Η ακραία κοινοβουλευτική σχοινοβασία που εξελίσσεται στους κόλπους των Σπαρτιατών ενόψει της σημερινής κλήσης του προέδρου Βασίλη Στίγκα στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη κορυφώθηκε χθες με την προοπτική επιστροφής των τριών βουλευτών που ο ίδιος ο κ. Στίγκας διέγραψε στην Κ.Ο. του κόμματος. Ο κ. Στίγκας που μίλησε για Greek Mafia, όρος που προκάλεσε την εισαγγελική ενεργοποίηση, αποφάσισε αίφνης ότι αυτός ο χαρακτηρισμός δεν αφορά τους εν λόγω βουλευτές, προκαλώντας περαιτέρω συζητήσεις για το εν εξελίξει power game του με την πλευρά του Ηλία Κασιδιάρη.
Όλο αυτό το γαϊτανάκι παρακολουθούν και αξιολογούν στην κυβέρνηση, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη χθες να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο κυβερνητικής παρέμβασης για τις εξελίξεις στους Σπαρτιάτες. Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, μετά από εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη μια ομάδα κυβερνητικών στελεχών και νομικών, όπως π.χ. ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, ο υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου, ο γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Στέλιος Κουτνατζής κ.α. εμπλέκονται σε μια προκαταρκτική συζήτηση για το πώς και αν πρέπει η κυβέρνηση να παρέμβει στην εν λόγω υπόθεση. Η ανάγκη εκ νέου παρέμβασης παρέμβασης, εφόσον το κρίνει το Μέγαρο Μαξίμου, θα προκύψει καθώς κανείς από τους Σπαρτιάτες δεν έχει καταδικαστεί για κάποιο ποινικό αδίκημα, έστω πρωτόδικα, όπως συνέβη στην περίπτωση της Χρυσής Αυγής, ώστε στη συνέχεια να περικοπεί η χρηματοδότηση του μορφώματος αυτού.
Νέα «πίστα»
Από την άλλη, αυτή την ώρα στο κυβερνητικό επιτελείο δεν υπάρχει ειλημμένη απόφαση για το αν θα πρέπει να υπάρξει μια παρέμβαση και αυτό γιατί, όπως το θέτει αρμόδια πηγή με γνώση των συζητήσεων, απαιτείται χρόνος για να δει κανείς πώς θα διαμορφωθούν τα δεδομένα. Η χθεσινοβραδινή εξέλιξη, για παράδειγμα, αποτελεί μια νέα «πίστα» στο σίριαλ των ημερών, καθώς προφανώς επηρεάζει τα όσα θα πει-ή δεν θα πει-ο κ. Στίγκας στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Ο χρόνος αυτός δεν θα είναι απέραντος, από την άλλη, όμως, η όποια απόφαση δεν θα ληφθεί… αύριο, με δεδομένη και τη νομική περιπλοκότητα του ζητήματος, αλλά και τις αρκετές επιλογές που προκύπτουν κατά την ενδοκυβερνητική συζήτηση για το θέμα.
Το εκλογοδικείο
Στο κυβερνητικό επιτελείο, πάντως, συνεκτιμούν και το γεγονός ότι έχουν υπάρξει προσφυγές στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο για τους Σπαρτιάτες και θα υπάρξει το επόμενο διάστημα μια απόφαση. Σε αυτό το πλαίσιο, ιδιαίτερα επιβαρυντική είναι η «ομολογία», όπως λένε από το Μέγαρο Μαξίμου, του ίδιου του κ. Στίγκα από βήματος Βουλής για «εξωθεσμικά κέντρα» που προκαλούν ρήγματα στο κόμμα του, κάτι που, όπως λένε, αποτελεί ευθεία παραδοχή για την «πραγματική ηγεσία» του κόμματος αυτού και μάλιστα δια στόματος του επικεφαλής της Κ.Ο. Θα μπορούσε, δηλαδή, το ίδιο το Εκλογοδικείο να ακυρώσει εκ των υστέρων την εκλογή του κόμματος, εφόσον κριθεί ότι πίσω από τον κ. Στίγκα είναι ο Ηλίας Κασιδιάρης, σε μια πρωτοφανή κατάσταση που θα οδηγούσε σε αναδιανομή των εδρών στα υπόλοιπα κόμματα, με βάση τις εκλογικές τους επιδόσεις.
Για τις όποιες αποφάσεις, πάντως, θα πρέπει να αξιολογηθεί η στάση Στίγκα στον Άρειο Πάγο, αν και πολιτικά είναι σαφές ότι το πρόκειται για μια περίπτωση «μπάμπουσκας». Υπάρχει, πάντως, στο κυβερνητικό επιτελείο και η άποψη ότι μια νέα ρύθμιση δεν είναι υποχρεωτικά απαραίτητη, καθώς οι Σπαρτιάτες «τσαλακώθηκαν» αρκετά όλες αυτές τις μέρες, ενώ ούτως ή άλλως θα επέλθει σύντομα η δικαστική κρίση.