφελή προγράμματα της αγοράς και να έχουν ακριβέστατη τιμολόγηση.
Για παράδειγμα, τις μεσημεριανές ώρες, όταν υπάρχει μεγαλύτερη παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά, οι χρεώσεις θα είναι μικρότερες από τις απογευματινές και τις βραδινές ώρες.
Συνεπώς, οι καταναλωτές θα μπορούν να εξοικονομούν χρήματα χρησιμοποιώντας ενεργοβόρες συσκευές σε ώρες χαμηλής χρέωσης.
8. Τι θα αλλάξει στις χρεώσεις του νυχτερινού τιμολογίου;
Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι ζώνες χαμηλής χρέωσης θα έχουν αλλάξει μέχρι το τέλος του χρόνου. Τη θερινή περίοδο οι ώρες κατά τις οποίες ισχύει το νυχτερινό τιμολόγιο είναι από τις 11 μ.μ. μέχρι τις 7 π.μ. της επομένης ημέρας. Αυτό που σχεδιάζεται είναι να υπάρξει μια νέα ζώνη χαμηλής χρέωσης η οποία, για παράδειγμα, μπορεί να είναι από τις 11 π.μ. ή τις 12 μ. μέχρι τις 4 μ.μ. ή τις 5 μ.μ.
Και αυτό γιατί έχει παρατηρηθεί τους τελευταίους μήνες το μεσημέρι να πραγματοποιείται υψηλή παραγωγή πράσινης και φθηνής ενέργειας που δεν καταναλώνεται γιατί δεν υπάρχει ανάλογη ζήτηση, με αποτέλεσμα να μην αξιοποιούνται χιλιάδες κιλοβατώρες.
9. Με ποιον τρόπο μπορεί κάποιος να αλλάξει πάροχο;
Μπαίνοντας στις ιστοσελίδες των παρόχων, υπάρχει διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής του αιτήματος και επιλογής του πακέτου που επιθυμεί ένας καταναλωτής ή τηλεφωνικά ή ακόμα και με φυσική παρουσία του ενδιαφερομένου σε κάποιο κατάστημα του παρόχου.
10. Γιατί η Ελλάδα παραμένει μια από τις χώρες της Ευρώπης με υψηλές τιμές χονδρικής στο ρεύμα, παρά τη σημαντική αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ;
Ο βασικός λόγος είναι ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει αποθηκευτικά συστήματα πράσινης ενέργειας.