Τι είναι η «βροχή ζώων» και γιατί συμβαίνει

    Ημερομηνία:

    Αναφορές του σπάνιου φαινομένου της «βροχής ζώων» έχουν καταγραφεί σε όλο το εύρος της ανθρώπινης ιστορίας. Τον 1ο αιώνα μ.Χ., ο Ρωμαίος ιστορικός Πλίνιος ο Πρεσβύτερος κατέγραψε βροχές ψαριών και βατράχων.

    Η «βροχή ζώων» είναι ένα σπάνιο μετεωρολογικό φαινόμενο, κατά το οποίο νεκρά ή ζωντανά ζώα πέφτουν από τον ουρανό. Συνήθως πρόκειται για μικρόσωμα ζώα όπως ψάρια, βάτραχοι ή πτηνά. Ορισμένες φορές καταφέρουν να επιβιώσουν της πτώσης και αφού ξεπεράσουν το αρχικό σοκ συνεχίζουν κανονικά τη ζωή τους. Άλλες φορές τα ζώα είναι παγωμένα, παγιδευμένα σε όγκο πάγου ή διαλυμένα σε άμορφες μάζες κρέατος. Η επιστημονική εξήγηση είναι ότι τα ζώα αυτά μεταφέρονται σε πολύ μεγάλα ύψη από καταιγίδες ή μικρούς σίφωνες, όπου η θερμοκρασία είναι κάτω από τους 0 βαθμούς Κελσίου, όπου και παγώνουν.

    Το φαινόμενο έχει σημειωθεί σε διάφορες περιοχές του κόσμου όπως Σιγκαπούρη, Αυστραλία, Αγγλία, Αργεντινή, Ιαπωνία, Ουγγαρία, Σερβία, Αμερική. Στην Ελλάδα έχει καταγραφεί δυο φορές βροχή ψαριών: στις 13 με 15 Δεκεμβρίου του 1951 στην Αλώνα της Φλώρινας και στις 7 Δεκεμβρίου του 2002 στην Κορώνα του Κιλκίς. Επίσης, τον Οκτώβριο του 1993 στο Διδυμότειχο έβρεξε χιλιάδες μικρά βατράχια.

    Ωστόσο οι νεροποντές και οι ανεμοστρόβιλοι δεν είναι οι μόνες αιτίες για τις πτώσεις ζώων.

    proliptikes

    Βροχή από…αντζούγιες, Σαν Φρανσίσκο, 2022

    Τον Ιούνιο του 2022 στο Σαν Φρανσίσκο, έβρεξε… αντζούγιες. Οι ντόπιοι τις έβρισκαν σε απίθανα μέρη όπως πεζοδρόμια, δρόμους, ταράτσες και στάσεις λεωφορείων.

    Μερικά από τα ψάρια φαίνονταν να είναι σε κακή κατάσταση. Οι ειδικοί πιστεύουν πως η βροχή ψαριών είναι αποτέλεσμα της αύξησης των τοπικών πληθυσμών αντζούγιας κοντά στις ακτές του Σαν Φρανσίσκο. Τα θαλασσοπούλια, εν τω μεταξύ, αρπάζουν μεγάλες ποσότητες αυτών των ψαριών και όσες δεν καταναλώνουν τις αφήνουν να πέσουν από το στόμα τους.

    Πτώση ιγκουάνα, Φλόριντα, 2022

    Μερικές φορές, όταν πέφτει η θερμοκρασία το χειμώνα, τα ιγκουάνα φαίνεται να πέφτουν από τον ουρανό, στη Φλόριντα. Τα ιγκουάνα είναι ψυχρόαιμα ζώα και όταν η θερμοκρασία πέφτει κάτω από τους 5 βαθμούς Κελσίου, πέφτουν σε λήθαργο. Οι αρθρώσεις τους γίνονται δύσκαμπτες και συχνά χάνουν την ισορροπία τους και πέφτουν από τα δέντρο στα οποία έχουν σκαρφαλώσει.

    PhysioClinic

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    11 Μαρτίου: Οι δημοσιογράφοι απεργούν για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις

    Το Διοικητικό Συμβούλιο  της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Πελοποννήσου -...

    ΠΑΤΡΑ: Έφυγαν από τη ζωή και θα κηδευτούν την Τρίτη 11 και την Τετάρτη 12-3-2025

    ΚΗΔΕΙΑ Τον αγαπημένο μας ΜΙΧΑΗΛ ΑΛΑΤΣΑΤΙΑΝΟ ΕΤΩΝ 75 Κηδεύουμε την Τρίτη 11-3-2025 και...

    Καίτη Κωνσταντίνου: Η «Σωσώ Παπαδήμα» δεν μένει πια εδώ – Οι ατάκες από τα «Εγκλήματα» που έγραψαν ιστορία

    Η ηθοποιός Καίτη Κωνσταντίνου, που πέθανε το βράδυ της Δευτέρας (10/03/2025)...