flamis.gr
Ενημερωτικό Portal, Πάτρα, Αχαΐα

Τηλεδιάσκεψη με τον υφυπουργό Παιδείας για την Σχολή Φυσικοθεραπείας στο Αίγιο

«Το Υπουργείο Παιδείας δεν είναι υποχρεωμένο να λάβει απόφαση μεταφοράς της έδρας της Σχολής Φυσικοθεραπείας από το Αίγιο στην Πάτρα, αν δεν συμφωνεί στην εισήγηση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών» τόνισε απευθυνόμενος στον υφυπουργό Παιδείας κ. Άγγελο Συρίγο ο δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης με τη συμμετοχή βουλευτών Αχαΐας και επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων του Δήμου Αιγιαλείας.  

Στην αρχή της συζήτησης, ο κ. Καλογερόπουλος, αφού προχώρησε σε μια σύντομη ιστορική αναδρομή της δημιουργίας της σχολής Φυσικοθεραπείας με την παραχώρηση εκ μέρους του τότε Δήμου Αιγίου, μεγάλου ακινήτου της παλιάς Χαρτοποιίας με την προοπτική λειτουργίας 4 σχολών που ποτέ δεν δημιουργήθηκαν, αναφέρθηκε στην καλή συνεργασία της σχολής με την τοπική κοινωνία, στην επάρκεια διδακτικού προσωπικού και σημαντικών υποδομών, στις υψηλού επιπέδου σπουδές που παρέχει η σχολή και στην πρόσφατη αναβάθμιση του επιστημονικού και ακαδημαϊκού της επιπέδου με μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα. Στη συνέχεια, ο δήμαρχος έθεσε υπόψιν του υφυπουργού και τις αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας και του Δήμου Αιγιαλείας που εκφράζουν τη βούληση της τοπικής κοινωνίας και που είναι κάθετα αντίθετες στην προτεινόμενη από την Επιτροπή του Πανεπιστημίου Πατρών, μεταφορά της έδρας της Φυσικοθεραπείας στην Πάτρα. «Η πολιτεία που εκφράζεται θεσμικά από το Υπουργείο Παιδείας, είναι αυτή που λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις, διότι δεν θα πρέπει να διασαλεύεται η εμπιστοσύνη στους θεσμούς με το να κινδυνεύει η λειτουργία μιας πανεπιστημιακής σχολής από τις εκάστοτε αλλαγές σε Κυβέρνηση, Περιφέρεια, Δήμο ή Πρυτανεία» τόνισε με νόημα ο κ. Καλογερόπουλος.

Στη συνέχεια, οι βουλευτές Αχαΐας κ.κ. Χριστίνα Αλεξοπούλου, Ανδρέας Κατσανιώτης, Άγγελος Τσιγκρής και Ιάσων Φωτήλας (ΝΔ), Σία Αναγνωστοπούλου και Κώστας Μάρκου (ΣΥΡΙΖΑ) και οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων κ.κ. Χρήστος Γούτος, Βασιλική Ψυχράμη και ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού κ. Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος, παρέθεσαν τα σοβαρά επιχειρήματα, ακαδημαϊκού και κοινωνικού χαρακτήρα, που ενισχύουν τη θέση πως η σχολή οφείλει να παραμείνει στο Αίγιο. Μεταξύ άλλων, έγινε αναφορά κυρίως στην μικρή χιλιομετρική απόσταση Αιγίου-Πάτρας και στην έλλειψη κατάλληλων κτιριακών και άλλων υποδομών στην Πανεπιστημιούπολη της Πάτρας που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν τη σχολή Φυσικοθεραπείας, κάτι που οδήγησε στην αρνητική -ως προς τη μεταφορά της σχολής στην Πάτρα- γνώμη των καθηγητών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πάτρας, που σημειώνουν πως η μεταφορά όχι μόνο δεν θα συνεισφέρει στην αναβάθμιση της σχολής αλλά το αντίθετο. Κοινός τόπος της συζήτησης αποτέλεσε η πολιτική διάσταση του ζητήματος και η ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας προς αυτή την κατεύθυνση

Ο υφυπουργός Παιδείας κ. Συρίγος, αφού άκουσε προσεκτικά όλες τις εισηγήσεις, αναφέρθηκε σε σχετική διάταξη, σύμφωνα με την οποία το Υπουργείο είναι υποχρεωμένο να λαμβάνει υπόψιν του τις εισηγήσεις των εκάστοτε Συγκλήτων σχετικά με μεταβολές σε πανεπιστημιακές σχολές. Πρότεινε μάλιστα στους βουλευτές και τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης να απευθυνθούν στη Σύγκλητο, που θα συνεδριάσει το μεσημέρι της Δευτέρας 22 Μαρτίου (4 μ.μ.), ώστε να αναλυθούν όλα τα πραγματικά ισχυρά επιχειρήματα για την παραμονή της πόλης στο Αίγιο. Έτσι θα συνταχθεί ένα λεπτομερές υπόμνημα, όπου βεβαίως θα γίνεται αναφορά και στη σχετική νομοθεσία και στο ότι το Υπουργείο λαμβάνει τις τελικές πολιτικές αποφάσεις σε ανάλογα ζητήματα. Ο δήμαρχος Αιγιαλείας, κλείνοντας την τηλεδιάσκεψη, ζήτησε και έλαβε δέσμευση εκ μέρους των συμμετεχόντων για υποστήριξη του Δήμου στα επόμενα δύσκολα βήματα με στόχο την εξασφάλιση της παραμονής της Σχολής Φυσικοθεραπείας στο Αίγιο αλλά και της δημιουργίας νέων σχολών εν ευθέτω χρόνω.