Αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία με αυστηρά πρωτόκολλα και μέτρα υγιεινής για μαθητές και εκπαιδευτικούς. O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την Λήμνο χθες αναφέρθηκε στα σχολεία, επισημαίνοντας τη σημασία του εμβολιασμού για όλους, ενόψει και της επαναλειτουργίας των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου. «Τώρα που θα ανοίξουμε και τα σχολεία αποκτά μια ξεχωριστή σημασία ο εμβολιασμός, αν και το πιο σημαντικό για τα σχολεία αυτή τη στιγμή είναι να τηρούμε τα μέτρα, κυρίως τη μάσκα, και να κάνουμε συχνά τεστ έτσι όπως τα έχουμε προγραμματίσει, για να μπορούμε να έχουμε πολύ καλή επιδημιολογική εικόνα», προσέθεσε ο πρωθυπουργός.
«Plan B» για την αναπλήρωση εκπαιδευτικών που θα μολυνθούν με Covid ζητούν ΟΛΜΕ και ΔΟΕ
Υπό το πρίσμα της πανδημίας οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες ΟΛΜΕ και ΔΟΕ συναντήθηκαν με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και εξέφρασαν τις απορίες τους για το άνοιγμα των σχολείων,
Plan b για αναπλήρωση εκπαιδευτικών που θα απουσιάσουν λόγω κορωνοιού είτε γιατί νόσησαν είτε γιατί θα μπουν σε καραντίνα ζήτησε η ΟΛΜΕ από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Όπως λέει στο “protothema.gr” ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θ. Τσούχλος κατά την χθεσινή συνάντηση πρότειναν στην υπουργό να προσληφθούν αναπληρωτές εξαμήνου Ιανουαρίου-Ιουνίου , προκειμένου να φτιαχθεί ένα σχέδιο για τα κενά που θα προκύψουν, σε συνδυασμό με την κατάργηση των συγχωνεύσεων τμημάτων. Η ΟΛΜΕ εξέφρασε τον προβληματισμό της, για το απαιτούμενο όριο αριθμού κρουσμάτων 50% συν ένα για να βγει ένα τμήμα εκτός λειτουργίας, χωρίς ωστόσο να δοθεί απάντηση για ενδεχόμενο αλλαγής, όπως είπαν.
Τι λέει το υπουργείο Παιδείας για την πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης
Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας είναι ενεργή η πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης Webex . Αυτή χρησιμοποιείται όποτε κλείνει τμήμα λόγω κορωνοιού ή για άλλο έκτακτο περιστατικό (φυσικές καταστροφές). Το δικαίωμα χρήσης των αδειών Webex για τους εκπαιδευτικούς προβλέπεται έως τον Ιούλιο του 2023 καθώς είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για τους εκπαιδευτικούς, σύμφωνα με το υπουργείο όχι μόνο στο έκτακτο πλαίσιο της τηλεκπαίδευσης αλλά και για άλλους σκοπούς π.χ. για συνεδριάσεις συλλόγων διδασκόντων εφόσον το επιθυμούν. Σε ότι αφορά το θέμα με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) το υπουργείο Παιδείας λέει ότι θα απαντήσει αναλυτικά.
Ανοίγουν τη Δευτέρα τα σχολεία
Τα σχολεία ανοίγουν στις 10 Ιανουαρίου, με αυξημένο τέστιγκ, οπότε άρχισε, η δωρεάν διάθεση σελφ τεστ για μαθητές και εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς. Οι μαθητές όλων των βαθμίδων, εμβολιασμένοι και μη, καθώς και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί, θα προμηθεύονται ως και το Σάββατο 8 Ιανουαρίου, πέντε δωρεάν αυτοδιαγνωστικά (self) τεστ από τα φαρμακεία, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των δυο πρώτων εβδομάδων επαναλειτουργίας των σχολείων, δηλαδή από 10 Ιανουαρίου έως και 21 Ιανουαρίου. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, το self-test πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση κάθε Τρίτη και Παρασκευή στο σχολείο, ενώ για την πρώτη εβδομάδα (10-15/1) το self-test θα πραγματοποιηθεί έως και 24 ώρες πριν την προσέλευση της Δευτέρας (10/1), της Τρίτης (11/1) και της Παρασκευής (14/1). Θυμίζουμε ότι αν ένας μαθητής διαγνωστεί θετικός στον COVID-19, τότε θα μπαίνει σε απομόνωση για 5 ημέρες τουλάχιστον Εάν ο πυρετός συνεχίζει ή υπάρχει θετικό σελφ ή ράπιντ τεστ, η απομόνωση θα παρατείνεται.
Τι θα γίνεται σε περίπτωση κρούσματος σε μια τάξη
Σε περίπτωση κρούσματος τότε θα κάνει τεστ όλο το τμήμα και όχι μόνο αυτοί που κάθονταν μπρος πίσω αριστερά και δεξιά, σε σχήμα σταυρού όπως ίσχυε μέχρι πριν από τις διακοπές των εορτών. Τα rapid test θα γίνονται δωρεάν και για τους ανεμβολίαστους μαθητές με χαρτί του διευθυντή του σχολείου στα συνεργεία του ΕΟΔΥ ή σε άλλη δημόσια δομή και όχι στα φαρμακεία.
Το σκεπτικό της επιστροφής στα θρανία
Τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά, δια ζώσης, τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τον προγραμματισμό. Όπως λέει το υπουργείο Παιδείας η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων είναι καίριας σημασίας: Πρώτα από όλα για το ίδιο το εκπαιδευτικό έργο – τίποτε δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη δια ζώσης διδασκαλία. Για την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών μας, τα οποία είναι πολύ σημαντικό να λειτουργούν στο φυσικό τους χώρο, με τους συμμαθητές και τους εκπαιδευτικούς τους. Η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων σε καιρό πανδημίας διασφαλίζει και τη μεγαλύτερη ασφάλεια των παιδιών μας, καθώς στα σχολεία προβλέπεται ένα αποτελεσματικό δίχτυ προστασίας της εκπαιδευτικής κοινότητας, με τη διενέργεια συστηματικών τεστ κάθε εβδομάδα για την προσέλευση στο σχολείο, με την απαρέγκλιτη χρήση της μάσκας, με τους εκτεταμένους καθημερινούς ελέγχους σε περίπτωση κρούσματος στο τμήμα, μεταξύ και των άλλων μέτρων που ήδη ισχύουν. Τα περισσότερα από τα παραπάνω δεν ισχύουν όταν τα σχολεία είναι κλειστά.
Τι συμβαίνει στο εξωτερικό
Η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων συνάδει πλήρως και με τη διεθνή τάση για άνοιγμα σχολείων με αυξημένους ελέγχους. Τα σχολεία ανοίγουν κανονικά δια ζώσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση – ενδεικτικά σε: Γερμανία (3/1), Γαλλία (3/1), Ουγγαρία (3/1), Βουλγαρία (4/1), Λετονία (5/1), Ιρλανδία (6/1), Λουξεμβούργο (9/1), Εσθονία (10/1), Ιταλία (10/1), Ολλανδία (10/1) Φινλανδία (10/1), Βέλγιο (10/1), Σλοβακία (10/1), Πολωνία (10/1), Μάλτα (10/1), Κύπρο (10/1), Κροατία, Λιθουανία, Σουηδία, Τσεχία, Ρουμανία.