Τόσο το κοτόπουλο όσο και η γαλοπούλα , έχουν πλέον γίνει σχετικά ακριβά προϊόντα για πολλούς καταναλωτές, καθώς οι τιμές τους έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία δύο χρόνια. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, η τιμή παραγωγού του κοτόπουλου ανέβηκε από περίπου 2,60 ευρώ ανά κιλό το 2023 σε 3,00 ευρώ ανά κιλό το 2025, που σημαίνει μια αύξηση της τάξης του 15%.
Ενδεικτικά, η τιμή για ολόκληρο κοτόπουλο ή μπουτάκια κυμαίνεται πλέον μεταξύ 3 και 4 ευρώ ανά κιλό, ενώ το στήθος φτάνει τα 6 έως 7 ευρώ. Τα φιλέτα, ανάλογα με την ποιότητα και τη συσκευασία, φτάνουν μέχρι και τα 13 ευρώ το κιλό. Παρόμοια εικόνα συναντάται και στη γαλοπούλα, η οποία εξαρχής είχε υψηλότερο κόστος. Η τιμή παραγωγού κυμαίνεται σήμερα μεταξύ 5,20 και 6,00 ευρώ το κιλό, ενώ στο εμπόριο η τιμή ξεκινά από 7 ευρώ και μπορεί να φτάσει έως και 9 ευρώ το κιλό. Οι επαγγελματίες του κλάδου αναφέρουν ότι η παραγωγή μειώθηκε, κυρίως λόγω του αυξημένου κόστους εκτροφής και των αρνητικών καιρικών συνθηκών, όπως οι πλημμύρες που επηρέασαν σημαντικά ορισμένες μονάδες στη χώρα.
Παράγοντες που επηρεάζουν τις τιμές
Η διαφορά ανάμεσα στην τιμή παραγωγού και την τιμή λιανικής δείχνει όχι μόνο τα περιθώρια κέρδους, αλλά και την πίεση από το κόστος ζωοτροφών, τη μεταφορά και τον γενικό πληθωρισμό. Τα πιο παραδοσιακά κρέατα ακολουθούν τη γενική τάση αύξησης τιμών, αλλάζοντας έτσι την οικονομική πραγματικότητα των ελληνικών νοικοκυριών. Ακόμα και το κοτόπουλο, που παλαιότερα θεωρούνταν οικονομική λύση, αρχίζει να θεωρείται προϊόν πολυτελείας.