Τμήματα κλινικών μελετών σε 65 νοσοκομεία – Στόχος να αυξηθεί η συμμετοχή ασθενών σε πειραματικές θεραπείες

    Ημερομηνία:

    Ωθηση στις κλινικές μελέτες, δεδομένου ότι η ερευνητική δραστηριότητα στη χώρα μας κινείται με «χαμηλές ταχύτητες», αναμένεται να φέρει η ίδρυση σχετικών τμημάτων στα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας. Ο στόχος σε κάθε περίπτωση είναι διττός: Αφενός περισσότεροι έλληνες ασθενείς να έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής, εφόσον το επιθυμούν, σε πειραματικές θεραπείες με πιθανά μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και αφετέρου να αξιοποιηθεί ένας σημαντικός επενδυτικός μοχλός.

    Αναλυτικότερα και σύμφωνα με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Εσωτερικών, Οικονομικών και Υγείας προβλέπεται η δημιουργία Αυτοτελών Τμημάτων Κλινικών Μελετών σε 65 νοσοκομεία του ΕΣΥ ανά την επικράτεια, δυναμικότητας μεγαλύτερης των 200 κλινών. Αποστολή τους, όπως περιγράφεται στην ίδια απόφαση, είναι μεταξύ άλλων η προσφορά υποστήριξης, τεχνογνωσίας και εκπαίδευσης για την αποτελεσματική ολοκλήρωση των βιοϊατρικών ερευνών ενώ παράλληλα θα αποτελούν και σημείο αναφοράς για τους κύριους ερευνητές, τις ερευνητικές ομάδες, το προσωπικό, τους χορηγούς και τους λοιπούς κρίκους της… αλυσίδας των κλινικών μελετών.

    Γραφειοκρατία

    Επιπρόσθετα, στην ίδια μακρά λίστα συμπεριλαμβάνονται μια σειρά από γραφειοκρατικές και συντονιστικές αρμοδιότητες – π.χ. από τη μέριμνα για κοστολόγηση και κάλυψη των εξόδων από τον εκάστοτε χορηγό που σχετίζονται με τη διεξαγωγή της μελέτης (το κόστος των εργαστηριακών και διαγνωστικών εξετάσεων, της νοσηλείας κ.ά.) έως και την ενημέρωση του κοινού για τις διαθέσιμες κλινικές μελέτες του νοσοκομείου και τα κριτήρια επιλογής ασθενών.

    Με το κεντρικό αυτό «εργαλείο» εντός του ΕΣΥ, τόσο η ηγεσία στην οδό Αριστοτέλους όσο και το επιστημονικό προσωπικό προσδοκούν ότι θα ανατραπούν οι αρνητικές επιδόσεις της χώρας μας στο πεδίο των κλινικών μελετών. Είναι ενδεικτικό πως σύμφωνα με σχετικές εκτιμήσεις στην Ευρώπη επενδύονται ετησίως περί τα 34 δισ. ευρώ σε έρευνα και ανάπτυξη στον φαρμακευτικό κλάδο. Εάν από τη συνολική αυτή δαπάνη επενδυόταν μόλις το 1,5% στην Ελλάδα τότε οι ίδιοι υπολογισμοί θέλουν την αύξηση του εγχώριου ΑΕΠ να αγγίζει το 1 δισ. ευρώ.

    Ομως και σύμφωνα με τα ίδια δεδομένα τα οφέλη δεν θα σταματούσαν εδώ. Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει πως η επένδυση αυτή θα οδηγούσε σε 180 εκατ. έσοδα από φόρους, σε χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και συνεπακόλουθα στη δημιουργία επιπλέον πόρων για την ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων. Παρ’ όλα αυτά, η γραφειοκρατία και η απουσία εξιδεικευμένου προσωπικού εντός του ΕΣΥ που απασχολείται αποκλειστικά στο πεδίο αυτό, είναι οι βασικές αιτίες σύμφωνα με τους ειδικούς που η Ελλάδα παραμένει μη ανταγωνιστική σε επενδύσεις για κλινική έρευνα.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Κωνσταντίνος Αργυρός και Αλεξάνδρα Νίκα: Ερωτευμένοι στο Φισκάρδο – ΒΙΝΤΕΟ

    Πριν από περίπου 15 ημέρες, ο Κωνσταντίνος Αργυρός και η Αλεξάνδρα Νίκα παντρεύτηκαν...

    Παραμένει πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς την Παρασκευή στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

    Πολύ υψηλή κατηγορία κινδύνου ( 4) προβλέπει ή Γενική...

    Με έπιασε από το λαιμό και με χτύπησε, περιγράφει η 21χρονη για τον οδηγό ταξί

    Τα όσα έζησε όταν οδηγός ταξί της επιτέθηκε επειδή αρνήθηκε να πληρώσει έξτρα χρέωση,...

    Δόθηκε λύση στο θέμα της σύνδεσης των «Καραχαλέικων» με τον νέο αυτοκινητόδρομο

    Δόθηκε λύση στο θέμα που είχε δημιουργηθεί για τα...