Το παρασκήνιο για το πώς βρέθηκε το φιαλίδιο με αίμα της άτυχης Τζωρτζίνας, το οποίο ενδεχομένως να δώσει απαντήσεις στο τι προηγήθηκε της πρώτης και παρ’ ολίγον μοιραίας ανακοπής στις 11 Απριλίου 2021, αποκαλύπτει γιατρός του Καραμανδάνειου Νοσοκομείου.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, η ανεύρεσή του έγινε εντελώς τυχαία: «Γενικά στα μικρά παιδιά σε όλα τα νοσοκομεία συνηθίζεται όταν παίρνουν δείγματα αίματος να τα κρατούν στα ψυγεία της κάθε κλινικής μήπως και χρειαστεί να πραγματοποιήσουν κάποια νέα εξέταση, χωρίς να χρειάζεται να ξανατρυπήσουν τους μικρούς ασθενείς. Σε αυτήν την περίπτωση, κάθε 7 με 10 μέρες κάνουν εκκαθάριση του ψυγείου. Όταν τα παιδιά παίρνουν εξιτήριο πετιούνται τα δείγματα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ενώ μετακινούσαν δείγματα αίματος από το ψυγείο των αιμάτων της Παιδιατρικής, φάνηκε ότι ένα φιαλίδιο είχε παραπέσει. Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι ήταν της Τζωρτζίνας (σ.σ. σύμφωνα με άλλη πηγή, βρέθηκαν φιαλίδια και από άλλα παιδιά, πάλι από το 2021, πράγμα πάντως που δεν επιβεβαίωσε).
Το δείγμα αίματος είχε ληφθεί στις 8/4, στα εξωτερικά ιατρεία την ημέρα που η Πισπιρίγκου πήγε το παιδί στο Καραμανδάνειο και προτού γίνει εισαγωγή του στον θάλαμο. Η συγκίνηση των γιατρών ήταν πολύ μεγάλη. Όταν είδαν την ετικέτα του παιδιού πάνω στο σωληνάριο δεν το πίστευαν. Υπήρξε μεγάλη αναστάτωση για να το χειριστούν σωστά και να ειδοποιηθούν οι αρμόδιες αρχές, ανέφερε.
Η γιατρός σημείωσε ότι το δείγμα αυτό μπορεί να μας δώσει πληροφορίες μήπως το κορίτσι είχε πάρει κάποια ουσία πριν φθάσει στο νοσοκομείο, από το σπίτι της. «Το παιδί, κατά δήλωση της μητέρας, έκανε κάποια τινάγματα και σπασμούς, πράγμα όμως που δεν είχαν διαπιστώσει οι γιατροί. Για να γίνει αυτό ενδεχομένως να της είχε δοθεί κάποια ουσία, κεταμίνη ή κάτι άλλο».
Στο κομοδίνο
Την ίδια στιγμή, άλλος γιατρός από το Καραμανδάνειο, που είχε αναλάβει τη νοσηλεία της Τζωρτζίνας, είπε στην «Μ» τι ακριβώς συνέβη με τη διαβόητη ουσία διαζεπάμη, την οποία όπως είχαμε αποκαλύψει αναζήτησε δύο φορές η Πισπιρίγκου το απόγευμα της 8ης Απριλίου ενώ το 9χρονο κοριτσάκι νοσηλευόταν. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του, πρόκειται για το υγρό υπόθετο Stesolid, που περιέχει το δραστικό συστατικό διαζεπάμη, έναν τύπο φαρμάκου που ονομάζεται βενζοδιαζεπίνη.
Οι βενζοδιαζεπίνες, όπως η διαζεπάμη, είναι αποτελεσματικές στη γρήγορη μείωση των συμπτωμάτων άγχους και διέγερσης που συμβαίνουν σε ένα μανιακό επεισόδιο της ψυχιατρικής νόσου, διπολική συναισθηματική διαταραχή. Χρησιμοποιούνται ακόμα ως ηρεμιστικά, ανακουφιστικά του άγχους και για χαλάρωση των μυών.