flamis.gr

Tι είπε ο Μητσοτάκης στον Πατρινό δημοσιογράφο Δημήτρη Τριανταφυλλόπουλο

Μπορεί η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης να λειτουργεί ως το ετήσιο βήμα από το οποίο ο πρωθυπουργός δίνει το στίγμα της κυβέρνησής του κυρίως για το τρίπτυχο Οικονομία – Επιχειρηματικότητα – Κοινωνία, ωστόσο φέτος το πολιτικό σκέλος είναι αυτό που κυριαρχεί στις συζητήσεις μεταξύ κυβερνητικών παραγόντων, κομματικών στελεχών και δημοσιογράφων. Στο περιθώριο της ομιλίας του Πρωθυπουργού, οι συναντήσεις είναι πολλές και τα στόματα των πολιτικών προσώπων πολύ πιο «ανοιχτά».

Ετσι κάπως, η «Π» βρέθηκε στη συμπρωτεύουσα, από το βράδυ της Παρασκευής όπου είχε την ευκαιρία να πάρει μέρος σε μία πιο «ελεύθερη» συνάντηση και συζήτηση με τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος αν και επέμεινε στην στοχοπροσήλωσή του για την πορεία της πανδημίας, της πολιτικής προστασίας και της οικονομίας, δεν μπόρεσε σε κάποιες περιπτώσεις ν’ αποφύγει τα αμιγώς πολιτικά ερωτήματα για το διαμορφωθέν σκηνικό.

Τα όσα, με ένα υποτυπώδες χρονοδιάγραμμα, ανέφερε για τα μέτρα και τα βήματα που σχεδιάζει επί όλων τα παραπάνω, οδήγησε την «Π» στο αυθόρμητο ερώτημα: «Δηλαδή, δεν βλέπετε να είναι το 2022 έτος εκλογών;».

Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ
Ο κ. Μητσοτάκης δεν δίστασε απέναντι στην «πρόκληση», για ν’ απαντήσει: «ποιος το πιστεύει αυτό;». Στον αντίλογό μας, ότι κάποια από τα προηγηθέντα σοβαρά γεγονότα (πανδημία, πυρκαγιές, ανασχηματισμός κ.ά.) έχουν κάνει πολλούς να βλέπουν πρόωρη εκλογική αναμέτρηση, μέσα στην επόμενη χρονιά, ο πρωθυπουργός επέλεξε να απαντήσει στην «Π», με μία δική του «πρόκληση»:
«Αυτοί που τα πιστεύουν αυτά τα εκλογικά σενάρια, τα λένε και τα συντηρούν, δεν έχω τίποτε άλλο να τους πως, παρά να περιμένουν το 2022…απλά για να διαψευστούν κι εφόσον είναι δύσπιστοι, να πειστούν τότε πως δεν θα γίνει αυτό που σήμερα οι ίδιοι εκτιμούν» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

ΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ
Στο ίδιο μήκος κύματος, κυβερνητικοί παράγοντες έλεγαν στην «Π», ότι μετά τις μεγάλες πυρκαγιές, τα υψηλά ποσοστά των ανεμβολίαστων και της μετωπικής της κυβέρνησης με εργαζόμενους (νοσοκομεία, κλπ), τις ανατιμήσεις σε βασικά είδη, όπως και το γεγονός πως ακόμα δεν έχει αρχίσει η εκκροή κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, «δεν μπορεί κανείς να μιλά για πρόωρες εκλογές, με…βέβαιο θετικό αποτέλεσμα»!

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ: Τα σημεία – σταθμός και το στοίχημα της διπλής κάλπης

Ωστόσο, στα πολιτικοδημοσιογραφικά «πηγαδάκια» της ΔΕΘ, οι εκτιμήσεις δεν έπαψαν να είναι πολλές και μάλιστα εκπορευόμενες από πολλά κυβερνητικά στελέχη.

Η «Π» σταχυολογώντας κάποιες απ’αυτές, παρουσιάζει κάποια σημεία – σταθμούς, από τα οποία και θα εξαρτηθεί κατά πολύ, όπως φαίνεται, το πολιτικό μέλλον της Κυβέρνησης. Αυτά είναι:

> Η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης στην Πολιτική Προστασία (πλημμύρες το χειμώνα, φωτιές το προσεχές καλοκαίρι) που θα κρίνουν και το μέλλον του νέου μοντέλου διαχείρισης. «Αν χρειαστεί ν’ αλλάξουμε και πάλι το μοντέλο, μέχρι να βρούμε το πιο κατάλληλο, δεν θα διστάσουμε» μάς έλεγε ο πρωθυπουργός.
> Οι επιτυχημένες αποκρατικοποιήσεις, όπως της ΔΕΔΔΗΕ (1,2 δις)
> Η απορρόφηση, ανά τομέα, του Ταμείου Ανάκαμψης
> Το ξεκίνημα του έργου στο Ελληνικό, που θα σηματοδοτήσει μιαν άλλη Ελλάδα.
> Η σταθερή δημοσκοπική διαφορά μεταξύ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ πάνω από 10%
> Οι εσωκομματικές εξελίξεις στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ.
Τα δύο τελευταία, σχετίζονται μάλιστα και με το γεγονός ότι ο βαθμός δυσκολίας διεξαγωγής των επόμενων εθνικών εκλογών θεωρείται πολύ υψηλός, αφού στο σκεπτικό της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι οι…διπλέςμ κάλπες, με την πρώτη βάσει του νόμου της απλής αναλογικής που θα ενδυναμώσει μικρότερα κόμματα και σε καμμία περίπτωση δεν θα ήθελε, μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων, τη δυνατότητα συγκυβέρνησης κεντροαριστερών ή πιθανά και «δεξιών» δυνάμεων!

 

Comments are closed.