Πέρασαν 12 χρόνια από την τελευταία σύγκληση του Κονκλαβίου για την εκλογή νέου προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Αρχές Μαΐου, 135 καρδινάλιοι, το λεγόμενο «Κολλέγιο των Καρδιναλίων», θα συγκεντρωθούν στην Καπέλα Σιστίνα για την εκλογή νέου προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.
Από την πρώτη ψηφοφορία, μέχρι τη στιγμή που θα ακουστεί η περίφημη φράση «habemus papam», οι καρδινάλιοι απαγορεύεται να έχουν οποιαδήποτε επαφή με τον έξω κόσμο. Γι’ αυτόν το λόγο, άλλωστε, θα φιλοξενούνται στο Domus Santa Marta, τον ξενώνα που βρίσκεται εντός του Βατικανού και που ανεγέρθη ακριβώς για να φιλοξενεί τα μέλη του Κολλεγίου των Καρδιναλίων. Το ερώτημα που γεννάται σε πολύ κόσμο είναι αυτονόητο.
Τι τρώνε οι καρδινάλιοι όλο αυτό το διάστημα;
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν με αφορμή την πρωτοφανή παραίτηση, το 2013, του Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ, το 1268 σε κονκλάβιο που κράτησε σχεδόν τρία χρόνια, οι καρδινάλιοι που εξέλεξαν τον Πάπα Γρηγόριο Ι΄ τρέφονταν μόνο με ψωμί και νερό, για να επισπευσθεί η απόφασή τους.
Ανάμεσα στις αναφορές αυτές υπάρχουν και τα όσα καταγράφει ο Μπαρτολομέο Σκάππι, ο οποίος διετέλεσε «μυστικός μάγειρας» διαφόρων Παπών, ήταν υπεύθυνος για την προετοιμασία του φαγητού για όλους τους Καρδινάλιους και κατέγραψε τα πάντα στο βιβλίο μαγειρικής του, που εκδόθηκε το 1570, με τίτλο «Opera di Bartolomeo Scappi». Η λέξη Opera στα ιταλικά σημαίνει «έργο».
Ο Σκάππι δεν αναφέρει αναλυτικά τι σέρβιρε στους Καρδινάλιους, αλλά από τις συνταγές που περιλαμβάνει η «Opera» μπορούμε να καταλήξουμε σε ορισμένα συμπεράσματα.

Οι Καρδινάλιοι έτρωγαν ζυμαρικά, όπως ραβιόλι και παπαρντέλε (παπαρδέλες) με κουνέλι.
Τους σέρβιραν, επίσης, τυρόψωμο, κροκέτες μοσχαριού, παϊδάκια βοδινού στη σχάρα, φασιανό σε σάλτσα από κόκκινα φραγκοστάφυλα, ακόμη και ομελέτες με χαβιάρι, φτιαγμένες με κανέλα, ζάχαρη, χυμό πορτοκαλιού και πιπέρι.
Στο μενού υπήρχαν, επίσης, χέλια μαγειρεμένα σε κρασί, τηγανητές αντζούγιες και κυδώνια, ψητό μπρόκολο, γεμιστά αυγά και τηγανητοί ρεβυθοκεφτέδες.
Στην «Opera» βρίσκουμε, επίσης, και μία πρώιμη εκδοχή της διάσημης πλέον «Πίτσα Ναπολιτάνα», αλλά σε γλυκιά εκδοχή. Η συνταγή του Σκάππι περιλαμβάνει αμύγδαλα, σταφίδες, χουρμάδες, σύκα, αυγά και ροδόνερο -που ψήνονταν σε επίπεδη, τραγανή ζύμη. Την ιδιαίτερη αυτή πίτσα τη σέρβιραν είτε ζεστή είτε κρύα.
Από τα παραπάνω διαπιστώνουμε ότι τα πιάτα που σέρβιραν στο Κονκλάβιο τον 16ο αιώνα ήταν ομολογουμένως ιδιαίτερα.
Τα πράγματα ίσως είναι διαφορετικά στη σημερινή εποχή, αφού πληροφορίες αναφέρουν ότι το Domus Sanctae Marthae μοιάζει με ξενοδοχείο 3 Αστέρων. Ωστόσο, σύμφωνα με το AFP, στους καρδινάλιους προσφέρονταν γεύματα όπως σούπες, μακαρόνια και βραστά λαχανικά, παρόμοια πιάτα με αυτά που σερβίρονται σε νοσοκομεία. Ιταλικά δημοσιεύματα μάλιστα ανέφεραν ότι οι καρδινάλιοι δεν έπρεπε να αποσπώνται ούτε από το φαγητό τους, ώστε να μη «καθυστερεί η διαδικασία».
Όλοι οι καρδινάλιοι θεωρούν αυτά τα φαγητά μάλλον αδιάφορα, ειδικά σε σύγκριση με τα μενού των ρωμαϊκών εστιατορίων.
Στην ταινία πάντως Conclave (2024) υπάρχει μία σκηνή που διαδραματίζεται στην τραπεζαρία κατά τη διάρκεια του φαγητού. Οι καρδινάλιοι φαίνεται να απολαμβάνουν ένα πλούσιο γεύμα, ωστόσο την παράσταση κλέβουν οι εντάσεις και οι πολιτικές ίντριγκες μεταξύ των χαρακτήρων. Άραγε θα συμβεί κάτι αντίστοιχο στην εκλογή του νέου προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας;
