Το υπουργείο Οικονομικών ήδη έχει δρομολογήσει τις πληρωμές της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5 από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Επίσης έχει στα «σκαριά» τον 6ο κύκλο ενισχύσεων, αλλά και το διάδοχο σχήμα της Επιστρεπτέας που θα ενεργοποιηθεί πιθανόν από τον Απρίλιο. «Ανοιχτό» όμως μένει ακόμη ένα ζήτημα: Το αναδρομικό «κούρεμα» των πρώτων γύρων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 1, 2 και 3.
Στους πρώτους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής ολόκληρο το ποσό που χορηγήθηκε στους δικαιούχους ήταν προνομιακό κρατικό δάνειο, το οποίο θα αρχίσει να επιστρέφεται στο Δημόσιο από το 2022: Στο «τραπέζι» όμως είναι ένα σχέδιο -που θα τεθεί επί τάπητος και σε συζητήσεις με τους θεσμούς- να χαριστεί το 50% των επιστρεπτέων προκαταβολών 1, 2 και 3 που καταβλήθηκαν από τον περασμένο Απρίλιο και μετά στους πληττόμενους επιχειρηματίες.
Η λογική της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 1,2 και 3
Η λογική που τότε δόθηκαν δάνεια και όχι «δώρο» το ήμισυ της Επιστρεπτέας, όπως στην 4 και την 5, είχε να κάνει και με το γεγονός ότι έως τον Αύγουστο, οι μικρές επιχειρήσεις είχαν δικαίωμα και στην αποζημίωση των 800 και των 534 ευρώ. Η πανδημία όμως συνέχισε να «πιέζει» την πραγματική οικονομία, η έκτακτη αποζημίωση δεν έφτανε να καλύψει τις ανάγκες και εκ των πραγμάτων τα σχέδια άλλαξαν: Δεδομένου όμως ότι μπήκε στο «παιχνίδι» και η επιδότηση, δηλαδή το «δώρο» του Κράτους στην Επιστρεπτέα, μοιραία η κουβέντα γύρισε και στο τι θα γίνει με τους πρώτους γύρους της Επιστρεπτέας που ήταν εξ’ ολοκλήρου δάνειο. Έστω και προνομιακό…
Τι θα γίνει με το «κούρεμα» των υποχρεώσεων από τις 3 πρώτους κύκλους
Οι συζητήσεις θα γίνουν με τους εκπροσώπους των θεσμών και εφόσον καταλήξουν στο επιθυμητό, τότε οι επιχειρηματίες που έλαβαν Επιστρεπτέα Προκαταβολή 1,2 και 3 θα κληθούν να επιστρέψουν από το 2022, μόνο το 50% των ποσών που έλαβαν. Κάτι όμως που δεν φαίνεται πιθανό να γίνει για όλους: Οι μέχρι στιγμής ενδείξεις αποτυπώνουν την πρόθεση να προχωρήσει κάποιου τύπου «εξατομικευμένος χειρισμός» των πρώτων τριών κύκλων της Επιστρεπτέας. Με άλλα λόγια δεν αποκλείεται να υπάρξει «κούρεμα» των υποχρεώσεων που έχουν οι επιχειρηματίες για επιστροφή ολόκληρων των ποσών που έλαβαν στους πρώτους κύκλους, ανάλογα όμως με το πλήγμα που δέχτηκαν από την πανδημία. Αν ορθοποδήσουν άμεσα και εφόσον η οικονομία επιστρέψει σε μια κανονικότητα θα εξοφλήσουν κανονικά ολόκληρα τα ποσά. Εάν πάλι δυσκολεύονται θα υπάρξουν αποφάσεις κατά περίπτωση, ώστε μέρος της Επιστρεπτέας να τους «χαριστεί».
Τι ποσά επιστρέφουν όσοι καταγράφουν σοβαρές απώλειες τζίρου
Εκείνο που τονίζουν πάντως από το υπουργείο Οικονομικών είναι πως «υπάρχει χρόνος μέχρι το 2022 για να μελετήσουμε τα δεδομένα και να αποφασίσουμε». Υπενθυμίζεται, πάντως πως, αυτή την στιγμή το «μοντέλο» για «κούρεμα» των υποχρεώσεων υπό προϋποθέσεις ισχύει στους 3 πρώτους κύκλους της Επιστρεπτέας: Δικαίωμα στην έξτρα έκπτωση για την Επιστρεπτέα 1,2 και 3 έχουν εκείνες οι επιχειρήσεις που κατέγραψαν σημαντική απώλεια εσόδων τους τελευταίους μήνες του 2020 και εφόσον συνεχίσουν να έχουν μεγάλες ζημίες και τους πρώτους μήνες του 2021 και φυσικά, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας.
Πότε λοιπόν μία επιχείρηση έχει δικαίωμα να επιστρέψει χαμηλότερο ποσό από αυτό που δανείστηκε στους 3 πρώτους κύκλους;
Αυτό μπορεί να γίνει υπό τους εξής όρους που ήδη είναι σε ισχύ:
α) επιστροφή ποσοστού 70% της ενίσχυσης, εφόσον ο κύκλος εργασιών της επιχείρησης, ένα έτος μετά τη λήψη της ενίσχυσης, είναι μειωμένος κατά 70% ή παραπάνω σε σχέση με το ύψος του κύκλου εργασιών αναφοράς ή των ακαθάριστων εσόδων αναφοράς,
β) επιστροφή ποσοστού 60% της ενίσχυσης, για τις επιχειρήσεις που απασχολούσαν την 1η Ιουνίου 2020 περισσότερους από είκοσι (20) εργαζόμενους, εφόσον διατηρήσουν κατά μέσο όρο τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσαν κατά την 1η Ιουνίου 2020, βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, ως και την 1η Ιουνίου 2021.
Πώς επιστρέφεται το Κρατικό δάνειο
Εδώ να σημειωθεί ότι τα «κρατικά δάνεια» έχουν άτοκη περίοδο χάριτος έως την 31η Δεκεμβρίου 2021, κατά την οποία η δικαιούχος επιχείρηση δεν υποχρεούται να επιστρέψει οιοδήποτε τμήμα κεφαλαίου ή τόκων, ενώ, μετά την παρέλευση της περιόδου χάριτος, το οφειλόμενο ποσό αποπληρώνεται σε 40 ισόποσες τοκοχρεολυτικές μηνιαίες δόσεις, με χαμηλό επιτόκιο, 0,83%.