Ένα ισχυρό κύμα κακοκαιρίας έπληξε πρόσφατα πολλές περιοχές της δυτικής Ελλάδας, από το οποίο ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του ενώ προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές.
Τις αιτίες που προκάλεσαν το πρόσφατο ισχυρό κύμα κακοκαιρίας στη δυτική Ελλάδα εξηγεί στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Αθανάσιος Αργυρίου, λέγοντας πως «λόγω της περιστροφής της Γης, τα συστήματα καιρού έρχονται από δυτικά και επομένως συναντούν πρώτα της περιοχές του Ιονίου, της Δυτικής Ελλάδος και της Ηπείρου».
«Επειδή κακοκαιρίες όπως αυτή των προηγουμένων ημερών», συνεχίζει ο Αθανάσιος Αργυρίου, «μεταφέρουν σχετικά θερμές μάζες αέρα, οι οποίες περιέχουν μεγάλη ποσότητα υδρατμών, συναντούν την ξηρά πρώτα στις περιοχές που προανέφερα, ως εκ τούτου είναι λογικό το μεγαλύτερο ύψος βροχής να εμφανίζεται σε αυτές».
Παράλληλα, όπως τονίζει, «προχωρώντας αυτές οι αέριες μάζες ανατολικότερα, έχουν απαλλαγεί από μέρος των υδρατμών, λόγω της βροχής που προηγήθηκε, προκαλώντας έτσι λιγότερο έντονες βροχοπτώσεις».
Στο σημείο αυτό ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών επισημαίνει ότι «υπό προϋποθέσεις οι αέριες αυτές μάζες ενδέχεται να επαναφορτιστούν με υδρατμούς κατά την πορεία τους επάνω από το Αιγαίο πέλαγος και να δώσουν ισχυρές βροχοπτώσεις στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στις περιοχές της Μικράς Ασίας, ή και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, ανάλογα πάντα με τα βαρομετρικά συστήματα που θα επικρατούν κάθε φορά».
Όσον αφορά την αύξηση της ραγδαιότητας των βροχοπτώσεων στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, ο Αθανάσιος Αργυρίου λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «φαίνεται να σχετίζεται αμέσως με την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή».
Σχετικά με τα πλημμυρικά φαινόμενα που καταγράφηκαν τις περασμένες ημέρες στις παραλιακές περιοχές της Αχαΐας και της Ηλείας, όπου η θάλασσα «βγήκε» στη στεριά, ο Αθανάσιος Αργυρίου αναφέρει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «το γεγονός αυτό σχετίζεται με τη φορά των ανέμων» και εξηγεί: «Όταν οι άνεμοι είναι ισχυροί, κατακλύζονται οι προσήνεμες ακτές. Στην πρόσφατη κακοκαιρία, οι άνεμοι ήταν δυτικοί – βορειοδυτικοί, με αποτέλεσμα σημαντικό μέρος των ακτών της Δυτικής Ελλάδας να είναι εκτεθειμένο».
Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του κυβερνητικού κλιμακίου στις πληγείσες περιοχές της Ηλείας, τέθηκε το ζήτημα των υποδομών.
Μάλιστα, όπως ανέφερε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Χρήστος Τριαντόπουλος, έχουν τεθεί επί τάπητος «τα δομικά έργα, έτσι ώστε να προστατευθεί η περιοχή, καθώς το έχει ανάγκη, αφού τα δεδομένα σε σχέση με τις υποδομές έχουν αλλάξει».
Όσον αφορά λοιπόν τις υποδομές, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «το αποστραγγιστικό δίκτυο της Ηλείας έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί πριν από περίπου 50 χρόνια, όταν δηλαδή δεν υπήρχαν τόσες πολλές καλλιέργειες και θερμοκηπιακές καλλιέργειες, όπως σήμερα».
Παράλληλα, όπως πρόσθεσε, «μόνο τα τελευταία δύο χρόνια έχουν δαπανηθεί μεγάλα ποσά για καθαρισμούς στο δίκτυο της βορειοδυτικής Ηλείας, για αυτό κατά την διάρκεια της σύσκεψης είπαμε να επανεξετάσουμε το ζήτημα των αποστραγγιστικών του κάμπου».
Πάντως, ο Βασίλης Γιαννόπουλος επισημαίνει ότι «αναμφίβολα υπάρχει μία ραγδαιότητα και μία αλλαγή στα καιρικά φαινόμενα που πλήττουν την Ηλεία και αυτό φαίνεται και από τα ύψη της βροχής, αφού πλέον μόνο σε ένα μήνα καταγράφονται ύψη βροχής, που παλαιότερα καταγράφονταν μέσα σε έξι μήνες ή σε έναν χρόνο».
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης, Γιάννης Λέντζας, μίας περιοχής που επλήγη ιδιαίτερα από την πρόσφατη κακοκαιρία, αναφερόμενος και αυτός στο θέμα των υποδομών, επεσήμανε κατά την διάρκεια σύσκεψης με το κυβερνητικό κλιμάκιο: «Θεωρώ ότι η κλιματική αλλαγή παίζει ρόλο, σίγουρα έχει αλλάξει ο τρόπος καλλιέργειας, σίγουρα τα θερμοκήπια είναι περισσότερα, σίγουρα οι υποδομές αποστράγγισης που υπήρχαν δεν εξυπηρετούν το εύρος των καλλιεργειών».