H Premier League είναι δίχως αμφιβολία το πιο λαμπερό πρωτάθλημα του κόσμου. Κάθε φίλος του ποδοσφαίρου που σέβεται τον εαυτό του θα ήθελε κάποια στιγμή να βρεθεί στις εξέδρες ενός εκ των γηπέδων της και να παρακολουθήσει μια οποιαδήποτε αναμέτρηση, βιώνοντας τον παλμό και την ξεχωριστή ατμόσφαιρα που κυριαρχεί. Πόσο όμως εύκολο είναι αυτό, ακόμα και για τους ίδιους τους Αγγλους οπαδούς, καθώς οι τιμές των εισιτηρίων διαρκείας είναι για τους περισσότερους απλησίαστες. Εδώ βέβαια μπορεί να πει κάποιος πως «ό,τι πληρώνεις παίρνεις», αλλά είναι πάντοτε έτσι;
Από τις 20 ομάδες που θα ξεκινήσουν τον φετινό μαραθώνιο της Premier League, οι 17 έκαναν γνωστό ότι αυξάνουν τις τιμές των καρτών διαρκείας, ενώ οι υπόλοιπες τρεις τις κράτησαν στα ίδια με πέρυσι επίπεδα, χωρίς πάντως καμία από αυτές να τις μειώσει, παρά τις έντονες πιέσεις που ασκούνται στους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών λόγω του πληθωρισμού και της συνεχιζόμενης κρίσης του κόστους ζωής.
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του «Athletic» που βασίστηκε στις τιμές που διατίθεται ένα απλό εισιτήριο διαρκείας, όχι δηλαδή VIP ή executive ή family area, το πιο ακριβό το διαθέτει η Φούλαμ καθώς κοστίζει 3.000 λίρες στην ανακατασκευασμένη κερκίδα Riverside Stand. Υπάρχουν κάποια μικρά προνόμια, αλλά κατά τα άλλα πρόκειται για μια συνηθισμένη θέση. Ένα εισιτήριο για ανήλικους στην ίδια κερκίδα κοστίζει 2.500 λίρες. Από κει και πέρα για να μπορέσει κάποιος να έχει μια απλή θέση στα γήπεδα των Αρσεναλ, Τότεναμ, Σίτι, Γιουνάιτεντ, Νιούκαστλ και Γουέστ Χαμ, χρειάζεται να δαπανήσει πάνω από 1.000 λίρες, όταν για παράδειγμα μια αντίστοιχη θέση στην «Opap Arena» έχει 300 με 400 ευρώ και στο «Καραϊσκάκη» 220 με 250 ευρώ. Οσον αφορά τα φθηνότερα εισιτήρια, αυτά ανήκουν στις ομάδες που ανέβηκαν φέτος στη μεγάλη κατηγορία του αγγλικού πρωταθλήματος. Ετσι, η Μπέρνλι χρεώνει 500 λίρες, η Λούτον 510 λίρες και η Σέφιλντ Γιουνάιτεντ 528,50 λίρες. Τέλος, η Μπρέντφορντ είναι ο μόνος άλλος σύλλογος μεταξύ των 20 όπου το ακριβότερο απλό εισιτήριο διαρκείας είναι κάτω από 600 λίρες και κοστίζει 549 λίρες.
Σε γενικές γραμμές, οι αυξήσεις φαίνεται να είναι περισσότερες από ό,τι την προηγούμενη σεζόν, περίπου 5%, αλλά οι τιμές της Φούλαμ, στις οποίες περιλαμβάνεται το προαναφερθέν εισιτήριο των 3.000 λιρών, έχουν αυξηθεί δραματικά από 18% έως 225%. Οι τιμές της Νότιγχαμ Φόρεστ έχουν αυξηθεί κατά τουλάχιστον 20%, της Άστον Βίλα κατά περίπου 15%, της Έβερτον κατά 10%, της Μπόρνμουθ κατά 9,7% και της Γουλβς κατά 5-11%.
Οι νέες τιμές και οι αυξήσεις στα εισιτήρια διαρκείας δεν έμειναν ασχολίαστες από τους οπαδούς των ομάδων. Συγκεκριμένα, σε ανοιχτή επιστολή προς τον ιδιοκτήτη του συλλόγου του δυτικού Λονδίνου, Σαχίντ Καν, το «Fulham Supporters’ Trust» χαρακτήρισε τις αυξήσεις των τιμών στο «Craven Cottage» ως «δρακόντειες». Η Φούλαμ αποτελεί, όπως και πέρυσι, εξαίρεση στο ποσοστό της αύξησης, το οποίο φτάνει το 225% στην κερκίδα Riverside Stand, αλλά και μια γερή αύξηση έως και 22% σε άλλες εξέδρες. Στην άλλη άκρη της πρωτεύουσας, η νικήτρια του Conference League, Γουέστ Χαμ, αύξησε την ηλικιακή απαίτηση για ένα εισιτήριο για ηλικιωμένους από τα 65 έτη στα 66, κάτι που συνάδει με την ηλικία συνταξιοδότησης του κράτους, αλλά και πάλι συνάντησε την αντίσταση των οπαδών. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μείωσε στο μισό την έκπτωση των εισιτηρίων για ηλικιωμένους από 50% σε 25%.
Οι ομάδες που δεν αύξησαν τις τιμές ήταν η Μπρέντφορντ, η Τσέλσι και η Τότεναμ. Και οι τρεις αναφέρθηκαν σε οικονομικές ανησυχίες για τους οπαδούς, με την Τσέλσι να αναγνωρίζει μάλιστα ότι είχε μια απογοητευτική σεζόν όπου άλλαξε τρεις προπονητές, δεν κατέκτησε κανένα τρόπαιο, ενώ έμεινε εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων μόλις για δεύτερη φορά από τα μέσα της δεκαετίας του 1990.
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι η σε έρευνα της FSA, στην οποία συμμετείχαν 10.000 άτομα, διαπίστωσε ότι ένας στους πέντε (21,7%) φιλάθλους δήλωσε ότι παρακολουθεί πλέον λιγότερους αγώνες λόγω του αυξανόμενου κόστους ζωής και ότι σχεδόν το ένα τρίτο (31,9%) έχει μειώσει τις δαπάνες του κατά τη διάρκεια των αγώνων σε είδη όπως φαγητό, ποτό και προγράμματα.