Τη Δευτέρα 12 Μαϊου 2025 και ώρα 19.00 στην «Αγορά Αργύρη», οι Εκδόσεις Πικραμένος και η Αγγελική Ορδιτη, θα παρουσιάσουν το Λεύκωμά της με τίτλο: ΠΑΤΡΩΝ ΠΕΡΙΗΓΗΣΙΣ – Η Πάτρα που αγαπώ.
Για το Λεύκωμα θα μιλήσουν οι:
— Γιώτα Καΐκα–Μαντανίκα, Ιστορικός,
— Σπύρος Καραχάλιος, πρ. Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πατρέων και σύμβουλος της έκδοσης,
— Αθανάσιος Κούστας, Συγγραφέας.
Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Δημοσιογράφος Παναγιώτης Ρηγόπουλος.
Η Αγγελική Ορδίτη γεννήθηκε μεγάλωσε στην Πάτρα. Σπουδασε διακόσμηση (Interior Designer) και ασκεί το επάγγελμα ως ελεύθερη επαγγελματίας. Ασχολείται και με τη φωτογραφία.
Η δημιουργία του Λευκώματός ξεκίνησε την περίοδο της πανδημίας. Η καθημερινή βόλτα με τη φωτογραφική της μηχανή μέσα στην έρημη Πάτρα, γρήγορα μετατράπηκε σε συστηματική περιήγηση αλλά και αναζήτηση και επεξεργασία πληροφοριών και γνώσεων για κάθε σημείο που συνελάμβανε ο φωτογραφικός της φακός.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες συνέλαβε την ιδέα της δημιουργίας ενός Λευκώματος γύρω από την ταυτότητα της πόλης που γεννήθηκε, ζει και δραστηριοποιείται επαγγελματικά. Αυτής της ταυτότητας, που έχει επιδράσει στη διαμόρφωση της ατομικής και συλλογικής ταυτότητας.
Ωστόσο η πρόθεση της δημιουργού του Λευκώματος δεν περιορίζεται στην «φωτογραφική αποτύπωση της παρούσας, ενεργού και διακριτής εικόνας της Πάτρας».
Όπως η ίδια προσθέτει, στοχεύει να αποτελέσει μια «φωτογραφική και συνάμα εμπεριστατωμένη πληροφοριακή περιήγηση, ικανή να συνθέσει πολύτιμη ενημερωτική εμπειρία για τους επισκέπτες της, ταυτόχρονα δε πρόκληση και πρόσκληση στους συμπολίτες της για βαθύτερη γνωριμία, επαφή και σύνδεση μαζί της».
Το Λεύκωμα «ΠΑΤΡΩΝ ΠΕΡΙΗΓΗΣΙΣ – Η Πάτρα που αγαπώ» ξετυλίγεται σε 21 ενότητες και 264 συνολικά σελίδες. Είναι έγχρωμο με πάνω από 400 φωτογραφίες.

Η Αγγελική Ορδίτη στο Λεύκωμά της δεν αντιμετωπίζει ούτε μεταχειρίζεται τις φωτογραφίες της ως όχημα εντυπωσιασμού αλλά ως αφορμή και εισαγωγή στις επεξεργασμένες πληροφορίες που την πλαισιώνουν.
Με αυτή την συνειδητή επιλογή και φιλοσοφία ξεδιπλώνει το όλο της «φωτογραφικό αφήγημα» για την Ταυτότητα και τον Μύθο της πόλης, που:
— Διατρέχει όλη τη διαχρονία της Πάτρας, μιας από τις αρχαιότερες πόλεις της Ευρώπης, από τη μυθική εκδοχή της ίδρυσής της μέχρι σήμερα, με έμφαση στους μεγάλους σταθμούς αυτής της πληθωρικής και περιπετειώδους διαδρομής.
— Αγκαλιάζει με ιδιαίτερη προσοχή κάθε πτυχή της σύγχρονης πραγματικότητάς της.
— Περιηγείται και αφηγείται την ιστορία των δημοσίων χώρων της.
— Περιγράφει με τον προσηκοντα σεβασμό τούς ιστορικούς ιερούς ναούς και μονές της.
— Αναδεικνύει με περηφάνεια τους «διατηρητέους» νεοκλασικούς θησαυρούς της, αρχιτεκτονική κληρονομιά της πόλης από την «χρυσή» εποχή της σταφίδας.
— Συναντάται με την πλούσια πολιτιστική παράδοση της και τις αναζωογονητικές εφεδρείες της σε κάθε τομέα της τέχνης, των γραμμάτων και εν γένει του πολιτισμού.
— Επισημαίνει με νηφαλιότητα το κρίσιμο στάδιο μεταβατικότητας πού διανύει στην παρούσα χρονική περίοδο.
— Παραθέτει τις κεφαλαιώδους σημασίας υποδομές και δυνατότητες της να λειτουργήσει ως Μητροπολιτικό Κέντρο του δυτικού άξονα της χώρας και σταθερή Πύλη διασύνδεσης της με την Ευρώπη και το Εξωτερικό.
— Εντοπίζει «διακριτά όπλα της στην αναζήτηση —και επίτευξη— ενός νέου ρόλου στη σύγχρονη οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική πραγματικότητα πού ασφαλώς είναι: «η ιδανική της θέση μέσα στο τρίγωνο Δελφών, Μυκηνών και Ολυμπίας, οι ανεπτυγμένες υποδομές της στην παιδεία,την υγεία,τον αθλητισμό και τον πολιτισμό, η πλούσια πνευματική, επιστημονική, και ερευνητική της παραγωγή, η ελκτική προσκυνηματικου ενδιαφέροντος ακτινοβολία του Ιερού Ναού του πολιούχου της Αγίου Ανδρέα, και βέβαια η μοναδικότητα του Καρναβαλιού της».
— Και βέβαια στροβιλίζεται μεθυστικά στους εκρηκτικούς ρυθμούς αυτής της μεγάλης γιορτής της πόλης.
Ο τίτλος του Λευκώματος, εξηγεί η Αγγελική Ορδίτη, αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής στον μεγάλο περιηγητή και γεωγράφο του 2ου μ.Χ. αι. Παυσανία, ο οποίος, ως γνωστόν, κατέγραψε και περιέγραψε μοναδικά στο 7ο βιβλίο του μνημειώδους έργου του Ελλάδος Περιήγησις, με τον τίτλο Αχαϊκά, την πόλη των Πατρών στη μέγιστη ακμή της κατά τούς χρόνους εκείνους.
Ο υπότιτλος, εξομολογείται, εκφράζει «τον εσωτερικό βαθύ σύνδεσμο και την ακατάλυτη αγάπη της για την πόλη της, την Πάτρα. Την Πάτρα του παρελθόντος, την Πάτρα του παρόντος, αλλά και την Πάτρα του μέλλοντος» για το οποίο (μέλλον) εκφράζει τόν διακαή πόθο της, να «αποτελέσει η πόλη της, η πόλη μας, το αναγεννημένο επίκεντρο ενδιαφέροντος και μόνιμο σημείο αναφοράς στην Ελλάδα και τον κόσμο».
