Στην επικαιρότητα έχει βρεθεί το τελευταίο διάστημα η Πάτρα, καθώς νέα έργα ετοιμάζονται να ξεκινήσουν, διαγωνισμοί να προκηρυχθούν και μεγάλα ακίνητα να αλλάξουν χέρια. Την ώρα που ορισμένα σχέδια που έχουν προκηρυχθεί εδώ και χρόνια φαίνεται να παγώνουν οριστικά.
Παράλληλα, ξεκινούν οι διαδικασίες για την υποπαραχώρηση του Πάτρας με στόχο τη δημιουργία τερματικών σταθμών κρουαζιέρας, καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται ο διαγωνισμός που ήδη έχει προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπερταμείου, μετά την αξιολόγηση των υποβληθέντων φακέλων εκδήλωσης ενδιαφέροντος, οι υποψήφιοι που πληρούν τα κριτήρια προεπιλογής θα κληθούν να συμμετάσχουν στη Β΄ φάση του διαγωνισμού κατά την οποία οι προεπιλεγέντες επενδυτές θα υποβάλλουν τις δεσμευτικές προσφορές τους.
Σημαντικές εξελίξεις υπάρχουν και στον τομέα της αστικής ανάπλασης. Η έκταση του Ρηγανόκαμπου παραχωρήθηκε τελικά στον Δήμο Πατρέων, με σκοπό τη δημιουργία ενός πάρκου, αντίστοιχου του Νότιου Πάρκου. Αν και τα αρχικά σχέδια περιλάμβαναν τη δημιουργία θεάτρου, αυτό κρίθηκε αδύνατο λόγω των εδαφικών συνθηκών. Ωστόσο, ο χώρος ενδείκνυται για παρεμβάσεις ήπιας ανάπλασης με ίδιους πόρους του Δήμου, με στόχο την πλήρη μεταμόρφωση μιας μέχρι πρότινος υποβαθμισμένης περιοχής.

Ένα άλλο φιλόδοξο εγχείρημα είναι η ανάπλαση του παλαιού εργοστασίου της Χαρτοποιίας Λαδόπουλου, το οποίο θεωρείται το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ που έχει αναλάβει μέχρι σήμερα αυτοδιοικητικός φορέας. Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία πολυχρηστικού συγκροτήματος για διοικητικές, πολιτιστικές και εκπαιδευτικές χρήσεις, με συνολικό προϋπολογισμό 70 εκατ. ευρώ και σκοπό την αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου της πόλης.
Ωστόσο, δεν προχωρούν όλα τα σχέδια στην Πάτρα. Το μεγάλο σιδηροδρομικό έργο της υπογειοποίησης 5,2 χιλιομέτρων από την οδό Κανελλοπούλου ως την ακτή Δυμαίων φαίνεται να εγκαταλείπεται οριστικά, καθώς η Ε.Ε. απέρριψε ξανά την ένταξή του στο CEF 2, το οποίο είχε αρχικό προϋπολογισμό 477 εκατ. ευρώ, με την ελληνική πλευρά να προσδοκά χρηματοδότηση 366 εκατ. ευρώ.
Παρότι ο διαγωνισμός για τη σιδηροδρομική σύνδεση από το Ρίο ως το νέο λιμάνι είναι σε εξέλιξη επί τρεισήμισι χρόνια, το έργο έχει ουσιαστικά παγώσει. Πλέον, εξετάζεται μια εναλλακτική λύση, που αφορά στην αναβάθμιση της υφιστάμενης προαστιακής γραμμής, όπως αναφέρει το newsit.
Η Πάτρα βρίσκεται λοιπόν σε ένα κρίσιμο μεταίχμιο. Από τη μία πλευρά, γίνονται προσπάθειες για την υλοποίηση μεγάλων έργων που υπόσχονται να αλλάξουν το πρόσωπο της πόλης. Από την άλλη, ορισμένα πολυσυζητημένα σχέδια μοιάζουν να εγκαταλείπονται, προκαλώντας αντιδράσεις και ερωτήματα για το μέλλον της αστικής ανάπτυξης και των υποδομών.
