Στη Γενική Κλινική ΟΛΥΜΠΙΟΝ της Πάτρας λειτουργεί από το 2020, Τμήμα Επεμβατικής Καρδιολογίας με υπερσύγχρονο Αιμοδυναμικό εργαστήριο και εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Το τμήμα εξυπηρετεί με επιτυχία ασθενείς με οξέα και χρόνια προβλήματα στις στεφανιαίες αρτηρίες. Ο ομότιμος Καθηγητής Καρδιολογίας κ. Γεώργιος Ν. Χάχαλης, είναι επικεφαλής του Αιμοδυναμικού εργαστηρίου και αντιμετωπίζει μαζί με τον κ. Νικόλαο Γράψα, πρώην Διευθυντή Καρδιολογίας ΕΣΥ, όλους τους ασθενείς με στηθαγχικά ενοχλήματα καθώς και αυτούς με οξέα καρδιολογικά επεισόδια (όπως έμφραγμα μυοκαρδίου). Οι επεμβάσεις περιλαμβάνουν στεφανιογραφία από το χέρι και, εφόσον κριθεί αναγκαίο, άμεση διενέργεια αγγειοπλαστικής με εμφύτευση στεντ.
Στα πλαίσια της περαιτέρω ανάπτυξης του Τμήματος, έχει ήδη ξεκινήσει να λειτουργεί, από τις αρχές του 2023, και εργαστήριο εμφύτευσης βηματοδοτών. Το εγκεκριμένο Κέντρο Βηματοδοτήσεων στη Γενική Κλινική ΟΛΥΜΠΙΟΝ της Πάτρας, διευθύνεται από δύο διακεκριμένους Επεμβατικούς Καρδιολόγους, με εμπειρία εμφυτεύσεων πάνω από 20 χρόνια, τον ομότιμο Καθηγητή Καρδιολογίας κ. Γεώργιο Χάχαλη και τον πρώην Διευθυντή Καρδιολογίας ΕΣΥ κ. Νικόλαο Γράψα.
Τι είναι ο βηματοδότης καρδιάς και πώς γίνεται η εμφύτευσή του?
Ο βηματοδότης καρδιάς είναι μια μικρή ηλεκτρονική συσκευή η οποία παράγει ηλεκτρικούς παλμούς που μεταδίδονται στην καρδιά μέσω ειδικών ηλεκτροδίων. Αυτή η ηλεκτρική διέγερση προκαλεί στην καρδιά ρυθμική σύσπαση του κόλπου (“στο πάνω επίπεδο της καρδιάς”) ή της κοιλίας (“στο κάτω επίπεδο της καρδιάς”) ή και των δύο κοιλοτήτων. Ο βηματοδότης είναι ιδιαίτερα περίπλοκη συσκευή και λειτουργεί μόνο όταν πέσει ο φυσιολογικός ρυθμός της καρδιάς κάτω από καθορισμένα όρια. Ο βηματοδότης παραμένει σιωπηλός αλλά πάντα σε ετοιμότητα να βηματοδοτήσει όταν εμφανιστεί βραδυκαρδία (δηλ. μείωση των σφύξεων της καρδιάς). Μερικοί βηματοδότες είναι σχεδιασμένοι να διεγείρουν την καρδιά σε διαφορετικούς ρυθμούς ανάλογα με τη φυσική δραστηριότητα του ασθενή.
Η επέμβαση γίνεται ανώδυνα με τοπική νάρκωση και διαρκεί περίπου μιάμιση ώρα. Ο κίνδυνος επιπλοκών κατά την επέμβαση είναι πολύ χαμηλός (μικρότερος από μία στις διακόσιες εμφυτεύσεις). Οι ασθενείς κινητοποιούνται εντός ολίγων ωρών και παίρνουν εξιτήριο συνήθως μετά από δύο ημέρες.
Η εμφύτευση βηματοδότη απαιτεί μεγάλη εμπειρία για τα εξασφαλιστεί το μέγιστο όφελος του ασθενή, ήδη από την πρώτη στιγμή της εμφύτευσης. Στη συνέχεια απαιτείται περιοδικός έλεγχος της συσκευής με αναίμακτο τρόπο με “προγραμματιστές”.
Οι “προγραμματιστές” είναι ειδικές συσκευές που επικοινωνούν με τον βηματοδότη έτσι ώστε να παρέχονται πληροφορίες για διάφορες λειτουργίες της συσκευής (π.χ. πόση διάρκεια ζωής έχει ακόμα η μπαταρία) και παράλληλα, να υπάρχει η δυνατότητα να τροποποιηθούν οι λειτουργίες της συσκευής, από τον γιατρό. Οι διαδικασίες του ελέγχου και προγραμματισμού του βηματοδότη είναι απλές και πραγματοποιούνται συνήθως σε επίπεδο εξωτερικών ιατρείων από τους εμφυτευτές ιατρούς.
Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού με εξειδικευμένο Επεμβατικό Καρδιολόγο στη Γενική Κλινική ΟΛΥΜΠΙΟΝ, μπορείτε να καλέσετε στα τηλέφωνα 2610 464 100, 2611 100600, και τις καθημερινές 8.00-16.00, στο 2610 464 148.
https://www.olympion-sa.gr/?section=2007&language=el_GR