Τηγανίτες πατάτας: Λάτκες της Εβραϊκής κουζίνας

    Ημερομηνία:

    Πρόκειται για σπεσιαλιτέ της μεγάλης Εβραϊκής γιορτής, Χανουκά. Οι λάτκες είναι λεπτές, δαντελωτές, τηγανίτες από σκέτη πατάτα ή πατάτα σε συνδυασμό με κρεμμύδι ή άλλα τριμμένα λαχανικά.

    Στην πραγματικότητα, το σημαντικό σε αυτή τη γιορτή είναι η κατανάλωση φαγητού που έχει παρασκευαστεί σε λάδι και δη ελαιόλαδο, όπως τηγανίτεςλουκουμάδες και πατάτες.

    Πίσω στη μαγειρική τώρα. Οι λάτκες είναι εξαιρετικά νόστιμες, τρώγονται γλυκές ή αλμυρές, απλώς και μόνο, με την προσθήκη ζάχαρης ή αλατιού, σάλτσας μήλου, ή βουτηγμένες σε κρύα κρέμα γάλακτος ή γιαούρτι.

    Εγώ τις δοκίμασα, σε ένα τραπέζι, έναν Δεκέμβριο, πριν πολλά χρόνια, ως συνοδευτικό δίπλα σε κρέας, με καπνιστή σάλτσα και τις προτείνω για το γιορτινό σας τραπέζι.

    Υλικά:

    • 1 1/2 κιλό πατάτες
    • 1/2 μέτριο κρεμμύδι
    • 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    • 2 μεγάλα αυγά
    • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
    • 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
    • 1/2 φλιτζάνι φυτικό λάδι

    Τηγανίτες πατάτας: Λάτκες της Εβραϊκής κουζίνας

    Εκτέλεση:

    Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις βάζουμε σε ένα μπολ με κρύο νερό μέχρι να τις δουλέψουμε.
    Πολτοποιούμε τις πατάτες (εκτός από μία) και το κρεμμύδι, στον πολυκόφτη.

    GLEARNET

    Στύβουμε το μείγμα πατάτας-κρεμμυδιού, αφού το τοποθετήσουμε σε πετσέτα κουζίνας.

    Πιέζουμε με τα χέρια τη μπάλα με τον πολτό πατάτας και κρεμμυδιού για να βγάλουμε όσο το δυνατόν περισσότερο υγρό.

    Αφήνουμε το μείγμα πατάτας στο πανί, αφού το στύψουμε για να μειώσουμε την έκθεση στον αέρα.
    Τρίβουμε την τελευταία πατάτα στο χοντρό μέρος του τρίφτη.

    Μεταφέρουμε το μείγμα της πατάτας από την πετσέτα κουζίνας, σε ένα μπολ. Προσθέτουμε την τριμμένη πατάτα, το αλεύρι, τα αυγά, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.

    Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε πολύ καλά το λάδι, σε μέτρια φωτιά.

    Όταν λαμπυρίζει, ρίχνουμε 2-3 μεγάλες, γενναιόδωρες κουταλιές από το κουρκούτι στο τηγάνι και ισιώνουμε το σχήμα της τηγανίτας με το πίσω μέρος του κουταλιού.

    Μαγειρεύουμε για 3 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει το κάτω μέρος. Τότε, μόνο, γυρίζουμε την τηγανίτα και μαγειρεύουμε μέχρι να ροδίσει και η άλλη πλευρά, περίπου 3 λεπτά ακόμα.

    Τηγανίτες πατάτας: Λάτκες της Εβραϊκής κουζίνας

    Τις μεταφέρουμε σε πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας για να αφαιρέσουμε το περίσσιο λάδι.

    Συνεχίζουμε το μαγείρεμα των υπόλοιπων λάτκες σε παρτίδες, προσθέτοντας στο τηγάνι όσο λάδι χρειάζεται κάθε φορά.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Η κίνηση που κάνει τις γυναίκες να φαίνονται σεξουαλικά διαθέσιμες

    Σε μια σειρά πειραμάτων που περιελάμβαναν περίπου 400 συμμετέχοντες,...

    Το WELCOME TO UP 2025 μας δείχνει το σύμπαν, με τα «μάτια» του «Ωρίωνα»

    Η Αστρονομική Εταιρεία Πάτρας «Ωρίων» συμμετέχει και φέτος στο Φεστιβάλ καλωσορίσματος...

    7 απλοί τρόποι για να δείχνεις και να νιώθεις καλύτερα μέσα σε 24 ώρες

    Τον τελευταίο καιρό και λόγω της κατάστασης που επικρατεί,...

    Νέο επεισόδιο στο σήριαλ της κόντρας Άδωνι-Ζωής

    Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, απάντησε στα νέα «πυρά» που...